laptop - notebook - netbook - tablet - google weblap top10 - táblagép - táskagép, mobil számítógép, noteszgép - ultrabook

Laptop weblap

Digitális vagy interaktív tábla

2017. szeptember 06. - laptopszerviz

Mi a digitális vagy interaktív tábla? Funkciók - típusok

interaktiv-tabla-whiteboard.jpg

Interaktív tábla (angolul interactive whiteboard) egy hatalmas érintőképernyő, olyan rendszer részegysége, amelynek tartozéka a számítógép és a projektor. A projektor a számítógép munkaasztalán lévő képet a digitális táblára vetíti. Ilyenkor a tábla egy vetítővászon szerepét tölti be. A táblaképpen dolgozhatunk, átalakíthatjuk, megjegyzésekkel láthatjuk el. A táblán végrehajtott valamennyi változtatás egy digitális fájlba mentődik (amelyet később bármikor szerkeszthetünk, vagy átírhatunk egy másik adathordozóra.) Ha a táblán végzett módosítások eredménye a számítógépre kerül, abben az esetben a tábla adatbeviteli eszköz szerepét tölti be.

A számítógépet a tábláról mind digitális tollal, mind ujjunkkal irányíthatjuk. Ez a tábla típusától függ.    

A számítógép és a tábla között kétirányú, azaz oda-vissza kapcsolat van – az ujjunk, illetve a toll (digitális toll) az egér szerepét tölti be.

Az interaktív tábla az iskolákban a tanóra technikai, ezen belül számítógépes támogatottságát biztosítja. Felhasználása azonban nemcsak az iskolai oktatásban elterjedt, emellett fontos szerepet tölt be a továbbképző központokban, a tárgyalások, megbeszélések során.

A digitális tábla és egy dokumentumkamera egyidejű használata még színesebbé és hatékonyabbá teheti a tanulás és tanítás folyamatát. 

Az interaktív táblák osztályozása

Az interaktív táblákat feloszthatjuk a vetítés típusa szerint. Megkülönböztetünk elölről vagy hátulról vetített rendszerű táblákat. Az első típusnál a vetítő (projektor) a tábla előtt helyezkedik el, a második esetében értelemszerűen a tábla mögött.

A digitális táblák többsége az elölről vetített típushoz tartoznak. Ahhoz, hogy a vetített fény ne zavarja a tanárok és tanulók munkáját (az előadó ne takarja ki a vetített képet) egy szuperfókuszú (rövid vetítési távú) projektort tartalmaz, amelyet közvetlenül a tábla fölött rögzítenek.

Egy másik osztályozási szempont szerint a táblák lehetnek passzív és aktív rendszerűek.

Az aktív táblákat vezetékeken keresztül csatlakoztatni kell a hálózathoz és a számítógéphez.

A passzív tábla felülete semmiféle érzékelőt nem tartalmaz, és nem kell csatlakoztatni semmilyen eszközhöz, azért könnyen átvihető az egyik tanteremből a másikba.

A tábla használata  attól függ, hogy milyen technológia alapján működik. Attól függően, hogy milyen (technológiát használnak) technológia alapján határozzák meg az érintési pont helyét a következő technológiák léteznek:

 • Elektromágneses;
 • Ellenállás-változás elve (ellenállás alapú);
 • Ultrahangos;
 • Infravörös;
 • Lézeres;
 • Optikai.

Azokat a táblákat, amelyeknél az érintési pont helyét elektromágneses és ellenállás alapú technológiával határozzák meg, vezetékek segítségével számítógéphez és áramforráshoz  kötik.

Az elektromágneses és lézer technológia esetén az interaktív táblák csak speciális vezérlő tollal működnek. Az ellenállás alapú, ultrahangos és infravörös technológiájú táblák mind speciális tollak, mind más eszközök, akár az ujjal is vezérelhetők. Az infravörös és ultrahangos technológiákat a legtöbb esetben kombinálják. 

digitalis-interaktiv-iskolatabla.jpgFontos megjegyezni, hogy az interaktív digitális táblát az iskolai oktatás során nemcsak a tanár által kezelt gépről lehet vezérelni, hanem az oktató jogosultságokat adhat az osztályteremben ülő, saját laptoppal vagy tablettel rendelkező diákoknak is, akik például dolgozataik eredményeit jeleníthetik meg a táblán saját készülékükről, majd a táblánál magyarázhatják el munkájukat; a tanár eközben javításokat is vihet rá. Ehhez természetesen WiFi-hálózatra is szükség van, amelyhez az egymással kommunikáló egységek mindegyike csatlakozhat.

Tovább

A laptop rövid története

Hogyan lett hordozható a számítógép

osborne 1 laptopA számítógépek történetének alakulása a laptopokig meglehetősen furcsán alakult. Az első számítógépek megépítésénél a minél nagyobb, annál jobb elve érvényesült. A szakemberek a nagyobb számítási kapacitás elérése érdekében a lehető legtöbb hardvert kapcsolták össze. A számítógépek teljesítménynövekedésével párhuzamosan megjelent az igény a gépek kicsinyítésére, hogy a hétköznapokban is használható eszközöket kapjunk. Az asztali gépek megjelenése után az igények tovább nőttek, és a kezdetben háznyi, szobányi méretű gépek hordozható változatát akarták elkészíteni a mérnökök.

Az 1970-es, 80-as években olyan hordozható, kisméretű számítógépeket kezdtek tervezni, melyek egyetlen tömbben tartalmazzák az asztali gépek legfontosabb perifériáit: számítógép ház, billentyűzet, kijelző és mutató eszköz. Eleinte a kijelző még nem volt grafikus és az egeret mint mutatóeszközt is menet közben fejlesztette ki a számítástechnika úttörőjének tekintett Apple Inc..

Az első laptop

grid compas laptopAz első laptop prototípus, melyet Alan Kay készített el, tervezett meg, leginkább a mai tabletekre hasonlított, de használhatóságuk hagyott maga után kívánnivalót. Az első Dynabook koncepció után a Xerox Note Taker-ből készült 10 darab 1976-ban.

Osborne 1

Az Osborne 1 az első valóban hordozható mikroszámítógép, melyet Adam Osborne készített 1981-ben. A korabeli laptopnak 5 hüvelykes kijelzője volt, felszerelték egy modem porttal, két darab 5 ¼-es floppy meghajtóval ás nagy teljesítményű akkumulátorral.

Az Osborne 1 nagyon távol volt a mai laptopoktól, a maga 11 kilogrammos súlyával és apró kijelzőjével korlátozottan volt alkalmazható, leginkább a repülés területén sikerült felhasználni.

Grid Compass

A mai laptopokra emlékeztető első számítógépek egyike a Grid Compass, melynek kijelzője már lehajtható rendszerű volt. Az 1983-ban készült hordozható számítógép magnézium házban rejtőzött és 384 kilobyte-os memóriájával a kor csúcsteljesítménye volt, nem meglepő, hogy az amerikai hadsereg és a NASA előszeretettel használta őket.

del latitude laptop

Windows 95 és Intel Pentium processzor

A laptop fejlődésében, mint ahogyan az asztali számítógépeknél is a Windows 95 megjelenése és az Intel Pentium processzorok kifejlesztése hozott fordulópontot. A Microsoft energiafelhasználási szolgáltatásai lehetővé tették, hogy a laptop takarékosabban működjön, a nagy teljesítményű processzor pedig alkalmassá tette a gépeket a munkavégzésre. A Dell Latitude, Toshiba Satelite és az IBM ThinkPad, már a mai laptopok közvetlen elődének tekinthető.

Hogy azóta milyen fejlődésen mentek át a hordozható számítógépek, azt mindenki tapasztalhatja, ha belép egy szakboltba és megnézi az Apple, a Dell, a Lenovo vagy az Asul legújabb modelljeit. Ha pedig meg is vásárolja... akkor előbb-utóbb szervizre is szüksége lesz, ha más nem, egy akkumulátorcsere erejéig. Laptoptöltők ugyanitt :)

Tovább

A jövő laptopjai: merész ötletek

Hogyan fognak kinézni a laptopok tíz év múlva?

Milyen lesz a jövő laptopja? Futurisztikus ötletek? Megvalósítható koncepciók? Tudhatjuk-e, hogyan fog kinézni egy notebook tíz év múlva? Megtartja főbb jellemzőit - vagy nem is hasonlít a mostaniakra?

d-roll-amazing-laptop.jpg

Az alábbiakban folytatjuk korábbi blogposztunkban - Milyen lesz a jövő laptopja? - megkezdett a jövő laptopjairól szóló írásunkat.

A Roll-Up laptop vagy Rolltop

rollup-rolltop-hordozhato-szamitogep.jpgA jövő notebookjainak ez a koncepciója összetekert állapotban leginkább a műszaki rajzok szállítására használt rajzhengerre emlékeztet. A rajzhengerhez hasonlóan vállpánttal van ellátva, ezért ugyanígy vállra akasztva hordozható. Kitekert állapotban egy nagyobb táblagép és egy kisebb laptop keveréke. Amennyiben laptopként használjuk, akkor a felső része kijelzőként szolgál, alsó része pedig érintőbillentyűzetként. A kijelző mérete a használattól függően 13-tól 17 hüvelykig változhat.

A laptop egy hengerről tekerhető le, hajlékonyságát a Microcapsule Electrophoretic technológiának köszönheti. Ha letekeréskor vízszintes felületre helyezzük, akkor egy széles táblagépet kapunk.

A henger, amelyről letekerjük a notebookot, tartalmazza az akkumulátort, a hálózati csatlakozót, az USB-portokat, sőt, még külső hangszóróként is szolgál. A vállszíj a hálózati csatlakozó kábele is egyben.

Kétféleképpen valósítható meg a koncepció: vagy kijelzőbe építhető hajlítható számítógép-alkatrészeket gyártanak, vagy a hengerbe helyezik el mindegyiket. Érdeklődve várjuk, hogy a kivitelező mérnökök melyik megoldás mellett döntenek.

hengeres-rolltop-komputer.jpgHasonló megoldással már korábban előállt az Icona nevű laptopjával az Acer, ezért elég nagy a valószínűsége annak, hogy a közeljövőben kezünkbe vehetjük a Rolltopot.

b-membrane.jpgB-Membrane laptop

Ezzel a fantasztikus elképzeléssel Won-Seok Lee koreai konstruktőr állt elő. A változtatható külsejű kúp alakú készülék felső részében egy projektor található, amely a hagyományos kijelzőt helyettesíti. A vetítőt a felhasználó arra a felületre irányítja, ahol a vetített képet a legtökéletesebben látja.

A kúpforma talapzatán található érintőbillentyűzet csak akkor jelenik meg, ha szükségünk van rá. Ha az eszközt nem laptopként használjuk, akkor a projektor például hangulatjavító képek mennyezeten történő megjelenítésére is alkalmas.

Siafu notebook gyengén látóknak és vakoknak

siafu-laptop.jpg

Jonathan Lukas amerikai dizájner tervezőasztalon megalkotta a Siafu névre keresztelt kijelző nélküli laptopot. A vakok és gyengén látók részére kifejlesztett noteszgép a képi ábrázolást a ”Magneclay” szintetikus anyagnak köszönhetően domborulatokká alakítja át.

billentyuze-siafu.jpg

A Magneclay – mágnesezhető folyadék ­– elektromágneses mező hatására úgy megszilárdul, hogy az így kirajzolt alakzat ujjainkkal tapinthatóvá válik. Mivel az ábrázolások háromdimenziósak, ezért a Siafu notebook  nemcsak a Brille szöveget teszi olvashatóvá, de egy arc, tárgy, földrajzi objektum, vagy akár egy teljes tájkép is kitapintható rajta. A kaliforniai formatervező reméli, hogy az általa megálmodott laptop hamarosan megvalósul.  

arc_felismeres-siafu.jpg
Letapogatható arcokat is kirajzol a technológia. Így fest a Google nyitó oldala a Siafu laptopon.

google-siafu-laptop.jpg

Tovább

A legkeményebb extrém laptopok

Milyen laptop járja, amikor robbanó repülőgépből egy aktív harci zónába ugrunk ki?

dell-extrem-laptop.jpg

Extrém ellenálló-képességű laptopok extrém helyzetekre


Az itt bemutatott robusztus számítógépek komoly ellenálló-képességgel rendelkeznek. Miért van rájuk szükség?

A modern laptopoknak nehéz életük van. Eldobható árucikként kezeljük őket, táskánkba dobáljuk, kisgyerekek kezére bízzuk őket, így elkerülhetetlen, hogy az elszenvedett sérelmek (na jó: sérülések) miatt eljutnak arra a pontra, ahonnan már nincs visszatérés.

Bármennyire rosszul is bánnánk rendszerint laptopjainkkal, ez még mind semmi ahhoz képest, hogy a katonaság, rendőrség, kísérleteket végző kutatóintézetek által használt laptopok miken mennek keresztül. Míg arra számítunk, hogy a naponta használt táskagépünk figyelmen kívül hagyja az alkalmanként ráömlött kólát, léteznek olyan masszív laptopok, melyek úgy vannak kialakítva, hogy ellenálljanak az esőnek, intenzív rezgéseknek és szélsőséges hőmérsékleteknek.

Ezek a legkeményebb személyi számítógépek, melyeket nem azért vásárolunk meg, hogy túléljük vele a reggeli ingázást a kényelmes irodai munkahelyünkre. Ezeket a laptopokat akkor használjuk, amikor épp egy robbanó repülőgépből egy aktív harci zónába ugrunk ki.

Dell Latitude 14 Rugged Extreme - a páncélozott monstrum


pancelozott-dell-latitude-laptop.jpgA gyártók kompromisszumra kényszerültek a robusztus laptopok megalkotásakor. A túlmelegedés elkerülése és az akkumulátor hosszú élettartamának fenntartása érdekében a gyártók hajlamosak kerülni a nagy teljesítményű alkatrészeket. Ám a Latitude 14 Rugged Extreme esetében a Dell sikeresen becsempészett néhány nagy teljesítményű hardvert a magnéziumötvözetű alvázba. Ez a laptop egy 6. generációs Intel Core processzorral és 4 GB RAM-mal rendelkezik, különféle fejlesztési lehetőségekkel. Vastagsága több mint 5,7 centiméter, a páncélozott monstrumnak fogantyújánál fogva súlyos aktatáskaként cipelhető: majdnem 4 kilós. A tekintélyes nagyságú akkumulátor közepesre állított kijelző-fényerőre cirka 8 órányi bevetést (fenti képünkön) tesz lehetővé.

Lenovo Thinkpad T61p - az űrlaptop

lenovo-t61p-notebook.jpg

laptop-urallomason_1.jpgA katonai minőségű laptopok rendben vannak, de mi van azokkal a személyi számítógépekkel, amelyek képesek megfelelni a világűr zord körülményeinek? Itt is van a Lenovo T61p notebook, a Nemzetközi Űrállomáson (International Space Station) használt laptop.

A beépített rendszerszámítógépek helyett a laptopok előnyben részesülnek az űrkutatásban, mivel könnyen cserélhetők. Érdemes megjegyezni, hogy a T61p nem különösebben erős, de ha éppen az űrben vagyunk és olyan körülmények forognak fenn, mint amilyenekre ezeket a rugalmas laptopokat kitalálták, egy sérült merevlemez lesz a legkisebb gondunk.

Mellesleg ilyen laptopot kaptak ajándékba azok a diákok - köztük magyar résztvevők -, akik a NASA diákprogramjában legjobban szerepeltek...Panasonic Toughbook 31super-laptop-panasonic-toughbook-31-notebook.jpgA Panasonic Toughbook 31 nagy családfával van megáldva. Ez a legújabb a 17 éves Toughbook sorozatban és a Panasonic azt állítja, hogy a 31-es a mai legéleterősebb laptop. Elhisszük - a látvány meggyőző.


Getac X500 - az Ultra robusztus notebook

getac-x500-ultra-rugged-notebook.jpgA Dell-től eltérően a Getac kizárólag ellenálló laptopokkal és táblagépekkel foglalkozik. A cég az X500 zászlóshajóját "az eddigi legerősebb ellenálló notebooknak" nevezi. A versenyre való tekintettel, ez kevésbé lenyűgöző, mint amilyennek hangzik.

A laptop rendelkezik az Intel i7-4610M szabvánnyal. A szokásos katonai minőségű ütésellenállás, por-ellenállás, loccsanás-védelem és robusztusság mellett, az X500 teljes méretű PCI kártyák hozzáadásával is büszkélkedik, ha ez a bővítőegységhez szükséges.

Látványa nyitott és csukott állapotban egyaránt lenyűgöző.

getac500-taskagep.jpg

Milyen lesz a jövő laptopja?

A PC benned van - DNS alapú számítógép? | Laptop-koncepciók

dns számítógép

Elképzelhető, hogy a jövő számítógépei bennünk vannak. Az egyik elképzelés szerint a számítógépek a DNS-t használják majd az információ tárolására és feldolgozására. A biológia és az informatika összekötése forradalmi változásokat hozhat a komputerek fejlődésében. A DNS-re, az élőlények öröklési anyagára épülő genetikai adatfeldolgozás, azaz a DNS-számítógép koncepcióját Leonard Adleman, a Dél-kaliforniai Egyetem professzora dolgozta ki még az 1990-es évek derekán, az izgalmas elképzelésről és a kutatás jelenlegi állásáról nemrégiben olvashattunk az index.hu TECH rovatában: A számítástechnika jövője a génjeinkben van

A jövő notebookjai: elképesztő koncepciók

Mi a fejlődés iránya?

Ha nem a távoli jövőbe tekintünk, hanem csak a közeljövőt vizsgáljuk, akkor a fejlődés iránya: a laptopok méretének csökkentése virtuális billentyűzet és holografikus vagy vetített kijelző alkalmazásával - és persze minden  fölösleges bemenő és kijövő vezetékektől való megszabadulás, a vezérlés megoldása a laptoptesten kívüli virtuális kijelzőn megjelenő objektumok "érintésével" vagy beszéddel. Követelmény a maximálisan felhasználóbarát funkciók tökéletesítésének toábbi aktív keresése.

Népszerű ötlet az összecsukható, hajlékony szerkezetek és képernyők kialakítása is.

Áttörési lehetőség az energiaellátásban, hogy ne legyünk mindig kiszolgáltatva az akkumulátor üzemidejének és a töltési kényszernek: osztrák tudósok már 5 évvel ezelőtt megoldották a gépelés során kifejtett energia akkumulálásának eljárását és a laptop akkumulátorának az így keletkezett energiával való feltöltését. Az Apple tarsolyában pedig már létezik néhány szabadalom hidrogén alapú fűtőelem (tüzelőanyag cella) notebookokban történő felhasználására. 

Az Akhan Semiconductor a chipek előállításához szükséges szilícium helyett gyémántot ajánlott. Ugyanez a cég a Gorilla Glass karcálló üveget már a közeljövőben gyémántbevonatú üveggel szeretné helyettesíteni.  

Az Intel szerint a komputer hamarosan ugyanúgy fogja érteni az emberi beszédet, mint az emberek egymást. A velük való párbeszéd egy élő beszélgetésre lesz hasonlatos. Már kifejlesztettek erre egy digitális jelfeldolgozót (DSP - digital signal processor), és az Intel Smart Sound technológiát, de a rendszer még tökéletesítésre szorul. A jövőben minden eszközt az internethez kapcsolnak, amelyek ezzel „okosakká” válnak ezzel is tovább bővítve lehetőségeinket.

Számtalan ötlet létezik, de még nem világos, hogy mikor és hogyan fognak ezek megvalósulni. Azonban az már kirajzolódni látszik, hogyan fognak kinézni a jövő notebookjai.

Hogyan fognak kinézni a laptopok tíz év múlva?

Közös elvárás velük szemben, hogy nagyobb teljesítményűek, kényelmesebbek, felhasználóbarátabbak és szebbek legyenek.

Hiromi Kiriki japán tervező azt feltételezi, hogy 2020-ra a noteszgépeket a csuklónkon karperec formában fogjuk magunkkal vinni. Sok felhasználó fogja hordani őket, mivel a hajlékony érintőképernyőt megbízhatóan és könnyen lehet rögzíteni bárki karjára.

laptop-karperec

A karperec aljáról egy holografikus billentyűzet varázsolható elő, melynek használata semmiben sem marad el a hagyományos klaviatúrától. A készülék közepén lévő kiszögelés egy mini projektort rejt, amely bármilyen felületre képes képet vetíteni. Az eszköz több része már elkészült, és a Sony tervei szerint elképzelhető, hogy néhány éven belül kézzel fogható termék lesz belőle.

a jövő laptopjaCsak egy karperec... Futurisztikus laptop-koncepció a közeljövőből

összecsukható laptopYang Yongchang  dizájner  által elképzelt 6,5 colos futurisztikus notebook szétnyitható hagyományos méretű billentyűzettel, és egy kisebb érintőképernyővel van ellátva, amelyen a gépelés csendesebbé válhat.  

A következő részben még innovatívabb ötletekről számolunk be. Biztonsági öveket és tűzfalakat bekapcsolni!

Laptop billentyűzet csere vagy javítás

laptop billentyuzet csereA notebook billentyűjét is cseréljük

A laptop billentyűzetének javítására, cseréjére több okból is szükség lehet. A laptop billentyűje véletlenül letörik, akkor egyetlen billentyűt is cserélhetsz, de ha beöntöd valamilyen folyadékkal, akkor az egész alkatrészt cserélni kell, általában a javítás nem működik.

A laptophardware szervizben Budapesten a legtöbb népszerű laptop típushoz találsz cserealkatrészt, billentyűzetet. A cserére és az alkatrészre is garanciát adnak a szakszerűen elvégzett munka után.

Laptop billentyűzet tisztítása

Az első és legfontosabb lépés a laptop egészségének megőrzésében, hogy rendszeresen tisztítsuk ki a laptop hűtőrendszerét és billentyűzetét. A csere és a tisztítás is gyakran csak a billentyűzet eltávolításával lehetséges.

Néhány laptop típus esetén a billentyűzet könnyedén eltávolítható, míg más modellek esetében szét kell szerelni a teljes műanyag burkolatot.

A budapesti laptophardware szerviz szolgáltatásai között megtalálod a laptop billentyűzet tisztítását karbantartását és a hűtőrendszer tisztítását is.

Egyszerű megoldás, ha elromlik a laptop billentyűzete

Ha valamilyen okból meghibásodik a laptop billentyűzete, akkor ideiglenesen külső klaviatúrával helyettesíthetjük. A külső klaviatúra lehet USB csatlakozóval és drótnélküli megoldást is találunk a piacon. A külső billentyűzet csatlakoztatása után a laptop elveszíti mobilitását, de ideiglenes megoldásként alkalmazható.

A laptop billentyűzetének javítása vagy cseréje azonban elkerülhetetlen, hiszen a táskába nehezen fér a laptop mellé egy komplett billentyűzet.

A laptop billentyűzet billentyűinek kopása esetén a laptophardware szervizben vásárolhatsz billentyűzet matricákat is, melyeket akkor is ajánlunk, ha valamilyen idegen nyelven kell gyakran és sokat gépelni, például a cirill betűkre van szükséged.

Tovább

Milyen kijelzővel vásároljak laptopot?

laptop-tipus-kijelzo.jpgLaptop kijelző mérete és típusa

A laptop vásárlás egy felelősségteljes folyamat, amihez fel kell készülni, át kell olvasni a témában található cikkeket és blogposztokat. A laptop kijelző mérete és típusa komoly választás elé állítja a vásárlókat, hiszen nem csak a gép árát befolyásolja, hanem a használat kényelmét is meghatározza.

Ha irodai munkára vagy játékhoz szeretnénk laptopot választani, akkor a 15,5 vagy 17 hüvelykes képátlóval rendelkező modellek tökéletesen megfelelnek erre a célra. Az ekkora laptopok általában nem sokban különböznek az asztali gépek hardver összeállításától. Ha gyakori utazás során kell használni a laptopot, akkor elsősorban a mobilitás a fontos, ezért a 10 – 12 hüvelykes gépek felelnek meg számodra.

A laptop kijelző, képernyő felbontása szintén hatással van a használhatóságra és az árra. A hagyományos, ill. régebbi típusú laptopok kijelzői a következő felbontásban, méretben, tehát típusban voltak elérhetők:

 • SVGA - 800х600;
 • XGA - 1024х768;
 • SXGA - 1280х1024;
 • SXGA+ - 1400х1050;
 • UXGA - 1600х1200.

A széles kijelzővel rendelkező laptop típusa a következő méretű képernyővel vásárolható meg:

 • HD 1280x720
 • WXGA - 1366x768
 • WXGA+ - 1440x900
 • FHD - 1920x1080
 • WUXGA - 1920x1200
 • WSXGA/WSXGA+ - 1680х1050
 • QHD - 2560x1440
 • WQXGA - 2560x1600
 • QSXGA - 2560x2048
 • WQXGA+ 3200x1800
 • WQSXGA - 3200x2048
 • QUXGA - 3200x2400
 • UHD 4K - 3840x2160
 • WQUXGA - 3840x2400

Szövegszerkesztéshez és irodai munkára tökéletesen megfelel egy XGA felbontású kijelzővel gyártott laptop, de tervezőknek és fényképszerkesztéssel foglalkozó szakembereknek WUXGA felbontású gépet ajánlatos vásárolni.

Ha élethű színeket szeretnél látni a laptop kijelzőjén, mindenképpen IPS panellel szerelt és gyártott modellt vásárolj.

Tovább

Internetes beállítások a laptopon

laptop wifi internetMiért nincs WiFi-m?

Ha a laptopon nem jelenik meg a kedvenc weblapunk, akkor nem mindig a videokártya a hibás, és nem is kell azonnal a szervizbe rohanni. Könnyű helyzetben vannak azok, akiknek a laptopja Budapesten romlik el, hiszen itt könnyen találnak gyors szervizt. Ha nem működik a laptop internet hozzáférése, akkor érdemes először kipróbálni néhány egyszerű dolgot, hátha csak a Windows operációs rendszer beállításaival van probléma. A videokártya driverének újratelepítése csak akkor oldja meg a hibákat, ha a megjelenítéssel van probléma, ha a weboldal látványával van gond. Ha az itt leírt tippek nem segítenek és a laptop nem kapcsolódik az otthoni médiaszerver videokártyához, vidd szervizbe a gépedet.

Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása

Ha nem működik az internet kapcsolat, megpróbálhatjuk a hálózati adapter, a hálózati kártya vagy a WiFi kártya beállításait alaphelyzetbe állítani. Windows 10-es rendszernél a legegyszerűbb ezt parancssorból megtenni. A Windows parancssort a Windows embléma gomb + X billentyűkombináció segítségével hívhatjuk elő vagy természetesen megkereshetjük a Start menüben is. Ezután begépeljük a következő parancsokat sorrendben:

 1. netsh int ip reset
 2. ipconfig /release
 3. ioconfig /renew

Ezek az utasítások alaphelyzetbe állítják és újrakérik az IP beállításokat. Ha nem tapasztalunk változást, indítsuk újra a laptopot és nézzük meg, hogy megoldódott-e a hiba.

A laptop videokártyájának drájverjét, illesztő programját csak akkor tudjuk újra telepíteni, ha már van működő internet kapcsolat.

Ha továbbra is azt tapasztaljuk, hogy nem működik a hálózati kapcsolat és nincs internet hozzáférés, a Windows eszközkezelőjében kattintsunk a WiFi adapter ikonjára a jobb gombbal, majd válasszuk ki az eszköz eltávolítása parancsot. Miután a rendszer eltávolítja a hardware illesztő programját, néhány pillanat múlva automatikusan újratelepíti és újrakonfigurálja azt. Ez általában megoldja a problémát.

Ha nem akarunk sokáig vacakolni a laptop beállításaival és javításával, bevihetjük a laptop szervizbe Budapesten a gépet, ahol a szakemberek az egyszerűbb beállításokkal kapcsolatos problémákat rövid időn belül megoldják.

Tovább

Tanácsok a laptop helyes használatához

laptop helyes hasznalataÍgy csak karbantartásra kell elvinni a szervizbe

A laptop vásárlás egy örömteli pillanat, melyet szeretnénk örökre megőrizni. A helyes laptop használattal elkerülhetjük, hogy gyakran kelljen szervizben javíttatni a gépet. Kis odafigyeléssel és gondos használat mellett a laptop akkumulátora is hosszú élettartamra számíthat. A laptop használatának néhány alapvető szabályát kell betartanunk.

Hőmérséklet és páratartalom

A laptop vásárlás után, vagy a szervizből hazaérve téli időszakban ne kapcsoljuk be azonnal a laptopot, várd meg amíg az alkatrészek felmelegednek és a páralecsapódás felszárad. Nyáron ilyen pihentetésre nincs szükség, azonban tartsd észben, hogy a nagyon meleg levegő és a túlzott napsütés káros lehet a laptop alkarészeire, különösen az akkumulátort viseli meg a hőség. A laptop hosszú élettartamának titka a szobahőmérsékleten való használat, legalábbis törekedj erre.

A laptop tisztítása

A laptop élettartamát növelheti a megfelelő és rendszeres tisztítás. A hűtőrendszer tisztítását megfelelő időközönként el kell végezni, hogy ne forrósodjon túl a rendszer. A kijelző tisztítását csak speciális tisztító folyadékkal és megfelelő, puha ronggyal végezzük. Ne felejtsd el, hogy a túl sok tisztító folyadék befolyhat a laptop billentyűi közzé és annak meghibásodásához vezethet. A laptop szervizben tisztítószert és tisztítóeszközöket is vásárolhatsz, vagy tanácsot kérhetsz a megfelelő eszközök kiválasztásához.

Laptop táska

A megfelelő laptop táska és védőhuzat, védőfólia használata jelentősen csökkenti az eszköz sérülésének lehetőségét, emellett megóvja a bepiszkolódástól, a káros porszemektől.

Laptop hűtése asztali használat esetén

Ha úgy döntesz, hogy laptopodat hosszabb ideig asztali gépként használod, gondoskodj a gép megfelelő hűtéséről, ehhez ventilátorral ellátott laptop alátét használata célszerű.

Tovább

Laptop alaplap javítás – alaplap szerviz

laptop alaplap javitasLaptop alkatrész javítása vagy cseréje

A laptop egy kényelmes, hordozható kompakt személyi számítógép. Mobilitásának és kompaktságának ára a bonyolultság, a hardvereszközök kis területre tömörítése. A meghibásodások javítása emiatt a bonyolultság miatt gyakran lehetetlen, ezért szükséges a laptop alaplap cseréje.

A személyi számítógépek házában az alaplap nagy helyet foglalhat el, bizonyos rendszeregységek és alkatrészek csatlakoznak az alaplaphoz, de nem részük annak. A személyi számítógépek dobozában nagy teljesítményű hűtőrendszer is elfér, a ház konstrukciója eleve elősegíti a légáramlást, a szellőzést.

Az asztali gépek videokártyája gyakran különálló hardvereszközként működik, az alaplap megfelelő PCI-E csatlakozójába helyezve. Az ilyen kártyák saját tápellátással és hűtőrendszerrel rendelkeznek. A legtöbb laptop alaplap integrálva tartalmazza a videokártyát, ami így sokkal kevesebb helyet foglal el, viszont a hő leadás és a tápellátás az alaplap áramkörein, alkatrészein keresztül történik, ezért a videokártya működése, esetleges melegedése befolyásolja alaptop működését is.

A laptop alaplapja lényegében maga a laptop, ezért javításánál nagyon figyelmesen és szakszerűen kell eljárni. Már a laptop szétszedésénél vigyázni kell az alaplap részegységeinek épségére.

A laptop alaplapjának meghibásodása esetén nem éri meg otthon javítgatni, mindenképpen forduljunk szervizhez, szakember segítségét kérve. Az új laptop alaplap vásárlásakor a csere gyakran benne van az árba. Az alaplap javítása gyakran értelmetlen, hiszen az integrált áramkörök sűrűsége miatt a szerviz ára gyakran meghaladná az új alaplap árát.

A laptop alaplap hibái:

 • A laptop nem kapcsol be, nem töltődik az akkumulátor, nem reagál a bekapcsoló gombra.
 • A laptop bekapcsol, az akkumulátor töltődik, de nem jelenik meg kép a kijelzőn.
 • A laptop folyamatosan újraindul.
 • Kék képernyő jelenik meg, a gép működése instabil, időről időre kikapcsol.
 • A laptop betölti az operációs rendszert, de nem működnek a USB portok, nem érzékeli a billentyűzetet.

A laptophardware szervizben APPLE, ACER, ASUS, COMPAQ, DELL, EMACHINES, HEWLET PACKCARD, ROVERBOOK, FUJITSU, MSI, IBM, LENOVO, LG, SAMSUNG, SONY, TOSHIBA és más márkájú laptop alaplapokat cserélik ki vagy javítják meg.

Tovább