laptop - notebook - netbook - tablet - google weblap top10 - táblagép - táskagép - mobil számítógép

Lap top weblap

Internetes beállítások a laptopon

2017. február 15. - laptopszerviz

laptop wifi internetMiért nincs WiFi-m?

Ha a laptopon nem jelenik meg a kedvenc weblapunk, akkor nem mindig a videokártya a hibás, és nem is kell azonnal a szervizbe rohanni. Könnyű helyzetben vannak azok, akiknek a laptopja Budapesten romlik el, hiszen itt könnyen találnak gyors szervizt. Ha nem működik a laptop internet hozzáférése, akkor érdemes először kipróbálni néhány egyszerű dolgot, hátha csak a Windows operációs rendszer beállításaival van probléma. A videokártya driverének újratelepítése csak akkor oldja meg a hibákat, ha a megjelenítéssel van probléma, ha a weboldal látványával van gond. Ha az itt leírt tippek nem segítenek és a laptop nem kapcsolódik az otthoni médiaszerver videokártyához, vidd szervizbe a gépedet.

Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása

Ha nem működik az internet kapcsolat, megpróbálhatjuk a hálózati adapter, a hálózati kártya vagy a WiFi kártya beállításait alaphelyzetbe állítani. Windows 10-es rendszernél a legegyszerűbb ezt parancssorból megtenni. A Windows parancssort a Windows embléma gomb + X billentyűkombináció segítségével hívhatjuk elő vagy természetesen megkereshetjük a Start menüben is. Ezután begépeljük a következő parancsokat sorrendben:

  1. netsh int ip reset
  2. ipconfig /release
  3. ioconfig /renew

Ezek az utasítások alaphelyzetbe állítják és újrakérik az IP beállításokat. Ha nem tapasztalunk változást, indítsuk újra a laptopot és nézzük meg, hogy megoldódott-e a hiba.

A laptop videokártyájának drájverjét, illesztő programját csak akkor tudjuk újra telepíteni, ha már van működő internet kapcsolat.

Ha továbbra is azt tapasztaljuk, hogy nem működik a hálózati kapcsolat és nincs internet hozzáférés, a Windows eszközkezelőjében kattintsunk a WiFi adapter ikonjára a jobb gombbal, majd válasszuk ki az eszköz eltávolítása parancsot. Miután a rendszer eltávolítja a hardware illesztő programját, néhány pillanat múlva automatikusan újratelepíti és újrakonfigurálja azt. Ez általában megoldja a problémát.

Ha nem akarunk sokáig vacakolni a laptop beállításaival és javításával, bevihetjük a laptop szervizbe Budapesten a gépet, ahol a szakemberek az egyszerűbb beállításokkal kapcsolatos problémákat rövid időn belül megoldják.

Tovább

Tanácsok a laptop helyes használatához

laptop helyes hasznalataÍgy csak karbantartásra kell elvinni a szervizbe

A laptop vásárlás egy örömteli pillanat, melyet szeretnénk örökre megőrizni. A helyes laptop használattal elkerülhetjük, hogy gyakran kelljen szervizben javíttatni a gépet. Kis odafigyeléssel és gondos használat mellett a laptop akkumulátora is hosszú élettartamra számíthat. A laptop használatának néhány alapvető szabályát kell betartanunk.

Hőmérséklet és páratartalom

A laptop vásárlás után, vagy a szervizből hazaérve téli időszakban ne kapcsoljuk be azonnal a laptopot, várd meg amíg az alkatrészek felmelegednek és a páralecsapódás felszárad. Nyáron ilyen pihentetésre nincs szükség, azonban tartsd észben, hogy a nagyon meleg levegő és a túlzott napsütés káros lehet a laptop alkarészeire, különösen az akkumulátort viseli meg a hőség. A laptop hosszú élettartamának titka a szobahőmérsékleten való használat, legalábbis törekedj erre.

A laptop tisztítása

A laptop élettartamát növelheti a megfelelő és rendszeres tisztítás. A hűtőrendszer tisztítását megfelelő időközönként el kell végezni, hogy ne forrósodjon túl a rendszer. A kijelző tisztítását csak speciális tisztító folyadékkal és megfelelő, puha ronggyal végezzük. Ne felejtsd el, hogy a túl sok tisztító folyadék befolyhat a laptop billentyűi közzé és annak meghibásodásához vezethet. A laptop szervizben tisztítószert és tisztítóeszközöket is vásárolhatsz, vagy tanácsot kérhetsz a megfelelő eszközök kiválasztásához.

Laptop táska

A megfelelő laptop táska és védőhuzat, védőfólia használata jelentősen csökkenti az eszköz sérülésének lehetőségét, emellett megóvja a bepiszkolódástól, a káros porszemektől.

Laptop hűtése asztali használat esetén

Ha úgy döntesz, hogy laptopodat hosszabb ideig asztali gépként használod, gondoskodj a gép megfelelő hűtéséről, ehhez ventilátorral ellátott laptop alátét használata célszerű.

Tovább

Laptop alaplap javítás – alaplap szerviz

laptop alaplap javitasLaptop alkatrész javítása vagy cseréje

A laptop egy kényelmes, hordozható kompakt személyi számítógép. Mobilitásának és kompaktságának ára a bonyolultság, a hardvereszközök kis területre tömörítése. A meghibásodások javítása emiatt a bonyolultság miatt gyakran lehetetlen, ezért szükséges a laptop alaplap cseréje.

A személyi számítógépek házában az alaplap nagy helyet foglalhat el, bizonyos rendszeregységek és alkatrészek csatlakoznak az alaplaphoz, de nem részük annak. A személyi számítógépek dobozában nagy teljesítményű hűtőrendszer is elfér, a ház konstrukciója eleve elősegíti a légáramlást, a szellőzést.

Az asztali gépek videokártyája gyakran különálló hardvereszközként működik, az alaplap megfelelő PCI-E csatlakozójába helyezve. Az ilyen kártyák saját tápellátással és hűtőrendszerrel rendelkeznek. A legtöbb laptop alaplap integrálva tartalmazza a videokártyát, ami így sokkal kevesebb helyet foglal el, viszont a hő leadás és a tápellátás az alaplap áramkörein, alkatrészein keresztül történik, ezért a videokártya működése, esetleges melegedése befolyásolja alaptop működését is.

A laptop alaplapja lényegében maga a laptop, ezért javításánál nagyon figyelmesen és szakszerűen kell eljárni. Már a laptop szétszedésénél vigyázni kell az alaplap részegységeinek épségére.

A laptop alaplapjának meghibásodása esetén nem éri meg otthon javítgatni, mindenképpen forduljunk szervizhez, szakember segítségét kérve. Az új laptop alaplap vásárlásakor a csere gyakran benne van az árba. Az alaplap javítása gyakran értelmetlen, hiszen az integrált áramkörök sűrűsége miatt a szerviz ára gyakran meghaladná az új alaplap árát.

A laptop alaplap hibái:

  • A laptop nem kapcsol be, nem töltődik az akkumulátor, nem reagál a bekapcsoló gombra.
  • A laptop bekapcsol, az akkumulátor töltődik, de nem jelenik meg kép a kijelzőn.
  • A laptop folyamatosan újraindul.
  • Kék képernyő jelenik meg, a gép működése instabil, időről időre kikapcsol.
  • A laptop betölti az operációs rendszert, de nem működnek a USB portok, nem érzékeli a billentyűzetet.

A laptophardware szervizben APPLE, ACER, ASUS, COMPAQ, DELL, EMACHINES, HEWLET PACKCARD, ROVERBOOK, FUJITSU, MSI, IBM, LENOVO, LG, SAMSUNG, SONY, TOSHIBA és más márkájú laptop alaplapokat cserélik ki vagy javítják meg.

Tovább

Tudnivalók a laptop akkumulátorról

laptop akkumulator csereSzervizben szakember végzi az akkumulátor cserét

A laptop legnagyobb előnye hordozhatóságában, mobilitásában rejlik. E mobilitás biztosítást végzi a laptop akkumulátor, mely a laptop töltő lekapcsolása után az áramot adja gépünknek. Sajnos a laptop akkumulátorok nem hosszú életűek, és különösen az intenzív használat hatására cserére szorulhatnak. A legegyszerűbb megoldás, ha a laptop szervizben szakember segítségét kérjük, aki kiválasztja a megfelelő típusú telepet és a garancia kiírása után a helyére is szereli azt. A legtöbb laptop akkumulátor ki- és beszerelése egyetlen mozdulat, azonban bizonyos modelleknél csavarozni is kell.

Néhány alapvető ismeret a laptop akkumulátorról

Az akkumulátor feszültsége. A legtöbb modern laptopban lítium-ion (li-ion) akkumulátor van, mely feszültsége 3 és 4.2 Volt között változik, töltöttségtől függően. Az akkumulátoron a teljesen feltöltött és a lemerült akkumulátor cella feszültségének átlagát tüntetik fel, ez általában 3.6-3.7 V. Egyetlen akkumulátor cella feszültsége tehát 3.6 Volt, a teljes telep feszültsége pedig a sorosan összekötött akkumulátorcellák feszültségének összege adja.

A laptop akkumulátort két-, három-, négy- vagy öt akkumulátorcella alkotja.

A laptop akkumulátor kapacitása

A kapacitás az egyik legfontosabb paramétere a laptopba szerelendő akkumulátornak, hisz ettől függ, hogy mennyi ideig tudod külső áramellátás nélkül használni a gépedet. A laptop kapacitás az a mérőszám, mely azt mutatja, hogy a laptop töltőről lekapcsolt gép mennyi ideig fog működni, a maximálisan feltöltött akkumulátor mennyi idő alatt éri el a töltöttségi szint legalsó fokát. Ha a laptopunk típusa megengedi, érdemes a legnagyobb kapacitású akkumulátort vásárolni hozzá. A laptop szervizben a szakember adhat tájékoztatást a laptop akkumulátorok típusairól és kapacitásáról.

A laptop akkumulátor kapacitása amper órában vagy milliamper órában van feltüntetve: Ah, mAh vagy Ahr, mAhr. Néhány esetben előfordulhat, hogy a laptop akkumulátor teljesítményét tünteti fel a gyártó, ez Wh vagy Whr jelölésű lehet.

Hogyan számítsuk ki a laptop akkumulátor teljesítményét?

A laptop akkumulátor teljesítményének kiszámításához elegendő a nominális feszültséget (V) megszorozni a névleges kapacitással (mAh). Ebből adódik, hogy amennyiben az akkumulátoron csak a teljesítménye van feltüntetve, akkor a teljesítmény névleges értékét (Wh) elosztjuk a feszültséggel (V) és megkapjuk a laptop akkumulátor névleges kapacitását.

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu