top pr-cikk oldal - marketing cikkek elhelyezése - laptop - notebook - tablet - google weblap top10 - táblagép - mobil számítógép -

Weblap - Top cikkek

Laptop akkumulátor kalibrálása

2019. augusztus 23. - laptopszerviz

utangyartott-laptop-akkumulator.jpgMinden egyes hordozható számítástechnika eszköz egyik legfontosabb kelléke a hordozható áramforrás, vagy ismertebb nevén akkumulátor. Laptopunk akkumulátor nélkül nem más, mint egy kis méretű számítógép. Rugalmas felhasználása abban rejlik, hogy a benne található energia celláknak köszönhetően bárhová magunkkal vihetjük és használhatjuk. Azonban mint minden elektronika eszköznek, ezeket a celláknak is véges az élettartamuk, de odafigyeléssel és némi trükközéssel könnyedén meghosszabbítható ez az időszak.

Mitől függ az akkumulátor élettartama?

A modern li-ion, vagy li-po akkumulátorokat a régi nikkel alapú cellákkal ellentétben nem kell formázni, vagyis teljesen lemeríteni és újra feltölteni maximumra. A lithiumos technológia előnye, hogy „igénytelenebb” ezáltal hosszabb üzemidőt és élettartamot garantál, azonban ezt is sok tényező befolyásolhatja, mint például a cella szám, kapacitás, gyártó, laptop energia gazdálkodása.

Cella szám

Értelemszerűen minél több cellával rendelkezik az akkumulátor annál tovább képes egyhuzamban ellátni laptopunkat energiával. Éppen emiatt manapság már ritkán találkozhatunk 2, illetve 4 cellás energiatárolókkal, mert a hozzájuk használt gépek energiaigénye megköveteli a magasabb cella számot.

Kapacitás

A kapacitás tulajdonképpen az akkumulátorban tárolt energia mennyiségét jelöli, melyet a laptop használata folyamatosan csökkent. Amikor egy akkumulátor kapacitására vagyunk kíváncsiak, keressük a mAh (milliAmperóra) mértékegység jelölést, a gyártók ugyanis így jelölik akkumulátoraik kapacitását.

Gyártó

Ahogy nem mindegy a gyártási technológia, nem mindegy az sem, hogy mely gyártótól származik az adott laptop, illetve akkumulátor. Megfigyelhető, hogy különböző gyártóktól származó azonos laptop konfigurációk is eltérő energia felhasználási értékekkel rendelkeznek.

Energia felhasználás

Természetesen a laptopunk működéséhez szükséges alkatrészek (processzor, merevlemez, hűtés, stb.) is nagyban befolyásolják az akkumulátorunk tartósságát. Az ún. „gamer laptopok” egyértelműen több energiát képesek fogyasztani, mint egy átlag felhasználásra szánt szerényebb konfigurációjú irodai gép. Ugyanakkor a kifejezetten energiatakarékosságra konfigurált gépek inkább a teljesítményükből áldoznak fel. hogy hosszabb üzemidőt biztosíthassanak tulajdonosaik számára.

Akkumulátor kalibrálás

Amennyiben úgy érezzük, hogy a napi használat során akkumulátorunk gyorsabban merül, mint az megszokott, vagy elvárt, de közben semmilyen töltési rendellenességet nem észlelünk, érdemes laptopunk energiagazdálkodási paramétereit ellenőrizni.

Ilyenkor laptopunk rendszer beállításai között keressük az energiagazdálkodás menüpontot. Itt több lehetőség is adott számunkra. Egyrészt beállíthatjuk, hogy gépünk, illetve annak képernyője bizonyos idő után kikapcsoljon, amennyiben nem használjuk. Ez már önmagában képes sok energiát spórolni akkumulátorunkban. Emellett választhatunk még különböző energiasémák között is. Ez többnyire három gyári beállítást tartalmaz, mely közül az egyik növeli a teljesítményt, ezzel csökkentve az akkumulátor időt is, míg a másik energiatakarékos üzemmódként a teljesítményt fogja vissza növelve az üzemidőt. A harmadik egyfajta aranyközépútként az optimális teljesítmény és az üzemidő közt van jelen.

Amennyiben ez sem segít és észrevesszük, hogy akkumulátorunk nem egyenletesen merül, vagy alacsonyabb töltöttségi szint esetén váratlanul lemerül az alábbi lépéseket tehetjük:

  1. Csatlakoztassuk a laptop töltőt és töltsük fel a laptopod 100%-ra.
  2. Kapcsoljuk ki az energiatakarékos üzemmódot (Energiagazdálkodás menüpont)
  3. Keressük meg az Akkumulátor pontot és állítsuk be „Művelet kritikus töltöttség esetén” csatlakoztatott töltővel ne tegyen semmit a Windows, ezen szintet állítsuk 5%-ra.
  4. Húzzuk ki a töltő csatlakozóját és várjuk meg az akku teljesen lemerülését. Az energiagazdálkodásban az automatikus hibernálást és alvó állapotba való helyezést is ki kell kapcsolnunk.
  5. Mikor teljesen lemerült és kikapcsolt a laptop, csatlakoztassuk újra a töltőt, és töltsük fel újra 100%-os állapotra.

A művelet végeztével ne felejtsd el visszaállítani az energiagazdálkodási beállításokat.

Ezzel a művelettel elérhetjük azt, hogy laptopunk akkumulátora újrakalibrált állapotba kerül és így a hirtelen energia vesztés problémája is megoldódhat.

Akkumulátor tesztelés

Ahhoz, hogy jobban megismerjük akkumulátorunk állapotát igénybe vehetünk külön erre a célra készült diagnosztikai programokat is. Ezek lehetnek egyrészt az eredeti gyártó honlapjáról letölthető verziók, vagy független verziók is. Ezeknek a programoknak nagy előnye, hogy folyamatosan nyomon követhetjük energiatárolónk állapotát, sőt amennyiben a diagnosztika valamilyen hibát észlel, lehetőséget nyújt számunkra a kalibrálásra is.

Kiváló minőségű utángyártott laptopakkumulátorok között válogathatsz a laptopakkumulator.eu webáruházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://weblaptop.blog.hu/api/trackback/id/tr2715021788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása