laptop - notebook - netbook - tablet - google weblap top10 - táblagép - táskagép, mobil számítógép, noteszgép - ultrabook

Laptop weblap

Okos laptop az ASUS-tól

2018. július 31. - laptopszerviz

Elkészült a billentyűzet nélküli notebook prototípusa

asus-ketkijelzo-laptop.jpgNem olyan régen jelent meg az ASUS ZenBook Pro-ja, mely touchpad helyett egy mini érintésérzékelő kijelzőt kapott. Az okos érintőpad hivatalos megnevezése ScreenPad, mely lényegében egy 5,5 hüvelykes érintőkijelző.

Az okos touchpad az F6 funkcióbillentyű segítségével három különböző üzemmódban használható. Az első természetesen a hagyományos üzemmód, mely bekapcsolásával egyszerű laptopként használható a gép.

Az F6 billentyű lenyomását követően használhatjuk a speciálisan fejlesztett ScreenPad alkalmazásokat, melyet egyelőre, kizárólag az ASUS cég készíthet. A jelenleg letölthető alkalmazások között naptárt, számológépet, zenelejátszót, Youtube és Spotify kiegészítőket találhatunk. Ha a notebookgyártó kiadja az alkalmazásokhoz szükséges SDK-t, akkor harmadik fél is készíthet KijelzőPad alkalmazásokat.

asus-screen-pad-touchpad.jpgA harmadik üzemmódban a laptop kijelző kiterjesztéseként alkalmazhatjuk a Touchpad-et, azonban nem hagyományos érintőkijelzőként működik, a kurzort görgetéssel vagy egérmozgatással kell a ScreenPad adott részére navigálni ahhoz, hogy az ott található parancsikont alkalmazhassuk.

Kijelzőbillentyűzet

Az ASUS és a Lenovo is kísérletezik azzal, hogy a billentyűzet helyett egy második kijelzőt építsenek a laptop alsó részébe. Az ASUS Project Precog fejlesztési programja olyan okos laptopok fejlesztésén dolgozik, melyek a mesterséges intelligencia segítségével optimalizálják működésüket: napszaktól függően töltik a laptop akkumulátorát, felismerik a felhasználó hangját és arcát.

ket-kijelzo-asus-laptop.jpegA beépített kamerával a laptop megállapítja a felhasználó kezének helyzetét és a billentyűzetet ettől függően az egyik vagy a másik kijelzőn jeleníti meg. A burkolat zsanérjának kialakítása lehetővé teszi, hogy a laptop fedelét 360°-ban körbe-hajlítsuk, így egy kétoldalas tabletet kapunk. Külső billentyűzet vagy billentyűzetek csatlakoztatásával egész sor plusz lehetőség nyílik meg.

Kétoldalas üzemmódban páros társasjátékokat játszhatunk, szétnyitva pedig a két kijelzőt egyetlen nagy megjelenítőként is használhatjuk, ha a laptopot a mellékelt alátéttel megtámasztjuk.

asus-precog-project.jpgBár a második kijelző, mint virtuális billentyűzet érdekes és hasznos lehet, hosszabb távon a gépelésre a hagyományos szerkezetű billentyűzet sokkal alkalmasabb. A szövegbevitel a legtöbbször vakon történik, a billentyű ütközésének érzékelése után vált a felhasználó másik betűre. A kijelzőn nem tapinthatók a billentyűk körvonalai, ezért nehezebb vakon gépírni.

A Google folyamatosan tökéletesíti a hangfelismerő rendszerét, ha a gépírást teljes egészében felváltja a hangbevitel, akkor a hagyományos billentyűzet hardver fölöslegessé válik és a dupla kijelző hasznosabb lehet, az opcionálisan megjelenő virtuális billentyűzettel.

Tovább

Fuchsia OS: érkezik az Android-Chrome hibrid

A Google gőzerővel dolgozik az új szoftveren

google fuchsia osAz utóbbi időben, az okostelefonok megjelenése óta, egyre inkább elmosódik a határ a mobiltelefon és a számítógép között. A legújabb iPhone-ok és Samsungok már tabletként vagy asztali számítógépként is használhatók, egy egyszerű dokkoló segítségével. Az új laptopok billentyűzete levehető, így az tabletként is funkcionálhat, a legtöbb eszköz kijelzője érintésérzékelőt kap.

A hardvereszközök határai elmosódnak, így az operációs rendszerek, szoftverek funkciói és feladatai is átalakulnak. Az operációs rendszereket készítő vállalatok megpróbálnak cross-platform programokat készíteni, mely működnek az összes eszközön. A legjobb példa arra, hogy milyen nehéz megfelelő, minden eszközön használható szoftvert készíteni, a Microsoft cég Windows 8.1-e. Ennek az operációs rendszernek az lett volna a célja, hogy személyi számítógépen, laptopon, tableten és később okostelefonon is alkalmazható legyen.

Google Chrome OS

A Google keresőóriás először okostelefonokra készített operációs rendszert, később készítették el a laptopon használható változatot. A cég azért vágott bele a fejlesztésbe, hogy az egyedülállóan széles kínálatú Google App Market programjai minden platformon használhatók legyenek. A Chrome OS operációs rendszerrel kapható laptopok népszerűek, viszont nem hoztak átütő sikert.

google fuschia oeracios rendszerFuchsia OS

A Google stratégiája szerint, a legtöbb felhasználót akkor tudná elszippantani a konkurenciától, ha a saját fejlesztésű operációs rendszer a felhasználó valamennyi okos eszközön futna, és azokat egyetlen felhasználói fiókból kezelhetnék, az állományok bármikor, bárhonnan elérhetőek lennének.

Az Android és Chrome OS keresztezésén mintegy két éve kezdett el dolgozni a keresőóriás, az új operációs rendszer pedig a Fuchsia OS nevet kapta. (Nem lennénk meglepődve, ha más néven jelenne meg a szoftver.)

A Fuchsia rendszerre állna át a cég összes hardverje, tehát egy valódi multiplatform megoldásban gondolkodik a cég. Ennek az előnye az, hogy az okosotthonok összes eszköze problémamentesen tudna kommunikálni egymással, értelemszerűen a hardvergyártók többsége a Google rendszerét választaná, hiszen a vásárlók többsége valószínűleg az ismert felhasználói felületeket keresné.

A kiszivárgott információk szerint a következő három évben várhatóak az első Fuchsia OS-el működő laptopok és okostelefonok, 2023-ra pedig leáll az Android további fejlesztése.

Tovább

Ingyen javítja a laptop billentyűzetét az Apple

A cég elismerte néhány MacBook modell tervezési hibáját

apple laptop billentyuzetAz Apple elindította ingyenes laptop szerviz programját azon MacBook és MacBook Pro használók számára, akik a problémás „pillangó” konstrukciójú billentyűzettel szerelt gépeiket vásárolták meg. A felhasználók már jó ideje panaszkodnak a konstrukció gyenge kivitelezésére, a cégnek most sikerült megoldást találnia erre a problémára.

A „lepke” konstrukciójú laptop billentyűzet

Az Apple még 2015-ben vezette be új típusú billentyűzetét, mely akkor teljesen megbízhatónak tűnt. A cég az új konstrukciónak köszönhetően csökkenteni tudta a laptop billentyűk méretét, ennek köszönhetően a notebook műanyag burkolatának vastagsága is csökkent.

A problémák szinte azonnal megjelentek. Nem önmagában a MacBook laptop billentyűzetével van a probléma, hanem a használat közben odakerülő szemért és piszok jelenti a gondot. A piszokdarabok miatt a vékony billentyűk könnyen beragadnak így használhatatlanná válik a gép. Az Apple hivatalos szervize nem tekintette garanciális problémának a meghibásodást, ezért a laptop billentyűzet tisztításáért fix tarifát számoltak fel.
Ingyenes szerviz néhány laptop modell számára

apple pillango billentyuzetAz Apple gyártó most néhány MacBook és MacBook Pro esetében elismerte a felelősségét és a meghibásodásokat felvette a garanciálisan javítandó listára. A műhelyekben ingyen cserélik a beragadt billentyűket, de szükség esetén a teljes klaviatúracsere is ingyenes lehet. A cég ennél többet is tett a felhasználók bizalmának visszaszerzése érdekében, a már kifizetett szervizdíjakat visszatérítik.

Az Apple az alábbi, 2015-2017-ben legyártott modellek billentyűzetét javítja ingyenesen:

 • MacBook (Retina, 12 hüvelykes kijelző 2015)
 • MacBook (Retina, 12 hüvelykes kijelző 2016)
 • MacBook (Retina, 12 hüvelykes kijelző 2017)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes kijelző 2016, Thunderbolt 3)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes kijelző 2017, Thunderbolt 3)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes kijelző 2016, Thunderbolt 3)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes kijelző 2017, Thunderbolt 3)
 • MacBook Pro (15 hüvelykes kijelző 2016)
 • MacBook Pro (15 hüvelykes kijelző 2017).

A budapesti laptop szervizben a nem garanciális hibákat is gyorsan és szakszerűen javítják ki, a MacBook és MacBook Pro modellek mellett bármilyen notebook tisztításával, billentyűzet cseréjével rövid idő alatt végeznek. Ajánlatunk:

Tovább

Mit tegyek, ha nem töltődik a laptop akkumulátora?

Tanácsok és tippek notebook használóknak

laptop akkumulator tolto csereA mobil számítógép hordozhatóságának egyik alapfeltétele, a megfelelően működő laptop akkumulátor. Ez a hardver látja el energiával a notebookot, amikor olyan helyen próbálják munkára fogni, ahol nincs vezetékes áramforrás. Az akkumulátor a laptop töltő segítségével tölthető fel újra.

Nem ritka eset, hogy a laptop akkumulátora nem töltődik. Ilyenkor a legtöbb tulajdonos a cserében látja a megoldást, ami természetesen gyakran helytálló is. Elsősorban azt kell tudni, hogy a budapesti laptopszervizben gyorsan és szakszerűen megállapíthatják, hogy a gép mely alkatrésze szorul javításra vagy cserére és azt a lehető legrövidebb időn belül elvégzik.

Ha szeretnénk önállóan megjavítani a kütyüt, tudnunk kell, hogy a laptop akkumulátor töltésének leállását több hiba is eredményezheti, melyet érdemes felderíteni, mielőtt a költséges akkumulátor vásárlás mellett döntenénk.

Váratlanul fellépő meghibásodás esetén

Előfordulhat olyan meghibásodás, hogy bár a laptop működik akkumulátorról, azonban a töltő csatlakoztatásakor semmilyen információ nem jelenik meg, az óra mellett található akkumulátor ikonra kattintva nem látható a telep állapota és töltöttsége.laptop szerviz javitasa

BIOS reset

Megoldás lehet ilyen esetekben a laptop BIOS rendszerének alaphelyzetbe állítása, melyet néhány egyszerű lépésben elvégezhetsz.

 • Kapcsold le a laptop töltőjét, húzd ki a csatlakozóit.
 • Vedd ki a laptop akkumulátorát (olyan modellek esetén, ahol kivehető az akku).
 • Nyomd meg a laptop bekapcsológombját és tartsd lenyomva egy percig.
 • Kapcsold be a gépet akkumulátor nélkül, a laptop töltő csatlakoztatása után.
 • Lépj be a BIOS-ba.
 • Állítsd alaphelyzetbe a notebook BIOS-át, ezt a beállítások között találod, angolul Restore Defaults.
 • Kapcsold be a gépet, majd kapcsold ki.
 • A töltőcsatlakozót húzd ki a konnektorból, csatlakoztasd az akkumulátort, ezután a töltőt és kapcsold b a számítógépet.

Nem működik a laptoptöltő

A laptop töltőjének meghibásodása is eredményezheti azt, hogy nem töltődik az akkumulátor. Ilyenkor csak a töltőt kell kicserélni, az akkumulátor cseréjére általában nincs szükség. A töltő működéséről úgy győződhetsz meg, hogy eltávolítod a telepet, majd csak a töltő segítségével próbálod meg bekapcsolni a notebookot. A laptoptöltő javítását csak szakemberre érdemes bízni, mert komolyabb meghibásodáshoz is vezethet a szakszerűtlen javítás.

Az akkumulátor csere szükségességét a szervizben néhány perc alatt megállapíthatják a szakemberek.

Tovább

A térbeli 3D kijelzőé a jövő?

A laptop kijelző hibák megelőzése - használt notebook budapest -

Te vásárolnál aeroszolos megjelenítőt?

displair laptop kijelzőA 3D kijelzők megjelenésekor hatalmas szenzációnak számítottak, azonban idővel megkopott a népszerűségük, nem is találkozunk manapság 3D kijelzős laptoppal sem. A térbeli 3D kijelző a Star Wars filmekből lehet ismerős, a technológia azonban már régen létezik, több-kevesebb sikerrel alkalmazzák is.

A térbeli megjelenítők egyik típusa az aeroszolos megjelenítő, angolul free-space display egy olyan eszköz, mely képes a megjelenítendő képet a térbe vetítve megjeleníteni, vagyis a levegőbe permetezett pára segítségével láthatóvá tenni azt. A legtöbb hardver több, forgótükrös lézer segítségével jeleníti meg a tárgy képét, a felhasználónak nincs szüksége 3D szemüvegre, a helyiség bármely pontjáról a tárgy megfelelő oldalát láthatja.

Sajnos az ilyen térbeli kijelzők komoly korlátokkal rendelkeznek. A permetfelhő irányítása és stabilan tartása bonyolult, jelenleg nem tökéletesen megoldott, a mozgó felületen pedig nem lehet megfelelő módon fókuszálni a képet. A pára vagy porszemek segítségével kialakított kép kontrasztja és fényessége is hagy kívánnivalót maga után, a megjelenített tárgyak félig vagy teljesen átlátszók.

kod kijelzoAz aeroszolos kijelző egyik használható típusa, amikor egy vékony párafalra vetítik a képet lézer projektorokkal, a megfelelő érzékelők segítségével pedig interaktívvá is tehető az eszköz. Az ultrahang segítségével létrehozott vízpárárát ventilátorok és fúvókák segítségével vékony ködfallá alakítják, és ezt használják vetítővászon helyett. Ennek a párafalnak a gyakorlatban inkább csak marketing értéke van, különlegessé tehető a reklám vagy az információszolgáltatás.

A Displair kijelző csak átverés?

A Displair egy rendkívül népszerű, a Displair cég által fejlesztett, szilárd felület nélküli interaktív kijelző, mely segítségével bármilyen képet megjeleníthetünk a levegőben, illetve a térben. A multitouch érzékelőknek köszönhetően az eszköz teljesen interaktív.

displair laptopAz angol kijelző és levegő szavak összetételére utaló nevet 2010-ben hallhattunk először, majd fokozatosan egyre népszerűbbé vált világszerte. A kijelző lényege, hogy a szerkezet kavitációs technológiával létrehozott vékony vízpárafüggönyt hoz létre, melyen bármilyen kép megjeleníthető. A technológia egyedisége abban rejlett, hogy a párafüggönybe helyezett tárgyak, az emberi kéz nem hagyott nyomot, a permet körülölelte, ezért az érintésérzékelők segítségével a kivetített tárgyak megfogása, forgatása és manipulálása is lehetővé vált.

A céget 2014-ben felszámolták, tehát a terv valószínűleg megvalósíthatatlan. Hasonló találmány a Heliodisplay, mely már a tizedik továbbfejlesztett változatban készült el, a megjelenítés minősége azonban csak arra alkalmas, hogy bűvészek használják show műsoraikhoz.

heliodisplay kijelzoÖsszességében elmondható, hogy a térbeli 3D kijelzőre áhítozók egyelőre kénytelenek várni a megfelelő hardver fejlesztésére.

Tovább

HP laptop újdonságok 2018-ban

Milyen notebookot vásároljak?

hp zbook laptopA HP laptopok az egyik legnépszerűbb mobil számítógépek a világon. Egyes felmérések szerint a Lenovo, Asus és Dell után az amerikai gyártó notebookjait választják a legszívesebben a vásárlók. A 2018-as évben folytatódott a kütyük könnyítése, a cég legújabb modelljei az előzőknél is könnyebbek és vékonyabbak, lássunk ezek közül néhányat.

HP Chromebook x2

A HP sem maradhat ki a Google által fejlesztett Chrome OS operációs rendszert alkalmazó laptopgyártók sorából. A mobil számítógépek vásárlói között a Windows 10 a legnépszerűbb rendszer, de a hozzáértő szakemberek szerint a mobil szoftverek fokozatosan átveszik az uralmat, ezért nem meglepő, hogy a HP is forgalmaz Chromebook-ot.

A HP Chromebook X2 12,3 hüvelykes laptop kijelzővel került a piacra, melynek felbontása 2400x1600 pixel és támogatja az érintőtollat. A laptop billentyűzete dokkolható, így tablet üzemmódban is használhatjuk a kütyüt, ami Intel Core m3 (Kaby Lake) processzorral, 4 vagy 8 GB operatív tárral és 32 GB SSD-vel került a boltok polcaira. A legújabb mobil eszközök elengedhetetlen kelléke a 13 Mega Pixeles hátlapi és 5 Mega Pixeles előlapi kamera. A laptop akkumulátora a gyártó leírása szerint több mint 10 órányi üzemidőre elegendő.

A HP Chromebook x2 laptopot Amerikában 600 dolláros áron lehet beszerezni.

hp chromebook x2 laptopHP Pavilion Gaming Laptop

A HP egy olcsó, játékosoknak szánt laptoptípust szeretne piacra dobni, melynek kezdő ára 800 dollár között mozog.

A gép hardvere alapvetően elegendőnek tűnik a legtöbb játék megfelelő futtatásához. Az 1920x1080 pixel felbontású, 15,6 hüvelykes IPS kijelzőt NVIDIA Geforce 10 vagy AMD Radeon RX 560X videokártya hoz működésbe. A gép minimálisan Intel Core i5-8300H processzorral, 8 GB operatív tárral, 16 GB Intel Optaine memóriával és 1 TB-os merevlemezzel kapható. A gamer laptopok elengedhetetlen kelléke a háttérvilágítással rendelkező billentyűzet, melyet itt is megtalálunk, a gép oldalán pedig USB 3.1 Type-C, Type-A, HDMI és ethernet csatlakozó áll a rendelkezésünkre. A mobil számítógép akkumulátora 9-10 órányi autonóm üzemidőt biztosíthat, természetesen ez a laptop hardverének kihasználtságától is függ.

hp gamer laptopHP ZBook Studio x360 G5

A HP egyik legerősebb, transzformers laptopja a Xeon E-2186M processzorral szerelt és NVIDIA Quadro P1000-es videokártyát tartalmazó ZBook Studio x360 G5.

A gép 15,6 hüvelykes kijelzőt kapott, 4K felbontássa és DreamColor technológiával. A Coffee Lake processzorhoz 32 GB DDR4 memória és akár 4 TB-nyi SSD meghajtó is társulhat. A kettő az egyben laptopot Amerikában 1500 dolláros áron szerezhetik be a HP márka kedvelői.

Tovább

Érdekes kijelző-technológiák, elektromos papír

- alternatív kijelző típusok: holográfia, OLED, SMOLED, AMOLED, e-papír, elektroforézis - milyenek lesznek a jövő laptop kijelzői -

Újgenerációs megjelenítők

oled laptop kijelzo hajtottA laptop egyik fontos és meghatározó alkatrésze a megjelenítő, a laptop kijelző. A jövő számítógép kijelzőjét sokféle módon elképzeltük már, most úgy tűnik, hogy ezek az elképzelések nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A legtöbb feltételezés a hologramos megjelenítők fejlesztését, fejlődését jósolta, jelenleg azonban a technológia nincs tökéletesítve, az ilyen technológiájú eszköz optimális használhatóságával szemben pedig komoly kétségek vannak.

A VR, a virtuális valóság egy nagyon régi, futurisztikus kijelzőtípus, mely már a laptopok világát is elérte. Egyelőre úgy tűnik, hogy az emberiség nem áll készen a kijelzőszemüveg mögé bújásra.

OLED, SMOLED és AMOLED

Az adott pillanatban a legelterjedtebb kijelzőtípus, amely tökéletesítésén a számítógép-, laptop- és megjelenítő gyártók is dolgoznak, az OLED technológiájú megjelenítő. Ennek a technológiának a lényege, hogy a kijelző fényét, tehát a képpontot az egyes cellákban található szerves anyag biztosítja, mely elektromos áram hatására világít. Ezen technológia továbbfejlesztett változata az OLET, melynél az egyes irányító tranzisztorok világítanak, ezért lényegesen egyszerűbb és könnyebb az ilyen eszközök felépítése.

led fal

E-papír kijelző

Az EP kijelzők, nem számítanak újdonságnak az informatika világában, hiszen már az 1970-es években folytak kutatások ezzel a kijelző-technológiával kapcsolatban. Kezdetben mindössze kétszínű, fekete-fehér megjelenítőket sikerült kifejleszteni, manapság négyszínű e-papírt is vásárolhatunk. Laptop kijelző számára nem ideális, azonban elektronikus könyvként remekül funkcionálhat ez a hardvertípus.

Az e-papír ugyan megtalálható kereskedelmi forgalomban is, a technológiájáról azonban keveset tudhatunk, mert a legtöbb gyártó ipari titokként kezeli azt. Az EP kijelző két rétegből áll, akárcsak az OLED, egy megjelenítő rétegből, mely maga az e-tinta, és a mögötte elhelyezkedő, technológiai rétegből, mely képes a megfelelő módon alakítani az e-tinta réteget.

Gyricon eljárású e-tinta. A Gyrikon technológia lényege, hogy a kijelző mikrokapszulákból áll. Egy mikrokapszula egy képpontnak felel meg. A kapszulákban golyók helyezkednek el, ezeket olajréteg veszi körül, melynek segítségével szabadon mozoghatnak. A kapszulában elhelyezett golyók egyik fele fehér, másik fele fekete, és a cellára kapcsolt pozitív vagy negatív töltés hatására egyik vagy másik oldalra fordulnak. Ezt a technológiát manapság csak ritkán alkalmazzák.

Elektroforézis alapú EP kijelző

gyricon kijelzoAz elektroforézis jelenleg az e-book gyártók által használt, kedvelt technológia. A pontos működés nem ismert, egyetlen gyártó és fejlesztő sem árulja el azt. Az elektroforézis lényege, hogy a mikrokapszulákban található színpigmenteket elválasztja egymástól, illetve mozgatja a kapszulán belül. Az egyik ismert megoldás, amikor a mikrokapszulákban fekete és fehér színpigmentek találhatók. A cella alsó és felső részére kapcsolt töltések segítségével a fehér vagy a fekete pigmentek kerülnek felülre, ezáltal meghatározva a cella színét.

Az elektroforézis másik megoldása, amikor titán-dioxid szemcséket helyeznek el a mikrokapszulákban. Ha ezek a részecskék a megfelelő töltést kapják, felemelkednek a cella tetejére, ellenkező töltés segítségével pedig leszállnak annak aljára.

Tovább

A legjobb Dell laptop modellek

legjobb dell laptopMilyen laptopot vegyek?

A laptop vásárlásakor a vevők szeretnék a legjobb gépet megtalálni és kiválasztani. Fontos szempont, hogy milyen márkájú notebookot vásároljunk, ha ezt eldöntöttük, ezen belül már valamivel könnyebben tudjuk megtalálni a számunkra optimális típust. A laptopgyártók modelljeit többféle szempont szerint osztályozhatjuk, ezek között pedig megkeressük a legjobbat. A Dell egy megbízható laptop gyártó cég, ezért sokan keresik a modelljeit. A Dell laptopokat az alábbi feltételes kategóriákba sorolhatjuk:

 • 15 colos gépek
 • gamer (játékos) laptop
 • kettő az egyben gép
 • üzleti célú notebook
 • könnyű hordozható számítógépek
 • többcélú laptopok
 • kisméretű gépek
 • olcsó notebook.

dell notebook

Az egyes céloknak és kategóriáknak megfelelő hardverek közül megpróbáljuk megtalálni a legjobb modelleket, melyet 2018-ban érdemes lehet megvásárolni.

A legjobb 15 colos kijelzővel szerelt Dell gép

A hagyományos laptopméret a 14 hüvelykes képátló, de az utóbbi időben, különösen a vékony és könnyű lítium-polimer akkumulátoroknak köszönhetően a 15 colos laptopok is könnyen hordozhatóak lettek, ezért rendkívül népszerűek. A Dell által gyártott 15 hüvelykes kijelzővel szerelt notebookok közül az egyik legjobb a DELL XPS 15.

A típus 1000 dollárnál kezdődik, de vásárolhatunk 2000 dolláros gépet is. A legjobb típus Nvidia GeForce GTX 1050-es grafikus processzort kapott, mely belépő szintű gamer kártya, és alkalmas a komolyabb Photoshop-os munkák elvégzésére is. Természetesen hetedik generációs Intel Core i7-es processzort kapunk ezért a pénzért, 16 GB memóriát, melyet 32GB-ig bővíthetünk és 512GB SSD is jár vele. Az árban benne van a Windows 10-es operációs rendszer is.

dell hordozhato szamitogep

Az említésre méltó érdekesség, hogy a Dell notebookja 4K kijelzőt kapott, melyet rendkívül jó minőségű képmegjelenítés lehetséges.

A legjobb gamer laptop

A gamer laptopok mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. A hétköznapi felhasználók a hihetetlen teljesítményt csodálják, mint érdekességet, a gamerek pedig izgatottan várják, hogy a legújabb játékok is maximális felbontáson működhessenek.

A Dell laptopjai közül az Alienware 17 R4-et emelnénk ki, mely jelenleg talán a legjobb, játékosok számára készített Dell típusú gép. A 2500 dolláros árért 17-es kijelző jár, 2.9-GHz Intel Core i7-7820HK processzor, 16GB RAM és 1TB-s merevlemez valamint Nvidia GeForce GTX 1080-as videokártya.

Az Alienware laptopok lényegesen könnyebbek és vékonyabbak a versenytársakhoz képest.

A legjobb üzleti megoldás a Dell Precision 5520.

Tovább

A legkönnyebb laptopok

vekony lg laptopVékony notebookok legjei 2018-ban

A laptop vásárlásakor továbbra is a hordozhatóság, a mobilitás az elsődleges szempont. Régebben a számítógép teljesítményének mértékére utalt annak súlya is, manapság már nem a leggyorsabb a legnehezebb. A különböző laptop alkatrészek fejlődésének köszönhetően a gép össztömege és mérete is jelentősen csökkent. A nehéz fém burkolatot burkolatot felváltotta a könnyebb, mégis tartós és strapabíró műanyag és üvegszál, az elektromotorral működtetett merevlemez helyett pedig egy memóriakártya tárolja az információkat megbízható módon.

Ultrabook

A vékony laptopokat manapság Ultrabooknak hívják a köznyelvben, de ez csak annyira helytálló, mint iPhone-nak nevezni bármely okostelefont. Az Ultrabook az Intel által gyártott és levédett notebook specifikáció, melynek lényege, hogy a lehető legvékonyabb legyen, kijelzője pedig maximum 24 hüvelykes. A legvékonyabb kategóriába tartozó kütyük vastagsága összehajtott állapotban sem haladja meg a 18 millimétert, nagyobb teljesítményű társaik is csak 21 milliméteresek. Lássuk, hogy milyen gépek közül válogathatunk 2018-ban.

Asus ZenBook UX330

asus zenbookAz Asus alapból cáfolta meg az vékony laptopokról alkotott elképzeléseinket és olyan laptopot gyártott, melynek vastagsága mindössze 13,5 milliméter és mindössze 1,2 kilogrammot nyom. A korai laptopok akkumulátorának súlya ennél többet is nyomott, mégis mindössze 2-3 órás üzemidőre voltak képesek. Az Asus kütyüje 12 órás akkumulátor üzemidőt ígér a büszke vásárlóknak. Ne gondoljuk, hogy a hihetetlenül könnyű és vékony laptop teljesítmény terén lemaradna vastagabb társaitól. A hardver specifikációja:

 • Processzor: Intel Core i5 (7th Gen) 7200U / 2.5 GHz
 • Memória: 8GB LPDDR3 SDRAM 1866MHz
 • Háttértár interfész: Serial-ATA-600
 • Kijelző: Full HD IPS LED 33,8 centiméter 16:9-es méretarány
 • Grafika: Intel HD Graphics 620
 • Háttértár: SSD M.2 256 GB
 • Az akkumulátor kapacitása: 57 Wh
 • Csatlakozók: 2xUSB 3.0, Micro-HDMI, USB-C, LAN.

A laptop ára nagyjából 300 ezer forint körül mozog Magyarországon.

A legvékonyabb, legnagyobb, leggyorsabb érintő kijelzős laptop

gram lg laptopAz LG úgy döntött, hogy elkészíti a „leg” laptopot. A gép paramétereit megvizsgálva valóban elismerően csettinthetünk, hiszen az LG gram 15Z970-es modell kijelzője 15,6 hüvelykes, súlya viszont mindössze 1090 gramm. A gép méretei hüvelykben: 14.1" x 9.0" x 0.6", tehát a vastagsága mindössze 15 milliméter. Az érintőkijelzős kütyün Windows 10-es operációs rendszer fut, az akkumulátor üzemideje pedig több mint 17 óra.

Ha ez nem lenne eléggé hihetetlen, akkor nézzük, hogy a háttérvilágítással is felszerelt billentyűzet alatt milyen a hardver belseje.

 • Processzor: Intel® Core™ i7-7500U - 2.7GHz/3.5GHz
 • Memória: 16GB
 • Háttértár: SSD 512GB
 • Kijelző: 15,6 IPS LCD Full-HD
 • Grafika: Intel HD Graphics 620
 • Csatlakozók: HDMI, USB 3.0 Type-C, USB 3.0, USB 2.0, LAN.
 • Akkumulátor: 60 Wh.

A laptop paraméterei valóban lenyűgözők, sajnos azonban, aki ilyen géppel szeretne utazgatni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mivel a 400 ezer forintot is meghaladja az ára.

Tovább

Laptop karbantartási tanácsok

laptop tisztitasa hazilagTippek és ötletek az otthoni tisztításhoz

A számítógép és a laptop már minden háztartásban megtalálható hétköznapi használati eszközzé vált, csakúgy, mint az internet, melynek bekötése egy szintre lépett a víz, áram és gázszolgáltatással. Az otthonokban található gépek mindegyike elromolhat, tehát el is romlik. Általános érvényű tanács, hogy a háztartási gépeket javíttassuk szakszervizben, az alkatrészek cseréjét és karbantartását végezzék olyanok, akik valóban értenek hozzá, ezzel megelőzendő a károkat. A laptopok esetében a szerviz szolgáltatás igénybevétele mellett szól az is, hogy nemcsak a hardver meghibásodásától és végleges működésképtelenné válásától kell tartani, hanem fontos adatokat, iratokat és fényképeket veszíthetünk el. Ha a laptopot munkához használod, nincs is más lehetőséged, mint szakemberrel elvégeztetni a karbantartást és javítást.

A laptop használata

A laptop karbantartása a helyes használattal kezdődik, ezért elsősorban ezt kell megjegyezned:

 • A laptopot munka közben távol kell tartani a nedvességtől, hőtől, portól és hidegtől.
 • Ne használd a gépet puha, textil felületeken, például az ágyban, semmi esetre se takard el a szellőzőnyílásokat, hiszen ez a rendszer túlmelegedéséhez vezet. Szükség esetén használj laptop alátétet.
 • A laptop nyitásának és zárásának minden esetben könnyen kell mennie, ne erőltesd, ha úgy érzed, hogy valami beakadt, összezárásnál figyelj arra, hogy nem maradt-e valami a billentyűzeten. Ha túl erősen rázárod a laptop kijelzőjét egy ottfelejtett tárgyra, akkor megrepedhet a kijelző és / vagy elgörbülhet a zsanér.
 • Ne használd esőben vagy hóesésben a laptopot. Ha mégis nedvesség került bele, először ki kell szárítani és csak azután szabad bekapcsolni. A vizes laptopot áramtalanítani kell és azonnal szervizbe vinni.
 • A hidegből behozott laptopot legalább 20 percig pihentesd, mielőtt bekapcsolod.

laptop karbantartas

Milyen karbantartási, tisztítási feladatokat végezhetek otthon saját kezűleg?

A burkolat tisztítása. A laptop műanyag fedelén, különösen ha az fényes kialakítású, megmaradnak az ujjlenyomatok és a koszfoltok, ezeket el kell távolítani, hogy szép maradjon a géped.

Tisztító eszközök: laptop tisztító folyadék vagy speciális nedves törlőkendő, száraz törlőkendő és fültisztító pálcika.

A tisztítás megkezdése előtt áramtalanítani kell a laptopot és az akkumulátor eltávolítása is megfontolandó.

Tegyél az asztalra egy puha rongydarabot és erre helyezd a laptopot, hogy ne karcold meg a műanyag vagy fém burkolatot. Egyszerű, könnyed mozdulatokkal töröld át a gép felületét, a csatlakozókból a fültisztító pálcika segítségével távolítsd el a koszt.

Tanács: a csatlakozókat mindig száraz eszközzel tisztítsd, a nedvesség oxidálhatja azt.

Az akkumulátor, kijelző és billentyűzet karbantartása

Az akku gondozása. A régebbi típusú laptopok esetében az akkumulátor kivehető a műanyag burkolat egy részével együtt. Miután kivetted, nedves törlőkendővel töröld át a teljes burkolatot és a laptopban az akkumulátor helyét. Ha a csatlakozók oxidálódtak, speciális apró fémkefével tisztíthatod meg. A laptop akkumulátorának meghibásodását a helyes laptop használattal előzheted meg. A telepek legnagyobb ellensége a magas hőmérséklet, de mindentől függetlenül élettartamuk letelte után cserére szorulnak, amit a legtöbb gép esetében csak szervizben megoldható.

Laptop kijelző tisztítása. A legfeltűnőbb a laptop kijelzőjének koszolódása, hiszen a háttérvilágítás kiemeli a piszokfoltokat. A laptop kijelző tisztításához speciális kijelző tisztító folyadékot és szalvétát használhatsz.

Fontos, hogy a szalvéta vagy rongy ne karcolja a kijelző felületét. Ne nyomd erősen a tisztítóeszközt!

billentyuzet tisztitasaA laptop billentyűzetének tisztítása. Itt gyűlik össze a legtöbb kosz és szemét, mely nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem a munkavégzést, a gépelést is gátolhatja. A laptop billentyűzetének tisztításához folyékony oxigén spray használata ajánlott, esetleg morzsaporszívó. Hagyományos porszívóval nem érdemes kísérletezni, mert letépheti a billentyűket a klaviatúráról, ilyenkor a laptop szervízben kapsz új magyar billentyűzetet.

Tovább