top pr-cikk oldal - marketing cikkek elhelyezése - laptop - notebook - tablet - google weblap top10 - táblagép - mobil számítógép -

Weblap - Top cikkek

Érdekes kijelző-technológiák, elektromos papír

2018. április 26. - laptopszerviz
- alternatív kijelző típusok: holográfia, OLED, SMOLED, AMOLED, e-papír - milyenek lesznek a jövő laptop kijelzői - seo honlapszerviz

Újgenerációs megjelenítők

oled laptop kijelzo hajtottA laptop egyik fontos és meghatározó alkatrésze a megjelenítő, a laptop kijelző. A jövő számítógép kijelzőjét sokféle módon elképzeltük már, most úgy tűnik, hogy ezek az elképzelések nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A legtöbb feltételezés a hologramos megjelenítők fejlesztését, fejlődését jósolta, jelenleg azonban a technológia nincs tökéletesítve, az ilyen technológiájú eszköz optimális használhatóságával szemben pedig komoly kétségek vannak.

A VR, a virtuális valóság egy nagyon régi, futurisztikus kijelzőtípus, mely már a laptopok világát is elérte. Egyelőre úgy tűnik, hogy az emberiség nem áll készen a kijelzőszemüveg mögé bújásra.

OLED, SMOLED és AMOLED

Az adott pillanatban a legelterjedtebb kijelzőtípus, amely tökéletesítésén a számítógép-, laptop- és megjelenítő gyártók is dolgoznak, az OLED technológiájú megjelenítő. Ennek a technológiának a lényege, hogy a kijelző fényét, tehát a képpontot az egyes cellákban található szerves anyag biztosítja, mely elektromos áram hatására világít. Ezen technológia továbbfejlesztett változata az OLET, melynél az egyes irányító tranzisztorok világítanak, ezért lényegesen egyszerűbb és könnyebb az ilyen eszközök felépítése.

led fal

E-papír kijelző

Az EP kijelzők, nem számítanak újdonságnak az informatika világában, hiszen már az 1970-es években folytak kutatások ezzel a kijelző-technológiával kapcsolatban. Kezdetben mindössze kétszínű, fekete-fehér megjelenítőket sikerült kifejleszteni, manapság négyszínű e-papírt is vásárolhatunk. Laptop kijelző számára nem ideális, azonban elektronikus könyvként remekül funkcionálhat ez a hardvertípus.

Az e-papír ugyan megtalálható kereskedelmi forgalomban is, a technológiájáról azonban keveset tudhatunk, mert a legtöbb gyártó ipari titokként kezeli azt. Az EP kijelző két rétegből áll, akárcsak az OLED, egy megjelenítő rétegből, mely maga az e-tinta, és a mögötte elhelyezkedő, technológiai rétegből, mely képes a megfelelő módon alakítani az e-tinta réteget.

Gyricon eljárású e-tinta. A Gyrikon technológia lényege, hogy a kijelző mikrokapszulákból áll. Egy mikrokapszula egy képpontnak felel meg. A kapszulákban golyók helyezkednek el, ezeket olajréteg veszi körül, melynek segítségével szabadon mozoghatnak. A kapszulában elhelyezett golyók egyik fele fehér, másik fele fekete, és a cellára kapcsolt pozitív vagy negatív töltés hatására egyik vagy másik oldalra fordulnak. Ezt a technológiát manapság csak ritkán alkalmazzák.

Elektroforézis alapú EP kijelző

gyricon kijelzoAz elektroforézis jelenleg az e-book gyártók által használt, kedvelt technológia. A pontos működés nem ismert, egyetlen gyártó és fejlesztő sem árulja el azt. Az elektroforézis lényege, hogy a mikrokapszulákban található színpigmenteket elválasztja egymástól, illetve mozgatja a kapszulán belül. Az egyik ismert megoldás, amikor a mikrokapszulákban fekete és fehér színpigmentek találhatók. A cella alsó és felső részére kapcsolt töltések segítségével a fehér vagy a fekete pigmentek kerülnek felülre, ezáltal meghatározva a cella színét.

Az elektroforézis másik megoldása, amikor titán-dioxid szemcséket helyeznek el a mikrokapszulákban. Ha ezek a részecskék a megfelelő töltést kapják, felemelkednek a cella tetejére, ellenkező töltés segítségével pedig leszállnak annak aljára.

Érdekes és izgalmas, új és régi kijelző-technológiák, elektromos papír és egyéb kütyük. Ha szeretnél még néhány érdekes témáról olvasni, az alábbiakat ajánljuk számodra: seo tanácsadás, a jövő laptopja és kijelzője, helyezés és hardver javítás, kijelző típus választása, laptop kijelző szerviz Budapest.

A bejegyzés trackback címe:

https://weblaptop.blog.hu/api/trackback/id/tr1313872968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása