laptop - notebook - netbook - tablet - google weblap top10 - táblagép - táskagép, mobil számítógép, noteszgép - ultrabook

Laptop weblap

A térbeli 3D kijelzőé a jövő?

2018. május 29. - laptopszerviz

Te vásárolnál aeroszolos megjelenítőt?

displair kijelzoA 3D kijelzők megjelenésekor hatalmas szenzációnak számítottak, azonban idővel megkopott a népszerűségük, nem is találkozunk manapság 3D kijelzős laptoppal sem. A térbeli 3D kijelző a Star Wars filmekből lehet ismerős, a technológia azonban már régen létezik, több-kevesebb sikerrel alkalmazzák is.

A térbeli megjelenítők egyik típusa az aeroszolos megjelenítő, angolul free-space display egy olyan eszköz, mely képes a megjelenítendő képet a térbe vetítve megjeleníteni, vagyis a levegőbe permetezett pára segítségével láthatóvá tenni azt. A legtöbb hardver több, forgótükrös lézer segítségével jeleníti meg a tárgy képét, a felhasználónak nincs szüksége 3D szemüvegre, a helyiség bármely pontjáról a tárgy megfelelő oldalát láthatja.

Sajnos az ilyen térbeli kijelzők komoly korlátokkal rendelkeznek. A permetfelhő irányítása és stabilan tartása bonyolult, jelenleg nem tökéletesen megoldott, a mozgó felületen pedig nem lehet megfelelő módon fókuszálni a képet. A pára vagy porszemek segítségével kialakított kép kontrasztja és fényessége is hagy kívánnivalót maga után, a megjelenített tárgyak félig vagy teljesen átlátszók.

kod kijelzoAz aeroszolos kijelző egyik használható típusa, amikor egy vékony párafalra vetítik a képet lézer projektorokkal, a megfelelő érzékelők segítségével pedig interaktívvá is tehető az eszköz. Az ultrahang segítségével létrehozott vízpárárát ventilátorok és fúvókák segítségével vékony ködfallá alakítják, és ezt használják vetítővászon helyett. Ennek a párafalnak a gyakorlatban inkább csak marketing értéke van, különlegessé tehető a reklám vagy az információszolgáltatás.

A Displair kijelző csak átverés?

A Displair egy rendkívül népszerű, a Displair cég által fejlesztett, szilárd felület nélküli interaktív kijelző, mely segítségével bármilyen képet megjeleníthetünk a levegőben, illetve a térben. A multitouch érzékelőknek köszönhetően az eszköz teljesen interaktív.

displair laptopAz angol kijelző és levegő szavak összetételére utaló nevet 2010-ben hallhattunk először, majd fokozatosan egyre népszerűbbé vált világszerte. A kijelző lényege, hogy a szerkezet kavitációs technológiával létrehozott vékony vízpárafüggönyt hoz létre, melyen bármilyen kép megjeleníthető. A technológia egyedisége abban rejlett, hogy a párafüggönybe helyezett tárgyak, az emberi kéz nem hagyott nyomot, a permet körülölelte, ezért az érintésérzékelők segítségével a kivetített tárgyak megfogása, forgatása és manipulálása is lehetővé vált.

A céget 2014-ben felszámolták, tehát a terv valószínűleg megvalósíthatatlan. Hasonló találmány a Heliodisplay, mely már a tizedik továbbfejlesztett változatban készült el, a megjelenítés minősége azonban csak arra alkalmas, hogy bűvészek használják show műsoraikhoz.

heliodisplay kijelzoÖsszességében elmondható, hogy a térbeli 3D kijelzőre áhítozók egyelőre kénytelenek várni a megfelelő hardver fejlesztésére.

Tovább

HP laptop újdonságok 2018-ban

Milyen notebookot vásároljak?

hp zbook laptopA HP laptopok az egyik legnépszerűbb mobil számítógépek a világon. Egyes felmérések szerint a Lenovo, Asus és Dell után az amerikai gyártó notebookjait választják a legszívesebben a vásárlók. A 2018-as évben folytatódott a kütyük könnyítése, a cég legújabb modelljei az előzőknél is könnyebbek és vékonyabbak, lássunk ezek közül néhányat.

HP Chromebook x2

A HP sem maradhat ki a Google által fejlesztett Chrome OS operációs rendszert alkalmazó laptopgyártók sorából. A mobil számítógépek vásárlói között a Windows 10 a legnépszerűbb rendszer, de a hozzáértő szakemberek szerint a mobil szoftverek fokozatosan átveszik az uralmat, ezért nem meglepő, hogy a HP is forgalmaz Chromebook-ot.

A HP Chromebook X2 12,3 hüvelykes laptop kijelzővel került a piacra, melynek felbontása 2400x1600 pixel és támogatja az érintőtollat. A laptop billentyűzete dokkolható, így tablet üzemmódban is használhatjuk a kütyüt, ami Intel Core m3 (Kaby Lake) processzorral, 4 vagy 8 GB operatív tárral és 32 GB SSD-vel került a boltok polcaira. A legújabb mobil eszközök elengedhetetlen kelléke a 13 Mega Pixeles hátlapi és 5 Mega Pixeles előlapi kamera. A laptop akkumulátora a gyártó leírása szerint több mint 10 órányi üzemidőre elegendő.

A HP Chromebook x2 laptopot Amerikában 600 dolláros áron lehet beszerezni.

hp chromebook x2 laptopHP Pavilion Gaming Laptop

A HP egy olcsó, játékosoknak szánt laptoptípust szeretne piacra dobni, melynek kezdő ára 800 dollár között mozog.

A gép hardvere alapvetően elegendőnek tűnik a legtöbb játék megfelelő futtatásához. Az 1920x1080 pixel felbontású, 15,6 hüvelykes IPS kijelzőt NVIDIA Geforce 10 vagy AMD Radeon RX 560X videokártya hoz működésbe. A gép minimálisan Intel Core i5-8300H processzorral, 8 GB operatív tárral, 16 GB Intel Optaine memóriával és 1 TB-os merevlemezzel kapható. A gamer laptopok elengedhetetlen kelléke a háttérvilágítással rendelkező billentyűzet, melyet itt is megtalálunk, a gép oldalán pedig USB 3.1 Type-C, Type-A, HDMI és ethernet csatlakozó áll a rendelkezésünkre. A mobil számítógép akkumulátora 9-10 órányi autonóm üzemidőt biztosíthat, természetesen ez a laptop hardverének kihasználtságától is függ.

hp gamer laptopHP ZBook Studio x360 G5

A HP egyik legerősebb, transzformers laptopja a Xeon E-2186M processzorral szerelt és NVIDIA Quadro P1000-es videokártyát tartalmazó ZBook Studio x360 G5.

A gép 15,6 hüvelykes kijelzőt kapott, 4K felbontássa és DreamColor technológiával. A Coffee Lake processzorhoz 32 GB DDR4 memória és akár 4 TB-nyi SSD meghajtó is társulhat. A kettő az egyben laptopot Amerikában 1500 dolláros áron szerezhetik be a HP márka kedvelői.

Tovább

Érdekes kijelző-technológiák, elektromos papír

- alternatív kijelző típusok: holográfia, OLED, SMOLED, AMOLED, e-papír, elektroforézis - milyenek lesznek a jövő laptop kijelzői -

Újgenerációs megjelenítők

oled laptop kijelzo hajtottA laptop egyik fontos és meghatározó alkatrésze a megjelenítő, a laptop kijelző. A jövő számítógép kijelzőjét sokféle módon elképzeltük már, most úgy tűnik, hogy ezek az elképzelések nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A legtöbb feltételezés a hologramos megjelenítők fejlesztését, fejlődését jósolta, jelenleg azonban a technológia nincs tökéletesítve, az ilyen technológiájú eszköz optimális használhatóságával szemben pedig komoly kétségek vannak.

A VR, a virtuális valóság egy nagyon régi, futurisztikus kijelzőtípus, mely már a laptopok világát is elérte. Egyelőre úgy tűnik, hogy az emberiség nem áll készen a kijelzőszemüveg mögé bújásra.

OLED, SMOLED és AMOLED

Az adott pillanatban a legelterjedtebb kijelzőtípus, amely tökéletesítésén a számítógép-, laptop- és megjelenítő gyártók is dolgoznak, az OLED technológiájú megjelenítő. Ennek a technológiának a lényege, hogy a kijelző fényét, tehát a képpontot az egyes cellákban található szerves anyag biztosítja, mely elektromos áram hatására világít. Ezen technológia továbbfejlesztett változata az OLET, melynél az egyes irányító tranzisztorok világítanak, ezért lényegesen egyszerűbb és könnyebb az ilyen eszközök felépítése.

led fal

E-papír kijelző

Az EP kijelzők, nem számítanak újdonságnak az informatika világában, hiszen már az 1970-es években folytak kutatások ezzel a kijelző-technológiával kapcsolatban. Kezdetben mindössze kétszínű, fekete-fehér megjelenítőket sikerült kifejleszteni, manapság négyszínű e-papírt is vásárolhatunk. Laptop kijelző számára nem ideális, azonban elektronikus könyvként remekül funkcionálhat ez a hardvertípus.

Az e-papír ugyan megtalálható kereskedelmi forgalomban is, a technológiájáról azonban keveset tudhatunk, mert a legtöbb gyártó ipari titokként kezeli azt. Az EP kijelző két rétegből áll, akárcsak az OLED, egy megjelenítő rétegből, mely maga az e-tinta, és a mögötte elhelyezkedő, technológiai rétegből, mely képes a megfelelő módon alakítani az e-tinta réteget.

Gyricon eljárású e-tinta. A Gyrikon technológia lényege, hogy a kijelző mikrokapszulákból áll. Egy mikrokapszula egy képpontnak felel meg. A kapszulákban golyók helyezkednek el, ezeket olajréteg veszi körül, melynek segítségével szabadon mozoghatnak. A kapszulában elhelyezett golyók egyik fele fehér, másik fele fekete, és a cellára kapcsolt pozitív vagy negatív töltés hatására egyik vagy másik oldalra fordulnak. Ezt a technológiát manapság csak ritkán alkalmazzák.

Elektroforézis alapú EP kijelző

gyricon kijelzoAz elektroforézis jelenleg az e-book gyártók által használt, kedvelt technológia. A pontos működés nem ismert, egyetlen gyártó és fejlesztő sem árulja el azt. Az elektroforézis lényege, hogy a mikrokapszulákban található színpigmenteket elválasztja egymástól, illetve mozgatja a kapszulán belül. Az egyik ismert megoldás, amikor a mikrokapszulákban fekete és fehér színpigmentek találhatók. A cella alsó és felső részére kapcsolt töltések segítségével a fehér vagy a fekete pigmentek kerülnek felülre, ezáltal meghatározva a cella színét.

Az elektroforézis másik megoldása, amikor titán-dioxid szemcséket helyeznek el a mikrokapszulákban. Ha ezek a részecskék a megfelelő töltést kapják, felemelkednek a cella tetejére, ellenkező töltés segítségével pedig leszállnak annak aljára.

Tovább

A legjobb Dell laptop modellek

legjobb dell laptopMilyen laptopot vegyek?

A laptop vásárlásakor a vevők szeretnék a legjobb gépet megtalálni és kiválasztani. Fontos szempont, hogy milyen márkájú notebookot vásároljunk, ha ezt eldöntöttük, ezen belül már valamivel könnyebben tudjuk megtalálni a számunkra optimális típust. A laptopgyártók modelljeit többféle szempont szerint osztályozhatjuk, ezek között pedig megkeressük a legjobbat. A Dell egy megbízható laptop gyártó cég, ezért sokan keresik a modelljeit. A Dell laptopokat az alábbi feltételes kategóriákba sorolhatjuk:

 • 15 colos gépek
 • gamer (játékos) laptop
 • kettő az egyben gép
 • üzleti célú notebook
 • könnyű hordozható számítógépek
 • többcélú laptopok
 • kisméretű gépek
 • olcsó notebook.

dell notebook

Az egyes céloknak és kategóriáknak megfelelő hardverek közül megpróbáljuk megtalálni a legjobb modelleket, melyet 2018-ban érdemes lehet megvásárolni.

A legjobb 15 colos kijelzővel szerelt Dell gép

A hagyományos laptopméret a 14 hüvelykes képátló, de az utóbbi időben, különösen a vékony és könnyű lítium-polimer akkumulátoroknak köszönhetően a 15 colos laptopok is könnyen hordozhatóak lettek, ezért rendkívül népszerűek. A Dell által gyártott 15 hüvelykes kijelzővel szerelt notebookok közül az egyik legjobb a DELL XPS 15.

A típus 1000 dollárnál kezdődik, de vásárolhatunk 2000 dolláros gépet is. A legjobb típus Nvidia GeForce GTX 1050-es grafikus processzort kapott, mely belépő szintű gamer kártya, és alkalmas a komolyabb Photoshop-os munkák elvégzésére is. Természetesen hetedik generációs Intel Core i7-es processzort kapunk ezért a pénzért, 16 GB memóriát, melyet 32GB-ig bővíthetünk és 512GB SSD is jár vele. Az árban benne van a Windows 10-es operációs rendszer is.

dell hordozhato szamitogep

Az említésre méltó érdekesség, hogy a Dell notebookja 4K kijelzőt kapott, melyet rendkívül jó minőségű képmegjelenítés lehetséges.

A legjobb gamer laptop

A gamer laptopok mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. A hétköznapi felhasználók a hihetetlen teljesítményt csodálják, mint érdekességet, a gamerek pedig izgatottan várják, hogy a legújabb játékok is maximális felbontáson működhessenek.

A Dell laptopjai közül az Alienware 17 R4-et emelnénk ki, mely jelenleg talán a legjobb, játékosok számára készített Dell típusú gép. A 2500 dolláros árért 17-es kijelző jár, 2.9-GHz Intel Core i7-7820HK processzor, 16GB RAM és 1TB-s merevlemez valamint Nvidia GeForce GTX 1080-as videokártya.

Az Alienware laptopok lényegesen könnyebbek és vékonyabbak a versenytársakhoz képest.

A legjobb üzleti megoldás a Dell Precision 5520.

Tovább

A legkönnyebb laptopok

vekony lg laptopVékony notebookok legjei 2018-ban

A laptop vásárlásakor továbbra is a hordozhatóság, a mobilitás az elsődleges szempont. Régebben a számítógép teljesítményének mértékére utalt annak súlya is, manapság már nem a leggyorsabb a legnehezebb. A különböző laptop alkatrészek fejlődésének köszönhetően a gép össztömege és mérete is jelentősen csökkent. A nehéz fém burkolatot burkolatot felváltotta a könnyebb, mégis tartós és strapabíró műanyag és üvegszál, az elektromotorral működtetett merevlemez helyett pedig egy memóriakártya tárolja az információkat megbízható módon.

Ultrabook

A vékony laptopokat manapság Ultrabooknak hívják a köznyelvben, de ez csak annyira helytálló, mint iPhone-nak nevezni bármely okostelefont. Az Ultrabook az Intel által gyártott és levédett notebook specifikáció, melynek lényege, hogy a lehető legvékonyabb legyen, kijelzője pedig maximum 24 hüvelykes. A legvékonyabb kategóriába tartozó kütyük vastagsága összehajtott állapotban sem haladja meg a 18 millimétert, nagyobb teljesítményű társaik is csak 21 milliméteresek. Lássuk, hogy milyen gépek közül válogathatunk 2018-ban.

Asus ZenBook UX330

asus zenbookAz Asus alapból cáfolta meg az vékony laptopokról alkotott elképzeléseinket és olyan laptopot gyártott, melynek vastagsága mindössze 13,5 milliméter és mindössze 1,2 kilogrammot nyom. A korai laptopok akkumulátorának súlya ennél többet is nyomott, mégis mindössze 2-3 órás üzemidőre voltak képesek. Az Asus kütyüje 12 órás akkumulátor üzemidőt ígér a büszke vásárlóknak. Ne gondoljuk, hogy a hihetetlenül könnyű és vékony laptop teljesítmény terén lemaradna vastagabb társaitól. A hardver specifikációja:

 • Processzor: Intel Core i5 (7th Gen) 7200U / 2.5 GHz
 • Memória: 8GB LPDDR3 SDRAM 1866MHz
 • Háttértár interfész: Serial-ATA-600
 • Kijelző: Full HD IPS LED 33,8 centiméter 16:9-es méretarány
 • Grafika: Intel HD Graphics 620
 • Háttértár: SSD M.2 256 GB
 • Az akkumulátor kapacitása: 57 Wh
 • Csatlakozók: 2xUSB 3.0, Micro-HDMI, USB-C, LAN.

A laptop ára nagyjából 300 ezer forint körül mozog Magyarországon.

A legvékonyabb, legnagyobb, leggyorsabb érintő kijelzős laptop

gram lg laptopAz LG úgy döntött, hogy elkészíti a „leg” laptopot. A gép paramétereit megvizsgálva valóban elismerően csettinthetünk, hiszen az LG gram 15Z970-es modell kijelzője 15,6 hüvelykes, súlya viszont mindössze 1090 gramm. A gép méretei hüvelykben: 14.1" x 9.0" x 0.6", tehát a vastagsága mindössze 15 milliméter. Az érintőkijelzős kütyün Windows 10-es operációs rendszer fut, az akkumulátor üzemideje pedig több mint 17 óra.

Ha ez nem lenne eléggé hihetetlen, akkor nézzük, hogy a háttérvilágítással is felszerelt billentyűzet alatt milyen a hardver belseje.

 • Processzor: Intel® Core™ i7-7500U - 2.7GHz/3.5GHz
 • Memória: 16GB
 • Háttértár: SSD 512GB
 • Kijelző: 15,6 IPS LCD Full-HD
 • Grafika: Intel HD Graphics 620
 • Csatlakozók: HDMI, USB 3.0 Type-C, USB 3.0, USB 2.0, LAN.
 • Akkumulátor: 60 Wh.

A laptop paraméterei valóban lenyűgözők, sajnos azonban, aki ilyen géppel szeretne utazgatni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mivel a 400 ezer forintot is meghaladja az ára.

Tovább

Laptop karbantartási tanácsok

laptop tisztitasa hazilagTippek és ötletek az otthoni tisztításhoz

A számítógép és a laptop már minden háztartásban megtalálható hétköznapi használati eszközzé vált, csakúgy, mint az internet, melynek bekötése egy szintre lépett a víz, áram és gázszolgáltatással. Az otthonokban található gépek mindegyike elromolhat, tehát el is romlik. Általános érvényű tanács, hogy a háztartási gépeket javíttassuk szakszervizben, az alkatrészek cseréjét és karbantartását végezzék olyanok, akik valóban értenek hozzá, ezzel megelőzendő a károkat. A laptopok esetében a szerviz szolgáltatás igénybevétele mellett szól az is, hogy nemcsak a hardver meghibásodásától és végleges működésképtelenné válásától kell tartani, hanem fontos adatokat, iratokat és fényképeket veszíthetünk el. Ha a laptopot munkához használod, nincs is más lehetőséged, mint szakemberrel elvégeztetni a karbantartást és javítást.

A laptop használata

A laptop karbantartása a helyes használattal kezdődik, ezért elsősorban ezt kell megjegyezned:

 • A laptopot munka közben távol kell tartani a nedvességtől, hőtől, portól és hidegtől.
 • Ne használd a gépet puha, textil felületeken, például az ágyban, semmi esetre se takard el a szellőzőnyílásokat, hiszen ez a rendszer túlmelegedéséhez vezet. Szükség esetén használj laptop alátétet.
 • A laptop nyitásának és zárásának minden esetben könnyen kell mennie, ne erőltesd, ha úgy érzed, hogy valami beakadt, összezárásnál figyelj arra, hogy nem maradt-e valami a billentyűzeten. Ha túl erősen rázárod a laptop kijelzőjét egy ottfelejtett tárgyra, akkor megrepedhet a kijelző és / vagy elgörbülhet a zsanér.
 • Ne használd esőben vagy hóesésben a laptopot. Ha mégis nedvesség került bele, először ki kell szárítani és csak azután szabad bekapcsolni. A vizes laptopot áramtalanítani kell és azonnal szervizbe vinni.
 • A hidegből behozott laptopot legalább 20 percig pihentesd, mielőtt bekapcsolod.

laptop karbantartas

Milyen karbantartási, tisztítási feladatokat végezhetek otthon saját kezűleg?

A burkolat tisztítása. A laptop műanyag fedelén, különösen ha az fényes kialakítású, megmaradnak az ujjlenyomatok és a koszfoltok, ezeket el kell távolítani, hogy szép maradjon a géped.

Tisztító eszközök: laptop tisztító folyadék vagy speciális nedves törlőkendő, száraz törlőkendő és fültisztító pálcika.

A tisztítás megkezdése előtt áramtalanítani kell a laptopot és az akkumulátor eltávolítása is megfontolandó.

Tegyél az asztalra egy puha rongydarabot és erre helyezd a laptopot, hogy ne karcold meg a műanyag vagy fém burkolatot. Egyszerű, könnyed mozdulatokkal töröld át a gép felületét, a csatlakozókból a fültisztító pálcika segítségével távolítsd el a koszt.

Tanács: a csatlakozókat mindig száraz eszközzel tisztítsd, a nedvesség oxidálhatja azt.

Az akkumulátor, kijelző és billentyűzet karbantartása

Az akku gondozása. A régebbi típusú laptopok esetében az akkumulátor kivehető a műanyag burkolat egy részével együtt. Miután kivetted, nedves törlőkendővel töröld át a teljes burkolatot és a laptopban az akkumulátor helyét. Ha a csatlakozók oxidálódtak, speciális apró fémkefével tisztíthatod meg. A laptop akkumulátorának meghibásodását a helyes laptop használattal előzheted meg. A telepek legnagyobb ellensége a magas hőmérséklet, de mindentől függetlenül élettartamuk letelte után cserére szorulnak, amit a legtöbb gép esetében csak szervizben megoldható.

Laptop kijelző tisztítása. A legfeltűnőbb a laptop kijelzőjének koszolódása, hiszen a háttérvilágítás kiemeli a piszokfoltokat. A laptop kijelző tisztításához speciális kijelző tisztító folyadékot és szalvétát használhatsz.

Fontos, hogy a szalvéta vagy rongy ne karcolja a kijelző felületét. Ne nyomd erősen a tisztítóeszközt!

billentyuzet tisztitasaA laptop billentyűzetének tisztítása. Itt gyűlik össze a legtöbb kosz és szemét, mely nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem a munkavégzést, a gépelést is gátolhatja. A laptop billentyűzetének tisztításához folyékony oxigén spray használata ajánlott, esetleg morzsaporszívó. Hagyományos porszívóval nem érdemes kísérletezni, mert letépheti a billentyűket a klaviatúráról, ilyenkor a laptop szervízben kapsz új magyar billentyűzetet.

Tovább

A Lenovo Yoga 920 bemutatása

lenovo yoga 920Karkötős laptop a prémium kategóriában

A legújabb transzformert, a Lenovo Yoga 920-as laptopot könnyű felismerni ultravékony kialakításáról és a karkötőre vagy óraszíjra emlékeztető sarokvasról, melyen a kijelző nyílik.

A különleges kijelző rögzítés a prémium dizájn mellett nagyobb biztonságot nyújt, a hosszú használatot követően sem gyengül meg a pánt. A masszív és elegáns megjelenés különlegességet sugároz, a masszív alkatrészre azért is van szükség, mert a laptop kijelző teljes egészében hátra hajtható, körbeforgatható.

A laptop burkolata teljes egészében fémből készült. A prémium kategóriának megfelelően a burkolatot egy nagyobb tömbből vágták ki, nem pedig öntötték, fröccsöntötték. A fémhatás jelenik meg a színezésen is, a laptop háromféle színben kapható: bronz, ezüst és acél.

lenovo transzformer laptopAz egyediséget és a prémium kategóriát hangsúlyozandó a Yoga 920 Star Wars stílisú, Gorilla Glass üvegborítással készül, limitált számban. Csak az igazán szerencsés gamerek, nagyobb összeg leperkálása után juthatnak hozzá egy ilyen géphez. A modell pontos megnevezése: Star Wars Special Edition Yoga 920 Galactic Empire.

A laptop valódi transzformernek készült, ezért könnyen használható laptopként, táblagépként vagy sátorformán felállítva.

A laptop hardverének különlegességei

A laptop kijelzője minimális kerettel rendelkezik, ennek köszönhető a kisebb méret és a könnyebb hordozhatóság. A kijelző mérete 13,9 hüvelyk, tehát középkategóriás, a felső keret közepén található a webkamera. A laptop csatlakozásáért USB Type-C, USB 3.0 és fülhallgató jack felel. A USB Type-C csatlakozó támogatja a Thunderbolt interfészt, melyhez külső kijelző is csatlakoztatható. Mivel a felhasználók gyakrabban találkoznak hagyományos kivetítőkkel és kijelzőkkel, mivel a USB Thunderbolt monitorok egyelőre ritkák, ezért érdemes azonnal beszerezni egy USB Type-C – HDMI átalakítót még a vásárláskor. A minimális csatlakozószám manapság trendnek számít a laptopgyártók körében.

lenovo yoga laptop

A Lenovo Yoga 920 leírása

 • Kijelző 13,9”, IPS, 1920×1080 képpont érintő kijelző
 • Processzor Intel Core i5-8250U
 • Videoadapter Intel UHD Graphics 620 (integrált)
 • Memória 12 GB
 • Háttértár SSD PCIe 256 GB
 • WiFi kapcsolat, Bluetooth (4.1)
 • Csatlakozók 2xUSB Type-C, USB 3.0
 • A laptop burkolata fém
 • Méret 323×223×14 mm
 • Súly 1,37 kg.

Tovább

A 10 legjobb gamer laptop - 2017

Játszd a legmenőbb játékokat a legerősebb gépeken

top 10: a legjobb gamer laptopok 2017-ben. asus, razer, gigabite, dell, alienware - a legjobb laptop márkák és modellek számítógépes játékhoz -

legjobb gamer laptopok

2017 legjobb gamer laptopjai

Találd meg az igényeidnek legjobban megfelelő gamer laptopot. A legjobb laptopok közül sem mindegyik alkalmas a speciális erőforrásokat igénylő játékhoz. Most, hogy személyesen léphetsz be az ókori Egyiptom világába az Assassin's Creed Origins segítségével, nem fogod akarni ezt egy konzolon megtenni. Ezen kívül a most megjelent Wolfenstein II: The New Colossus-szal igazi élmény nácikra lövöldözni ezeken az erőteljes és vizuálisan úttörő 2017-es laptopokon. (Tudod, ez az a számítógépes játék, amelyikben kicenzúrázták Hitler bajszát.) De nézzük a csúcsteljesítményű gaming notebook gépeket.

 1. Asus ROG Zephyrus GX501

asus-zephyrus-billentyuzet.jpg

 

Ultravékony! Alig 17.9 milliméteres vastagsága ellenére a 15 inches notebook egy Intel Core i7 négymagos CPU-val és egy vadonatúj "Max-Q" designú Nvidia GTX 1080-nal rendelkezik.

CPU: Intel Core i7 | Grafika: Nvidia GeForce GTX 1080 (8GB GDDR5X VRAM) | RAM: 16GB | Képernyő: 15.6-inch FHD (1,920 x 1,080) széles látószögű 120 Hz-es panel G-Sync-el | Tárhely: 512GB M.2 PCIe x4 SSD

 1. Razer Blade

 razer: top10 gamer-laptopok

A MacBook Pro méltó versenytársa.

CPU: 2.6GHz Intel Core i7-6700HQ | Grafika: Nvidia GeForce GTX 1060 (6GB GDDR5 VRAM) | RAM: 16GB | Képernyő: 14-inch FHD (1,920 x 1,080) – QHD+ (3,200 x 1,800) IGZO (LED háttérvilágítással, többérintéses) | Tárhely: 256GB – 1TB PCIe SSD

 1. Asus ROG Strix GL502

 asus-laptop játékhoz

Nehéz ellenállni egy ilyen minőségű gamer laptopnak.

 CPU: Intel Core i7 | Grafika: Nvidia GeForce GTX 1060 - 1070 | RAM: 16GB DDR4 | Képernyő: 15.6-inch full HD 1,920 x 1,080 IPS | Tárhely: 128GB - 256GB SSD, 1TB HDD

 1. Alienware 13 R3

 Az első OLED kijelzős gamer laptop.

CPU: Intel Core i5 – i7 | Grafika: Nvidia GeForce GTX 1060 | RAM: 8GB – 16GB DDR4 | Képernyő: 13.3-inch HD 1,366 x 768 TN – QHD 2,560 x 1440 OLED érintőképernyő | Tárhely: 180GB – 512GB SSD

 1. Razer Blade Pro

A legújabb, 2017-es Blade Pro egy sor olyan dolgot mellőz, amelyek a tavalyi Blade Pro-t kifejezetten egyedivé tették. Lehet, hogy meglepően hangzik, de ezek a változtatások még jobb, letisztultabb és kiegyensúlyozottabb gamer gépet eredményeztek.

 CPU: Intel Core i7 | Grafika: Nvidia GeForce GTX 1060 (6GB GDDR5) – 1080 (8GB GDDR5X) | RAM: 16 – 32GB | Képernyő: 17.3-inch, FHD (1,920 x 1,080) 120Hz matt IPS – UHD (3,840 x 2,160) IGZO érintőképernyő G-Sync-el | Tárolás: 512GB – 2TB PCIe SSD

 1. Gigabyte SabrePro 15

 CPU: Intel Core i7 | Grafika: Nvidia GeForce GTX 1060 | Képernyő: 15.6-inch FHD (1,920 x 1,080) IPS széles látószögű kijelző | Tárhely: 1TB HDD, 256GB SSD

 1. Gigabyte Aero 14

Elsőrangú teljesítményt és magas értéket képviselő ultrabook.

CPU: Intel Core i7 | Grafika: Nvidia GeForce GTX 1060 (6GB GDDR5) | RAM: 16GB – 32GB | Képernyő: 14-inch, QHD 2,560 x 1,440 fényvédő IPS | Tárhely: 512GB – 1TB SSD

 1. Alienware 17 R4

CPU: Intel Core i7 | Grafika: Nvidia GeForce GTX 1050 Ti (2GB GDDR5) – GTX 1080 (8GB GDDR5X) | RAM: 8GB – 32GB | Képernyő: 17.3-inch, FHD (1,920 x 1,080) – UHD (3,840 x 2,160) IPS, 300-nits | Tárhely: 128GB SSD, 1TB HDD – 2TB SSD, 1TB HDD

 1. Dell Inspiron 15 Gaming

Ez a gamer laptop nem jelent nagy kiadást, ahogy a Dell többi termékére, erre is érvényes a kiváló ár-érték arány.

CPU: Intel Core i5 – i7 | Grafika: Nvidia GeForce GTX 1050 – 1050 Ti | RAM: 8GB – 16GB | Képernyő: 15.6-inch, FHD 1,920 x 1,080 – UHD 3,840 x 2,160 fényvédő LED háttérvilágítás | Tárhely: 1TB SSHD 8GB – 1TB HDD, 128GB SSD

 1. Medion Erazer X6603

CPU: 7th gen Intel Core i7 | Grafika: Nvidia GeForce GTX 1050Ti; Intel HD Graphics 630 | RAM: 8GB DDR4 | Képernyő: 15.6-inch, FHD (1,920 x 1,080) LED háttérvilágítás IPS | Tárhely: 256GB SSD, 1TB HDD

Tovább

Digitális vagy interaktív tábla

Mi a digitális vagy interaktív tábla? Funkciók - típusok

interaktiv-tabla-whiteboard.jpg

Interaktív tábla (angolul interactive whiteboard) egy hatalmas érintőképernyő, olyan rendszer részegysége, amelynek tartozéka a számítógép és a projektor. A projektor a számítógép munkaasztalán lévő képet a digitális táblára vetíti. Ilyenkor a tábla egy vetítővászon szerepét tölti be. A táblaképpen dolgozhatunk, átalakíthatjuk, megjegyzésekkel láthatjuk el. A táblán végrehajtott valamennyi változtatás egy digitális fájlba mentődik (amelyet később bármikor szerkeszthetünk, vagy átírhatunk egy másik adathordozóra.) Ha a táblán végzett módosítások eredménye a számítógépre kerül, abben az esetben a tábla adatbeviteli eszköz szerepét tölti be.

A számítógépet a tábláról mind digitális tollal, mind ujjunkkal irányíthatjuk. Ez a tábla típusától függ.    

A számítógép és a tábla között kétirányú, azaz oda-vissza kapcsolat van – az ujjunk, illetve a toll (digitális toll) az egér szerepét tölti be.

Az interaktív tábla az iskolákban a tanóra technikai, ezen belül számítógépes támogatottságát biztosítja. Felhasználása azonban nemcsak az iskolai oktatásban elterjedt, emellett fontos szerepet tölt be a továbbképző központokban, a tárgyalások, megbeszélések során.

A digitális tábla és egy dokumentumkamera egyidejű használata még színesebbé és hatékonyabbá teheti a tanulás és tanítás folyamatát. 

Az interaktív táblák osztályozása

Az interaktív táblákat feloszthatjuk a vetítés típusa szerint. Megkülönböztetünk elölről vagy hátulról vetített rendszerű táblákat. Az első típusnál a vetítő (projektor) a tábla előtt helyezkedik el, a második esetében értelemszerűen a tábla mögött.

A digitális táblák többsége az elölről vetített típushoz tartoznak. Ahhoz, hogy a vetített fény ne zavarja a tanárok és tanulók munkáját (az előadó ne takarja ki a vetített képet) egy szuperfókuszú (rövid vetítési távú) projektort tartalmaz, amelyet közvetlenül a tábla fölött rögzítenek.

Egy másik osztályozási szempont szerint a táblák lehetnek passzív és aktív rendszerűek.

Az aktív táblákat vezetékeken keresztül csatlakoztatni kell a hálózathoz és a számítógéphez.

A passzív tábla felülete semmiféle érzékelőt nem tartalmaz, és nem kell csatlakoztatni semmilyen eszközhöz, azért könnyen átvihető az egyik tanteremből a másikba.

A tábla használata  attól függ, hogy milyen technológia alapján működik. Attól függően, hogy milyen (technológiát használnak) technológia alapján határozzák meg az érintési pont helyét a következő technológiák léteznek:

 • Elektromágneses;
 • Ellenállás-változás elve (ellenállás alapú);
 • Ultrahangos;
 • Infravörös;
 • Lézeres;
 • Optikai.

Azokat a táblákat, amelyeknél az érintési pont helyét elektromágneses és ellenállás alapú technológiával határozzák meg, vezetékek segítségével számítógéphez és áramforráshoz  kötik.

Az elektromágneses és lézer technológia esetén az interaktív táblák csak speciális vezérlő tollal működnek. Az ellenállás alapú, ultrahangos és infravörös technológiájú táblák mind speciális tollak, mind más eszközök, akár az ujjal is vezérelhetők. Az infravörös és ultrahangos technológiákat a legtöbb esetben kombinálják. 

digitalis-interaktiv-iskolatabla.jpgFontos megjegyezni, hogy az interaktív digitális táblát az iskolai oktatás során nemcsak a tanár által kezelt gépről lehet vezérelni, hanem az oktató jogosultságokat adhat az osztályteremben ülő, saját laptoppal vagy tablettel rendelkező diákoknak is, akik például dolgozataik eredményeit jeleníthetik meg a táblán saját készülékükről, majd a táblánál magyarázhatják el munkájukat; a tanár eközben javításokat is vihet rá. Ehhez természetesen WiFi-hálózatra is szükség van, amelyhez az egymással kommunikáló egységek mindegyike csatlakozhat.

Tovább

A laptop rövid története

Hogyan lett hordozható a számítógép

osborne 1 laptopA számítógépek történetének alakulása a laptopokig meglehetősen furcsán alakult. Az első számítógépek megépítésénél a minél nagyobb, annál jobb elve érvényesült. A szakemberek a nagyobb számítási kapacitás elérése érdekében a lehető legtöbb hardvert kapcsolták össze. A számítógépek teljesítménynövekedésével párhuzamosan megjelent az igény a gépek kicsinyítésére, hogy a hétköznapokban is használható eszközöket kapjunk. Az asztali gépek megjelenése után az igények tovább nőttek, és a kezdetben háznyi, szobányi méretű gépek hordozható változatát akarták elkészíteni a mérnökök.

Az 1970-es, 80-as években olyan hordozható, kisméretű számítógépeket kezdtek tervezni, melyek egyetlen tömbben tartalmazzák az asztali gépek legfontosabb perifériáit: számítógép ház, billentyűzet, kijelző és mutató eszköz. Eleinte a kijelző még nem volt grafikus és az egeret mint mutatóeszközt is menet közben fejlesztette ki a számítástechnika úttörőjének tekintett Apple Inc..

Az első laptop

grid compas laptopAz első laptop prototípus, melyet Alan Kay készített el, tervezett meg, leginkább a mai tabletekre hasonlított, de használhatóságuk hagyott maga után kívánnivalót. Az első Dynabook koncepció után a Xerox Note Taker-ből készült 10 darab 1976-ban.

Osborne 1

Az Osborne 1 az első valóban hordozható mikroszámítógép, melyet Adam Osborne készített 1981-ben. A korabeli laptopnak 5 hüvelykes kijelzője volt, felszerelték egy modem porttal, két darab 5 ¼-es floppy meghajtóval ás nagy teljesítményű akkumulátorral.

Az Osborne 1 nagyon távol volt a mai laptopoktól, a maga 11 kilogrammos súlyával és apró kijelzőjével korlátozottan volt alkalmazható, leginkább a repülés területén sikerült felhasználni.

Grid Compass

A mai laptopokra emlékeztető első számítógépek egyike a Grid Compass, melynek kijelzője már lehajtható rendszerű volt. Az 1983-ban készült hordozható számítógép magnézium házban rejtőzött és 384 kilobyte-os memóriájával a kor csúcsteljesítménye volt, nem meglepő, hogy az amerikai hadsereg és a NASA előszeretettel használta őket.

del latitude laptop

Windows 95 és Intel Pentium processzor

A laptop fejlődésében, mint ahogyan az asztali számítógépeknél is a Windows 95 megjelenése és az Intel Pentium processzorok kifejlesztése hozott fordulópontot. A Microsoft energiafelhasználási szolgáltatásai lehetővé tették, hogy a laptop takarékosabban működjön, a nagy teljesítményű processzor pedig alkalmassá tette a gépeket a munkavégzésre. A Dell Latitude, Toshiba Satelite és az IBM ThinkPad, már a mai laptopok közvetlen elődének tekinthető.

Hogy azóta milyen fejlődésen mentek át a hordozható számítógépek, azt mindenki tapasztalhatja, ha belép egy szakboltba és megnézi az Apple, a Dell, a Lenovo vagy az Asul legújabb modelljeit. Ha pedig meg is vásárolja... akkor előbb-utóbb szervizre is szüksége lesz, ha más nem, egy akkumulátorcsere erejéig. Laptoptöltők ugyanitt :)

Tovább