laptop - notebook - tablet - google weblap top10 - táblagép - mobil számítógép - legjobb pr-cikk oldalak - marketing cikkek elhelyezése

Laptop weblap

Weblap SEO, PR-cikk megjelentetés

2019. július 21. - laptopszerviz

Google-helyezés javítása PR-cikk elhelyezéssel

pr-cikk-weblap.jpgEgy céges weblap (pl. laptop szerviz vagy fogorvosi rendelő) Google-pozícióit számos eljárással javíthatjuk. Ha eltekintünk a hirdetett (fizetett) keresőtalálatoktól, és csak a normál helyezéseket nézzük, tudnunk kell, hogy ezt a találati rangsort a keresőalgoritmusok alakítják ki igen sok értékelési szempont figyelembe vitelével. Ezek között az adott weboldal számos kritérium alapján értékelhető 1) technikai kondíciója és 2) tartalmi megfelelősége éppen úgy szerepel, mint 3) a külső hivatkozások száma és minősége. Ebből következik, hogy a honlap helyezése azon a réven javítható, ha a nevezett három tényező mutatóit javítjuk. Ezzel foglalkozik a SEO, azaz a Search Engine Optimization, amelynek jelentése a magyar szóhasználatban: keresőoptimalizálás.

Az első két helyezésjavító eljárásról csak dióhéjban, a harmadikról, pontosan annak egy hatékony módszeréről bővebben szólunk.

1. A weblap technikai kondícióinak javítása

A Google számos műszaki, számítástechnikai, így programozási szempont szerint elemzi egy website megfelelőségét, így például értékeli a gyors betöltődést és a jó feltérképezhetőséget. A gyors tárhely választásán túl fontos a forráskód tisztasága, a vizuális elemek méretének optimalizáltsága, a mobilbarát jelleg, az átlátható könyvtárszerkezet, illetve a feltérképezést segítő webhelytérkép és robots.txt fájl megléte.

2. Az oldal általános és speciális tartalmi megfelelősége 

Az általános tartalmi keresőelvárások közé tartozik például a honlapszöveg eredetisége és elégséges terjedelme, információgazdagsága, témáját tekintve releváns jellege, tipográfiai tagoltsága, képek és linkek (valamint beállított attribútumaik) megléte, az oldal meta-tagjeinek megfelelő volta, a keresőbarát URL-ek stb.

A speciális elvárások a kulcsszóhasználatra vonatkoznak. Valamely keresőkifejezéssel a honlap akkor kerülhet a TOP találatok közé, ha tartalma biztosítja a kulcsszavas reprezentáció gazdagságát, ez alapján tudják az algoritmusok a tartalmat az adott kulcsszóra nézve kevésbé vagy erősebben relevánsnak értékelni. A weblap kulcsszavas relevanciájának a növelésével javítható a weboldal helyezése. (Hogy a Nagy Kereső mit tekint releváns tartalomnak, arról már írtunk a jelen blogban: Weblapok TOP-10 Google-helyezése.)

3. A külső hivatkozások (linkek) száma és minősége

A Google aszerint is értékeli a weblapokat, hogy hány és milyen többi webhely hivatkozik rájuk: ez fontos mutatója annak, tartalmuk mennyire értékes, hiteles. A széles érdeklődést kiváltó tartalmak esetében idegen oldalak spontán módon linkelik be az adott szájtot, de erre a folyamatra nem árt rásegíteni egy kis célzott linképítéssel.

Linképítés PR-cikkekbe helyezett hivatkozásokkal

Egy weblap külső linkhálózata mesterséges úton is kiépülhet. SEO-szakemberek sokasága foglalkozik linképítéssel: szöveges hivatkozások százait-ezreit helyezik el külső lapokon. Nem mindegy azonban, hogy ezek milyen oldalak és mikor került rájuk a link.

A tapasztalat azt mutatja, hogy leghatásosabbak a webre újonnan felkerülő, megfelelő kontextust biztosító szövegekbe ágyazott linkek. Ilyenek a friss PR-cikkek.

Tovább

Okos laptop tisztítása

Elektronikai eszközök fertőtlenítése

billentyuzet-tisztitas-fertotlenites.jpgSok olyan munkahely van, ahol a laptop, okostelefon vagy bármilyen más számítástechnikai eszköz használata elengedhetetlen, ugyanakkor fertőzésforrás is lehet. Az élelmiszeriparban például, a húsfeldolgozásnál a minőségi hús kiválogatása során tabletet használnak a megjelöléshez és nyilvántartáshoz. A sajt és sörgyártás folyamatában a laptop vagy személyi számítógép billentyűzetének használata szükséges. A szerves anyagok felhalmozódása a billentyűzeten rendkívül fertőzésveszélyes, különösen akkor, ha a gyártási folyamat szobahőmérséklethez közel zajlik.

Okos eszközök tisztítása és fertőtlenítése

Korábban a billentyűzeteket próbálták meg olyan módon legyártani, hogy tökéletesen vízhatlanok legyenek, így fertőtlenítő szerrel könnyen lemoshatók voltak. A hagyományos billentyűzet fertőtlenítése szinte lehetetlen feladat, hiszen a fertőtlenítő szer nem kerülhet kapcsolatba az elektronikai részekkel. A gőzölés sem járható alternatíva, a füstöléses vagy UV sugárzással történő fertőtlenítés jelent némileg megoldást. A mosható billentyűzet tisztítása egyszerűbb ugyan, de egyáltalán nem praktikus.

Okostelefon és tablet

Az IP64-es védelemmel ellátott okos eszközök tisztítása megoldható, hiszen ezek vízhatlanok. A kijelző tisztítása azonban nem végezhető bármilyen szerrel. A klór-dioxid vizes oldatával lemosható az okoseszköz burkolata és kijelzője, azonban mindenképpen ki kell próbálni, hogy nem károsítja-e a szerkezet anyagát.

Az élelmiszergyártásban alkalmazott kütyük fertőtlenítése során a komplex megoldások alkalmazása ajánlott. Az UV fénnyel történő fertőtlenítés biztonságos, de nem teljes, ezért érdemes olyan kütyüt beszerezni, mely anyagába biocid szert kevert a gyártó. Mindezek mellé a fertőtlenítőszeres áttörlést is hozzá vehetjük, így szinte 100%-os biztonságot érhetünk el.

A laptopok és személyi számítógépek fertőtlenítése mellet azok tisztítását is rendszeres időközönként el kell végezni, hogy a beszívott port ne fújja vissza a gyártási légtérbe, ezzel fertőzésforrásként viselkedve.

Tovább

Okos laptop az ASUS-tól

Elkészült a billentyűzet nélküli notebook prototípusa

asus-ketkijelzo-laptop.jpgNem olyan régen jelent meg az ASUS ZenBook Pro-ja, mely touchpad helyett egy mini érintésérzékelő kijelzőt kapott. Az okos érintőpad hivatalos megnevezése ScreenPad, mely lényegében egy 5,5 hüvelykes érintőkijelző.

Az okos touchpad az F6 funkcióbillentyű segítségével három különböző üzemmódban használható. Az első természetesen a hagyományos üzemmód, mely bekapcsolásával egyszerű laptopként használható a gép.

Az F6 billentyű lenyomását követően használhatjuk a speciálisan fejlesztett ScreenPad alkalmazásokat, melyet egyelőre, kizárólag az ASUS cég készíthet. A jelenleg letölthető alkalmazások között naptárt, számológépet, zenelejátszót, Youtube és Spotify kiegészítőket találhatunk. Ha a notebookgyártó kiadja az alkalmazásokhoz szükséges SDK-t, akkor harmadik fél is készíthet KijelzőPad alkalmazásokat.

asus-screen-pad-touchpad.jpgA harmadik üzemmódban a laptop kijelző kiterjesztéseként alkalmazhatjuk a Touchpad-et, azonban nem hagyományos érintőkijelzőként működik, a kurzort görgetéssel vagy egérmozgatással kell a ScreenPad adott részére navigálni ahhoz, hogy az ott található parancsikont alkalmazhassuk.

Kijelzőbillentyűzet

Az ASUS és a Lenovo is kísérletezik azzal, hogy a billentyűzet helyett egy második kijelzőt építsenek a laptop alsó részébe. Az ASUS Project Precog fejlesztési programja olyan okos laptopok fejlesztésén dolgozik, melyek a mesterséges intelligencia segítségével optimalizálják működésüket: napszaktól függően töltik a laptop akkumulátorát, felismerik a felhasználó hangját és arcát.

ket-kijelzo-asus-laptop.jpegA beépített kamerával a laptop megállapítja a felhasználó kezének helyzetét és a billentyűzetet ettől függően az egyik vagy a másik kijelzőn jeleníti meg. A burkolat zsanérjának kialakítása lehetővé teszi, hogy a laptop fedelét 360°-ban körbe-hajlítsuk, így egy kétoldalas tabletet kapunk. Külső billentyűzet vagy billentyűzetek csatlakoztatásával egész sor plusz lehetőség nyílik meg.

Kétoldalas üzemmódban páros társasjátékokat játszhatunk, szétnyitva pedig a két kijelzőt egyetlen nagy megjelenítőként is használhatjuk, ha a laptopot a mellékelt alátéttel megtámasztjuk.

asus-precog-project.jpgBár a második kijelző, mint virtuális billentyűzet érdekes és hasznos lehet, hosszabb távon a gépelésre a hagyományos szerkezetű billentyűzet sokkal alkalmasabb. A szövegbevitel a legtöbbször vakon történik, a billentyű ütközésének érzékelése után vált a felhasználó másik betűre. A kijelzőn nem tapinthatók a billentyűk körvonalai, ezért nehezebb vakon gépírni.

A Google folyamatosan tökéletesíti a hangfelismerő rendszerét, ha a gépírást teljes egészében felváltja a hangbevitel, akkor a hagyományos billentyűzet hardver fölöslegessé válik és a dupla kijelző hasznosabb lehet, az opcionálisan megjelenő virtuális billentyűzettel.

Tovább

Fuchsia OS: érkezik az Android-Chrome hibrid

A Google gőzerővel dolgozik az új szoftveren

google fuchsia osAz utóbbi időben, az okostelefonok megjelenése óta, egyre inkább elmosódik a határ a mobiltelefon és a számítógép között. A legújabb iPhone-ok és Samsungok már tabletként vagy asztali számítógépként is használhatók, egy egyszerű dokkoló segítségével. Az új laptopok billentyűzete levehető, így az tabletként is funkcionálhat, a legtöbb eszköz kijelzője érintésérzékelőt kap.

A hardvereszközök határai elmosódnak, így az operációs rendszerek, szoftverek funkciói és feladatai is átalakulnak. Az operációs rendszereket készítő vállalatok megpróbálnak cross-platform programokat készíteni, mely működnek az összes eszközön. A legjobb példa arra, hogy milyen nehéz megfelelő, minden eszközön használható szoftvert készíteni, a Microsoft cég Windows 8.1-e. Ennek az operációs rendszernek az lett volna a célja, hogy személyi számítógépen, laptopon, tableten és később okostelefonon is alkalmazható legyen.

Google Chrome OS

A Google keresőóriás először okostelefonokra készített operációs rendszert, később készítették el a laptopon használható változatot. A cég azért vágott bele a fejlesztésbe, hogy az egyedülállóan széles kínálatú Google App Market programjai minden platformon használhatók legyenek. A Chrome OS operációs rendszerrel kapható laptopok népszerűek, viszont nem hoztak átütő sikert.

google fuschia oeracios rendszerFuchsia OS

A Google stratégiája szerint, a legtöbb felhasználót akkor tudná elszippantani a konkurenciától, ha a saját fejlesztésű operációs rendszer a felhasználó valamennyi okos eszközön futna, és azokat egyetlen felhasználói fiókból kezelhetnék, az állományok bármikor, bárhonnan elérhetőek lennének.

Az Android és Chrome OS keresztezésén mintegy két éve kezdett el dolgozni a keresőóriás, az új operációs rendszer pedig a Fuchsia OS nevet kapta. (Nem lennénk meglepődve, ha más néven jelenne meg a szoftver.)

A Fuchsia rendszerre állna át a cég összes hardverje, tehát egy valódi multiplatform megoldásban gondolkodik a cég. Ennek az előnye az, hogy az okosotthonok összes eszköze problémamentesen tudna kommunikálni egymással, értelemszerűen a hardvergyártók többsége a Google rendszerét választaná, hiszen a vásárlók többsége valószínűleg az ismert felhasználói felületeket keresné.

A kiszivárgott információk szerint a következő három évben várhatóak az első Fuchsia OS-el működő laptopok és okostelefonok, 2023-ra pedig leáll az Android további fejlesztése.

Tovább

Ingyen javítja a laptop billentyűzetét az Apple

A cég elismerte néhány MacBook modell tervezési hibáját

apple laptop billentyuzetAz Apple elindította ingyenes laptop szerviz programját azon MacBook és MacBook Pro használók számára, akik a problémás „pillangó” konstrukciójú billentyűzettel szerelt gépeiket vásárolták meg. A felhasználók már jó ideje panaszkodnak a konstrukció gyenge kivitelezésére, a cégnek most sikerült megoldást találnia erre a problémára.

A „lepke” konstrukciójú laptop billentyűzet

Az Apple még 2015-ben vezette be új típusú billentyűzetét, mely akkor teljesen megbízhatónak tűnt. A cég az új konstrukciónak köszönhetően csökkenteni tudta a laptop billentyűk méretét, ennek köszönhetően a notebook műanyag burkolatának vastagsága is csökkent.

A problémák szinte azonnal megjelentek. Nem önmagában a MacBook laptop billentyűzetével van a probléma, hanem a használat közben odakerülő szemért és piszok jelenti a gondot. A piszokdarabok miatt a vékony billentyűk könnyen beragadnak így használhatatlanná válik a gép. Az Apple hivatalos szervize nem tekintette garanciális problémának a meghibásodást, ezért a laptop billentyűzet tisztításáért fix tarifát számoltak fel.
Ingyenes szerviz néhány laptop modell számára

apple pillango billentyuzetAz Apple gyártó most néhány MacBook és MacBook Pro esetében elismerte a felelősségét és a meghibásodásokat felvette a garanciálisan javítandó listára. A műhelyekben ingyen cserélik a beragadt billentyűket, de szükség esetén a teljes klaviatúracsere is ingyenes lehet. A cég ennél többet is tett a felhasználók bizalmának visszaszerzése érdekében, a már kifizetett szervizdíjakat visszatérítik.

Az Apple az alábbi, 2015-2017-ben legyártott modellek billentyűzetét javítja ingyenesen:

 • MacBook (Retina, 12 hüvelykes kijelző 2015)
 • MacBook (Retina, 12 hüvelykes kijelző 2016)
 • MacBook (Retina, 12 hüvelykes kijelző 2017)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes kijelző 2016, Thunderbolt 3)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes kijelző 2017, Thunderbolt 3)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes kijelző 2016, Thunderbolt 3)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes kijelző 2017, Thunderbolt 3)
 • MacBook Pro (15 hüvelykes kijelző 2016)
 • MacBook Pro (15 hüvelykes kijelző 2017).

A budapesti laptop szervizben a nem garanciális hibákat is gyorsan és szakszerűen javítják ki, a MacBook és MacBook Pro modellek mellett bármilyen notebook tisztításával, billentyűzet cseréjével rövid idő alatt végeznek. Ajánlatunk:

Tovább

Mit tegyek, ha nem töltődik a laptop akkumulátora?

Tanácsok és tippek notebook használóknak

laptop akkumulator tolto csereA mobil számítógép hordozhatóságának egyik alapfeltétele, a megfelelően működő laptop akkumulátor. Ez a hardver látja el energiával a notebookot, amikor olyan helyen próbálják munkára fogni, ahol nincs vezetékes áramforrás. Az akkumulátor a laptop töltő segítségével tölthető fel újra.

Nem ritka eset, hogy a laptop akkumulátora nem töltődik. Ilyenkor a legtöbb tulajdonos a cserében látja a megoldást, ami természetesen gyakran helytálló is. Elsősorban azt kell tudni, hogy a budapesti laptopszervizben gyorsan és szakszerűen megállapíthatják, hogy a gép mely alkatrésze szorul javításra vagy cserére és azt a lehető legrövidebb időn belül elvégzik.

Ha szeretnénk önállóan megjavítani a kütyüt, tudnunk kell, hogy a laptop akkumulátor töltésének leállását több hiba is eredményezheti, melyet érdemes felderíteni, mielőtt a költséges akkumulátor vásárlás mellett döntenénk.

Váratlanul fellépő meghibásodás esetén

Előfordulhat olyan meghibásodás, hogy bár a laptop működik akkumulátorról, azonban a töltő csatlakoztatásakor semmilyen információ nem jelenik meg, az óra mellett található akkumulátor ikonra kattintva nem látható a telep állapota és töltöttsége.laptop szerviz javitasa

BIOS reset

Megoldás lehet ilyen esetekben a laptop BIOS rendszerének alaphelyzetbe állítása, melyet néhány egyszerű lépésben elvégezhetsz.

 • Kapcsold le a laptop töltőjét, húzd ki a csatlakozóit.
 • Vedd ki a laptop akkumulátorát (olyan modellek esetén, ahol kivehető az akku).
 • Nyomd meg a laptop bekapcsológombját és tartsd lenyomva egy percig.
 • Kapcsold be a gépet akkumulátor nélkül, a laptop töltő csatlakoztatása után.
 • Lépj be a BIOS-ba.
 • Állítsd alaphelyzetbe a notebook BIOS-át, ezt a beállítások között találod, angolul Restore Defaults.
 • Kapcsold be a gépet, majd kapcsold ki.
 • A töltőcsatlakozót húzd ki a konnektorból, csatlakoztasd az akkumulátort, ezután a töltőt és kapcsold b a számítógépet.

Nem működik a laptoptöltő

A laptop töltőjének meghibásodása is eredményezheti azt, hogy nem töltődik az akkumulátor. Ilyenkor csak a töltőt kell kicserélni, az akkumulátor cseréjére általában nincs szükség. A töltő működéséről úgy győződhetsz meg, hogy eltávolítod a telepet, majd csak a töltő segítségével próbálod meg bekapcsolni a notebookot. A laptoptöltő javítását csak szakemberre érdemes bízni, mert komolyabb meghibásodáshoz is vezethet a szakszerűtlen javítás.

Az akkumulátor csere szükségességét a szervizben néhány perc alatt megállapíthatják a szakemberek.

Tovább

A térbeli 3D kijelzőé a jövő?

A laptop kijelző hibák megelőzése - használt notebook budapest -

Te vásárolnál aeroszolos megjelenítőt?

displair laptop kijelzőA 3D kijelzők megjelenésekor hatalmas szenzációnak számítottak, azonban idővel megkopott a népszerűségük, nem is találkozunk manapság 3D kijelzős laptoppal sem. A térbeli 3D kijelző a Star Wars filmekből lehet ismerős, a technológia azonban már régen létezik, több-kevesebb sikerrel alkalmazzák is.

A térbeli megjelenítők egyik típusa az aeroszolos megjelenítő, angolul free-space display egy olyan eszköz, mely képes a megjelenítendő képet a térbe vetítve megjeleníteni, vagyis a levegőbe permetezett pára segítségével láthatóvá tenni azt. A legtöbb hardver több, forgótükrös lézer segítségével jeleníti meg a tárgy képét, a felhasználónak nincs szüksége 3D szemüvegre, a helyiség bármely pontjáról a tárgy megfelelő oldalát láthatja.

Sajnos az ilyen térbeli kijelzők komoly korlátokkal rendelkeznek. A permetfelhő irányítása és stabilan tartása bonyolult, jelenleg nem tökéletesen megoldott, a mozgó felületen pedig nem lehet megfelelő módon fókuszálni a képet. A pára vagy porszemek segítségével kialakított kép kontrasztja és fényessége is hagy kívánnivalót maga után, a megjelenített tárgyak félig vagy teljesen átlátszók.

kod kijelzoAz aeroszolos kijelző egyik használható típusa, amikor egy vékony párafalra vetítik a képet lézer projektorokkal, a megfelelő érzékelők segítségével pedig interaktívvá is tehető az eszköz. Az ultrahang segítségével létrehozott vízpárárát ventilátorok és fúvókák segítségével vékony ködfallá alakítják, és ezt használják vetítővászon helyett. Ennek a párafalnak a gyakorlatban inkább csak marketing értéke van, különlegessé tehető a reklám vagy az információszolgáltatás.

A Displair kijelző csak átverés?

A Displair egy rendkívül népszerű, a Displair cég által fejlesztett, szilárd felület nélküli interaktív kijelző, mely segítségével bármilyen képet megjeleníthetünk a levegőben, illetve a térben. A multitouch érzékelőknek köszönhetően az eszköz teljesen interaktív.

displair laptopAz angol kijelző és levegő szavak összetételére utaló nevet 2010-ben hallhattunk először, majd fokozatosan egyre népszerűbbé vált világszerte. A kijelző lényege, hogy a szerkezet kavitációs technológiával létrehozott vékony vízpárafüggönyt hoz létre, melyen bármilyen kép megjeleníthető. A technológia egyedisége abban rejlett, hogy a párafüggönybe helyezett tárgyak, az emberi kéz nem hagyott nyomot, a permet körülölelte, ezért az érintésérzékelők segítségével a kivetített tárgyak megfogása, forgatása és manipulálása is lehetővé vált.

A céget 2014-ben felszámolták, tehát a terv valószínűleg megvalósíthatatlan. Hasonló találmány a Heliodisplay, mely már a tizedik továbbfejlesztett változatban készült el, a megjelenítés minősége azonban csak arra alkalmas, hogy bűvészek használják show műsoraikhoz.

heliodisplay kijelzoÖsszességében elmondható, hogy a térbeli 3D kijelzőre áhítozók egyelőre kénytelenek várni a megfelelő hardver fejlesztésére.

Tovább

HP laptop újdonságok 2018-ban

Milyen notebookot vásároljak?

hp zbook laptopA HP laptopok az egyik legnépszerűbb mobil számítógépek a világon. Egyes felmérések szerint a Lenovo, Asus és Dell után az amerikai gyártó notebookjait választják a legszívesebben a vásárlók. A 2018-as évben folytatódott a kütyük könnyítése, a cég legújabb modelljei az előzőknél is könnyebbek és vékonyabbak, lássunk ezek közül néhányat.

HP Chromebook x2

A HP sem maradhat ki a Google által fejlesztett Chrome OS operációs rendszert alkalmazó laptopgyártók sorából. A mobil számítógépek vásárlói között a Windows 10 a legnépszerűbb rendszer, de a hozzáértő szakemberek szerint a mobil szoftverek fokozatosan átveszik az uralmat, ezért nem meglepő, hogy a HP is forgalmaz Chromebook-ot.

A HP Chromebook X2 12,3 hüvelykes laptop kijelzővel került a piacra, melynek felbontása 2400x1600 pixel és támogatja az érintőtollat. A laptop billentyűzete dokkolható, így tablet üzemmódban is használhatjuk a kütyüt, ami Intel Core m3 (Kaby Lake) processzorral, 4 vagy 8 GB operatív tárral és 32 GB SSD-vel került a boltok polcaira. A legújabb mobil eszközök elengedhetetlen kelléke a 13 Mega Pixeles hátlapi és 5 Mega Pixeles előlapi kamera. A laptop akkumulátora a gyártó leírása szerint több mint 10 órányi üzemidőre elegendő.

A HP Chromebook x2 laptopot Amerikában 600 dolláros áron lehet beszerezni.

hp chromebook x2 laptopHP Pavilion Gaming Laptop

A HP egy olcsó, játékosoknak szánt laptoptípust szeretne piacra dobni, melynek kezdő ára 800 dollár között mozog.

A gép hardvere alapvetően elegendőnek tűnik a legtöbb játék megfelelő futtatásához. Az 1920x1080 pixel felbontású, 15,6 hüvelykes IPS kijelzőt NVIDIA Geforce 10 vagy AMD Radeon RX 560X videokártya hoz működésbe. A gép minimálisan Intel Core i5-8300H processzorral, 8 GB operatív tárral, 16 GB Intel Optaine memóriával és 1 TB-os merevlemezzel kapható. A gamer laptopok elengedhetetlen kelléke a háttérvilágítással rendelkező billentyűzet, melyet itt is megtalálunk, a gép oldalán pedig USB 3.1 Type-C, Type-A, HDMI és ethernet csatlakozó áll a rendelkezésünkre. A mobil számítógép akkumulátora 9-10 órányi autonóm üzemidőt biztosíthat, természetesen ez a laptop hardverének kihasználtságától is függ.

hp gamer laptopHP ZBook Studio x360 G5

A HP egyik legerősebb, transzformers laptopja a Xeon E-2186M processzorral szerelt és NVIDIA Quadro P1000-es videokártyát tartalmazó ZBook Studio x360 G5.

A gép 15,6 hüvelykes kijelzőt kapott, 4K felbontássa és DreamColor technológiával. A Coffee Lake processzorhoz 32 GB DDR4 memória és akár 4 TB-nyi SSD meghajtó is társulhat. A kettő az egyben laptopot Amerikában 1500 dolláros áron szerezhetik be a HP márka kedvelői.

Tovább

Érdekes kijelző-technológiák, elektromos papír

- alternatív kijelző típusok: holográfia, OLED, SMOLED, AMOLED, e-papír, elektroforézis - milyenek lesznek a jövő laptop kijelzői -

Újgenerációs megjelenítők

oled laptop kijelzo hajtottA laptop egyik fontos és meghatározó alkatrésze a megjelenítő, a laptop kijelző. A jövő számítógép kijelzőjét sokféle módon elképzeltük már, most úgy tűnik, hogy ezek az elképzelések nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A legtöbb feltételezés a hologramos megjelenítők fejlesztését, fejlődését jósolta, jelenleg azonban a technológia nincs tökéletesítve, az ilyen technológiájú eszköz optimális használhatóságával szemben pedig komoly kétségek vannak.

A VR, a virtuális valóság egy nagyon régi, futurisztikus kijelzőtípus, mely már a laptopok világát is elérte. Egyelőre úgy tűnik, hogy az emberiség nem áll készen a kijelzőszemüveg mögé bújásra.

OLED, SMOLED és AMOLED

Az adott pillanatban a legelterjedtebb kijelzőtípus, amely tökéletesítésén a számítógép-, laptop- és megjelenítő gyártók is dolgoznak, az OLED technológiájú megjelenítő. Ennek a technológiának a lényege, hogy a kijelző fényét, tehát a képpontot az egyes cellákban található szerves anyag biztosítja, mely elektromos áram hatására világít. Ezen technológia továbbfejlesztett változata az OLET, melynél az egyes irányító tranzisztorok világítanak, ezért lényegesen egyszerűbb és könnyebb az ilyen eszközök felépítése.

led fal

E-papír kijelző

Az EP kijelzők, nem számítanak újdonságnak az informatika világában, hiszen már az 1970-es években folytak kutatások ezzel a kijelző-technológiával kapcsolatban. Kezdetben mindössze kétszínű, fekete-fehér megjelenítőket sikerült kifejleszteni, manapság négyszínű e-papírt is vásárolhatunk. Laptop kijelző számára nem ideális, azonban elektronikus könyvként remekül funkcionálhat ez a hardvertípus.

Az e-papír ugyan megtalálható kereskedelmi forgalomban is, a technológiájáról azonban keveset tudhatunk, mert a legtöbb gyártó ipari titokként kezeli azt. Az EP kijelző két rétegből áll, akárcsak az OLED, egy megjelenítő rétegből, mely maga az e-tinta, és a mögötte elhelyezkedő, technológiai rétegből, mely képes a megfelelő módon alakítani az e-tinta réteget.

Gyricon eljárású e-tinta. A Gyrikon technológia lényege, hogy a kijelző mikrokapszulákból áll. Egy mikrokapszula egy képpontnak felel meg. A kapszulákban golyók helyezkednek el, ezeket olajréteg veszi körül, melynek segítségével szabadon mozoghatnak. A kapszulában elhelyezett golyók egyik fele fehér, másik fele fekete, és a cellára kapcsolt pozitív vagy negatív töltés hatására egyik vagy másik oldalra fordulnak. Ezt a technológiát manapság csak ritkán alkalmazzák.

Elektroforézis alapú EP kijelző

gyricon kijelzoAz elektroforézis jelenleg az e-book gyártók által használt, kedvelt technológia. A pontos működés nem ismert, egyetlen gyártó és fejlesztő sem árulja el azt. Az elektroforézis lényege, hogy a mikrokapszulákban található színpigmenteket elválasztja egymástól, illetve mozgatja a kapszulán belül. Az egyik ismert megoldás, amikor a mikrokapszulákban fekete és fehér színpigmentek találhatók. A cella alsó és felső részére kapcsolt töltések segítségével a fehér vagy a fekete pigmentek kerülnek felülre, ezáltal meghatározva a cella színét.

Az elektroforézis másik megoldása, amikor titán-dioxid szemcséket helyeznek el a mikrokapszulákban. Ha ezek a részecskék a megfelelő töltést kapják, felemelkednek a cella tetejére, ellenkező töltés segítségével pedig leszállnak annak aljára.

Tovább

A legjobb Dell laptop modellek

legjobb dell laptopMilyen laptopot vegyek?

A laptop vásárlásakor a vevők szeretnék a legjobb gépet megtalálni és kiválasztani. Fontos szempont, hogy milyen márkájú notebookot vásároljunk, ha ezt eldöntöttük, ezen belül már valamivel könnyebben tudjuk megtalálni a számunkra optimális típust. A laptopgyártók modelljeit többféle szempont szerint osztályozhatjuk, ezek között pedig megkeressük a legjobbat. A Dell egy megbízható laptop gyártó cég, ezért sokan keresik a modelljeit. A Dell laptopokat az alábbi feltételes kategóriákba sorolhatjuk:

 • 15 colos gépek
 • gamer (játékos) laptop
 • kettő az egyben gép
 • üzleti célú notebook
 • könnyű hordozható számítógépek
 • többcélú laptopok
 • kisméretű gépek
 • olcsó notebook.

dell notebook

Az egyes céloknak és kategóriáknak megfelelő hardverek közül megpróbáljuk megtalálni a legjobb modelleket, melyet 2018-ban érdemes lehet megvásárolni.

A legjobb 15 colos kijelzővel szerelt Dell gép

A hagyományos laptopméret a 14 hüvelykes képátló, de az utóbbi időben, különösen a vékony és könnyű lítium-polimer akkumulátoroknak köszönhetően a 15 colos laptopok is könnyen hordozhatóak lettek, ezért rendkívül népszerűek. A Dell által gyártott 15 hüvelykes kijelzővel szerelt notebookok közül az egyik legjobb a DELL XPS 15.

A típus 1000 dollárnál kezdődik, de vásárolhatunk 2000 dolláros gépet is. A legjobb típus Nvidia GeForce GTX 1050-es grafikus processzort kapott, mely belépő szintű gamer kártya, és alkalmas a komolyabb Photoshop-os munkák elvégzésére is. Természetesen hetedik generációs Intel Core i7-es processzort kapunk ezért a pénzért, 16 GB memóriát, melyet 32GB-ig bővíthetünk és 512GB SSD is jár vele. Az árban benne van a Windows 10-es operációs rendszer is.

dell hordozhato szamitogep

Az említésre méltó érdekesség, hogy a Dell notebookja 4K kijelzőt kapott, melyet rendkívül jó minőségű képmegjelenítés lehetséges.

A legjobb gamer laptop

A gamer laptopok mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. A hétköznapi felhasználók a hihetetlen teljesítményt csodálják, mint érdekességet, a gamerek pedig izgatottan várják, hogy a legújabb játékok is maximális felbontáson működhessenek.

A Dell laptopjai közül az Alienware 17 R4-et emelnénk ki, mely jelenleg talán a legjobb, játékosok számára készített Dell típusú gép. A 2500 dolláros árért 17-es kijelző jár, 2.9-GHz Intel Core i7-7820HK processzor, 16GB RAM és 1TB-s merevlemez valamint Nvidia GeForce GTX 1080-as videokártya.

Az Alienware laptopok lényegesen könnyebbek és vékonyabbak a versenytársakhoz képest.

A legjobb üzleti megoldás a Dell Precision 5520.

Tovább