laptop - notebook - tablet - google weblap top10 - táblagép - mobil számítógép - legjobb pr-cikk oldalak - marketing cikkek elhelyezése

Laptop weblap

HP nyomtató patron széles választékban!

2020. február 21. - laptopszerviz

hp-nyomtato-patron.jpgA HP egy kiváló márka, így nem csoda, hogy termékeit, beleértve a nyomtatókat is, sokan keresik. A HP nyomtatókhoz ma már meglehetősen gazdaságosan hozzá lehet jutni, ezért nem csoda, hogy sokan ezeket a termékeket preferálják. Viszont az eléggé keserű szájízt okoz, hogy a HP eredeti tonerek még mindig meglehetősen drágák, így mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki mindenképp ilyen márkájú eredeti tonert szeretne vásárolni!

HP nyomtató patron – Az eredeti tonerek és tintapatronok meglehetősen drágák. Ugyanakkor azt is fontos megemlíteni, hogy ez nemcsak a HP márkára igaz, hanem általánosságban véve minden márkára. Az eredeti nyomtatási kellék anyagok a nyomtató gyártója által kerülnek legyártásra. Nagyon egyszerűen ez úgy néz, ki, hogy a HP patronokat gyárt, amik OEM jelölést kapnak, ami az angol Original Equipment Manufacturers rövidítése. Ez ugyanígy működik a Samsung vagy a Canon esetén. Azokat a termékeket nevezzük eredetinek, amiket a nyomtató gyártója készít. Bár ez azt az érzetet kelti, hogy minden más hamisítvány, ami egyáltalán nem igaz. Így például az utángyártott termékek sem hamisítványok, mindössze a nyomtató gyártójától független cég készíti el őket. A hamisítás az lenne, ha ezek a termékek is OEM jelölést kapnának, tehát eredetiként próbálnák meg eladni őket. Ez azonban egy megbízható webáruházban nem történhet meg, mivel a vásárlókat nem tévesztik meg ilyen módon.

Tovább

Li-Polymer akkumulátor töltése

Li-Polymer akkumulátorok


laptop-akkumulator.jpgManapság a mobiltelefonok és laptopok között egyre többször találkozhatunk az úgynevezett lítium-polymer akkumulátor típussal. Ezek ugyan egyelőre még csak a felső kategóriás laptopokban és egy-egy közép-felső kategóriás modellben találhatóak meg, de emiatt mindenképp érdemel pár szót a Li-Polymer akkumulátorok töltése és használata a mindennapokban, hiszen legtöbbünk számára csak a lítium-ionos változat ismert.

Li-Polymer akkumulátorok előnye


A legnagyobb előny, mely a polymer típusú akkumulátorok oldalán áll, az nem más, mint hogy egységnyi tömegre vetítve jelenleg ez a típus képes a legtöbb energiát tárolni. Vagyis ha egy gyártó ugyanakkora üzemidőt szeretne elérni egyik termékében, akkor ahhoz használhat ionos akkumulátort, melynek súlya ugyan nagyobb, de előállítási költsége olcsóbb, vagy használhat polymer alapú akkumulátort, mely esetén a szükséges akkumulátor méret kisebb, így könnyebb is, viszont cserébe némileg drágább a gyártási költsége.

Ennek köszönhető az, hogy a jelenlegi piaci helyzetet vizsgálva a belépő szintű, valamint a középkategóriás laptopok szinte mindegyike az olcsóbb ionos technológiával készült akkumulátorokat használja, míg a drágább, de kompaktabb polymer akkumulátorok a felsőbb kategóriában terjed, ahol gyakran az üzleti gépekbe szerelik őket, ahol a minél kisebb súly elérése is cél a megfelelő teljesítmény mellett.

Li-Polymer akkumulátor használata


A polymer alapú akkumulátorokról elmondható, hogy rendkívül hosszú életűek lehetnek, ha kellő figyelmet szentelünk nekik.

Régebben elterjedt volt az az álláspont, hogy ezek az akkumulátorok balesetveszélyesebbek, mint az ionos változatok. Ennek oka, hogy a technológia korábbi szakaszában ezeket az akkumulátorokat sem túltölteni, sem túlmeríteni nem szabad őket. Ha ez mégis előfordul, akkor jó esetben csak egyszerűen elromlanak, rosszabb esetben pedig akár ki is gyulladhatnak.

Ennek kiküszöbölésére a gyártók már minden akkumulátorban olyan elektronikát alkalmaznak, mely nem engedi, hogy az akkumulátoron belül a feszültség bizonyos szint alá süllyedjen. Ez a Li-Po védelem bizonyos feszültség alatt automatikusan kikapcsol, ezzel megóvva az akkumulátort a „túlmerüléstől”.

Ezért nekünk használat során csupán arra, kell figyelnünk, hogy ne érje az akkumulátort semmilyen fizikai behatás, hiszen az bármilyen típusú akkumulátort érzékenyen érintene, valamint jobb ha kerüljük a teljes lemerülést, mint az ionos változatokban is. Optimális esetben a 20-80% közötti töltöttségi értéket hálálja meg legjobban az akkumulátorunk.

Li-Polymer akkumulátor töltés


A polymer akkumulátorok esetén pozitívumként szokták emlegetni, hogy viszonylag nagy töltőáramot is képes elviselni. Ez azt jelenti, hogy míg az ion alapú akkumulátorok csak az előre meghatározott töltőárammal képesek balesetmentesen üzemelni, addig a polymer akkuk esetében nagyobb töltésre képes töltőt is képes kezelni az akkumulátor.

Sőt mi több nagyobb töltés által a maximális töltöttségi szintjét is hamarabb képes elérni a polymer akkumulátor. Emellett a töltőről le- illetve fel csatlakoztatásra is kevésbé érzékenyek, de természetesen a hosszú élet titka, hogy mindig megfontoltan töltsük akkumulátorunkat.

Li-Polymer lemerítése és kisütése


Az akku lemerítése, illetve kisütése az ionos akkumulátorokhoz hasonlóan szükségtelen és felesleges. Mély kisütésük tulajdonképpen nem is lehetséges, hiszen az akkuba épített védelmi elektronika ezt nem teszi lehetővé.
Sajnos a gyanúsan olcsó utángyártott termékek esetében előfordulhat, hogy ezt a védelmet kispórolják, ezért ezeket messziről kerüljük minden esetben.

Összegezve:

Tovább

Laptop akkumulátor kalibrálása

utangyartott-laptop-akkumulator.jpgMinden egyes hordozható számítástechnika eszköz egyik legfontosabb kelléke a hordozható áramforrás, vagy ismertebb nevén akkumulátor. Laptopunk akkumulátor nélkül nem más, mint egy kis méretű számítógép. Rugalmas felhasználása abban rejlik, hogy a benne található energia celláknak köszönhetően bárhová magunkkal vihetjük és használhatjuk. Azonban mint minden elektronika eszköznek, ezeket a celláknak is véges az élettartamuk, de odafigyeléssel és némi trükközéssel könnyedén meghosszabbítható ez az időszak.

Mitől függ az akkumulátor élettartama?

A modern li-ion, vagy li-po akkumulátorokat a régi nikkel alapú cellákkal ellentétben nem kell formázni, vagyis teljesen lemeríteni és újra feltölteni maximumra. A lithiumos technológia előnye, hogy „igénytelenebb” ezáltal hosszabb üzemidőt és élettartamot garantál, azonban ezt is sok tényező befolyásolhatja, mint például a cella szám, kapacitás, gyártó, laptop energia gazdálkodása.

Cella szám

Értelemszerűen minél több cellával rendelkezik az akkumulátor annál tovább képes egyhuzamban ellátni laptopunkat energiával. Éppen emiatt manapság már ritkán találkozhatunk 2, illetve 4 cellás energiatárolókkal, mert a hozzájuk használt gépek energiaigénye megköveteli a magasabb cella számot.

Kapacitás

A kapacitás tulajdonképpen az akkumulátorban tárolt energia mennyiségét jelöli, melyet a laptop használata folyamatosan csökkent. Amikor egy akkumulátor kapacitására vagyunk kíváncsiak, keressük a mAh (milliAmperóra) mértékegység jelölést, a gyártók ugyanis így jelölik akkumulátoraik kapacitását.

Gyártó

Ahogy nem mindegy a gyártási technológia, nem mindegy az sem, hogy mely gyártótól származik az adott laptop, illetve akkumulátor. Megfigyelhető, hogy különböző gyártóktól származó azonos laptop konfigurációk is eltérő energia felhasználási értékekkel rendelkeznek.

Energia felhasználás

Természetesen a laptopunk működéséhez szükséges alkatrészek (processzor, merevlemez, hűtés, stb.) is nagyban befolyásolják az akkumulátorunk tartósságát. Az ún. „gamer laptopok” egyértelműen több energiát képesek fogyasztani, mint egy átlag felhasználásra szánt szerényebb konfigurációjú irodai gép. Ugyanakkor a kifejezetten energiatakarékosságra konfigurált gépek inkább a teljesítményükből áldoznak fel. hogy hosszabb üzemidőt biztosíthassanak tulajdonosaik számára.

Akkumulátor kalibrálás

Amennyiben úgy érezzük, hogy a napi használat során akkumulátorunk gyorsabban merül, mint az megszokott, vagy elvárt, de közben semmilyen töltési rendellenességet nem észlelünk, érdemes laptopunk energiagazdálkodási paramétereit ellenőrizni.

Ilyenkor laptopunk rendszer beállításai között keressük az energiagazdálkodás menüpontot. Itt több lehetőség is adott számunkra. Egyrészt beállíthatjuk, hogy gépünk, illetve annak képernyője bizonyos idő után kikapcsoljon, amennyiben nem használjuk. Ez már önmagában képes sok energiát spórolni akkumulátorunkban. Emellett választhatunk még különböző energiasémák között is. Ez többnyire három gyári beállítást tartalmaz, mely közül az egyik növeli a teljesítményt, ezzel csökkentve az akkumulátor időt is, míg a másik energiatakarékos üzemmódként a teljesítményt fogja vissza növelve az üzemidőt. A harmadik egyfajta aranyközépútként az optimális teljesítmény és az üzemidő közt van jelen.

Amennyiben ez sem segít és észrevesszük, hogy akkumulátorunk nem egyenletesen merül, vagy alacsonyabb töltöttségi szint esetén váratlanul lemerül az alábbi lépéseket tehetjük:

 1. Csatlakoztassuk a laptop töltőt és töltsük fel a laptopod 100%-ra.
 2. Kapcsoljuk ki az energiatakarékos üzemmódot (Energiagazdálkodás menüpont)
 3. Keressük meg az Akkumulátor pontot és állítsuk be „Művelet kritikus töltöttség esetén” csatlakoztatott töltővel ne tegyen semmit a Windows, ezen szintet állítsuk 5%-ra.
 4. Húzzuk ki a töltő csatlakozóját és várjuk meg az akku teljesen lemerülését. Az energiagazdálkodásban az automatikus hibernálást és alvó állapotba való helyezést is ki kell kapcsolnunk.
 5. Mikor teljesen lemerült és kikapcsolt a laptop, csatlakoztassuk újra a töltőt, és töltsük fel újra 100%-os állapotra.

A művelet végeztével ne felejtsd el visszaállítani az energiagazdálkodási beállításokat.

Ezzel a művelettel elérhetjük azt, hogy laptopunk akkumulátora újrakalibrált állapotba kerül és így a hirtelen energia vesztés problémája is megoldódhat.

Tovább

Weblap SEO, PR-cikk megjelentetés

Google-helyezés javítása PR-cikk elhelyezéssel

pr-cikk-weblap.jpgEgy céges weblap (pl. laptop szerviz vagy fogorvosi rendelő) Google-pozícióit számos eljárással javíthatjuk. Ha eltekintünk a hirdetett (fizetett) keresőtalálatoktól, és csak a normál helyezéseket nézzük, tudnunk kell, hogy ezt a találati rangsort a keresőalgoritmusok alakítják ki igen sok értékelési szempont figyelembe vitelével. Ezek között az adott weboldal számos kritérium alapján értékelhető 1) technikai kondíciója és 2) tartalmi megfelelősége éppen úgy szerepel, mint 3) a külső hivatkozások száma és minősége. Ebből következik, hogy a honlap helyezése azon a réven javítható, ha a nevezett három tényező mutatóit javítjuk. Ezzel foglalkozik a SEO, azaz a Search Engine Optimization, amelynek jelentése a magyar szóhasználatban: keresőoptimalizálás.

Az első két helyezésjavító eljárásról csak dióhéjban, a harmadikról, pontosan annak egy hatékony módszeréről bővebben szólunk.

1. A weblap technikai kondícióinak javítása

A Google számos műszaki, számítástechnikai, így programozási szempont szerint elemzi egy website megfelelőségét, így például értékeli a gyors betöltődést és a jó feltérképezhetőséget. A gyors tárhely választásán túl fontos a forráskód tisztasága, a vizuális elemek méretének optimalizáltsága, a mobilbarát jelleg, az átlátható könyvtárszerkezet, illetve a feltérképezést segítő webhelytérkép és robots.txt fájl megléte.

2. Az oldal általános és speciális tartalmi megfelelősége 

Az általános tartalmi keresőelvárások közé tartozik például a honlapszöveg eredetisége és elégséges terjedelme, információgazdagsága, témáját tekintve releváns jellege, tipográfiai tagoltsága, képek és linkek (valamint beállított attribútumaik) megléte, az oldal meta-tagjeinek megfelelő volta, a keresőbarát URL-ek stb.

A speciális elvárások a kulcsszóhasználatra vonatkoznak. Valamely keresőkifejezéssel a honlap akkor kerülhet a TOP találatok közé, ha tartalma biztosítja a kulcsszavas reprezentáció gazdagságát, ez alapján tudják az algoritmusok a tartalmat az adott kulcsszóra nézve kevésbé vagy erősebben relevánsnak értékelni. A weblap kulcsszavas relevanciájának a növelésével javítható a weboldal helyezése. (Hogy a Nagy Kereső mit tekint releváns tartalomnak, arról már írtunk a jelen blogban: Weblapok TOP-10 Google-helyezése.)

3. A külső hivatkozások (linkek) száma és minősége

A Google aszerint is értékeli a weblapokat, hogy hány és milyen többi webhely hivatkozik rájuk: ez fontos mutatója annak, tartalmuk mennyire értékes, hiteles. A széles érdeklődést kiváltó tartalmak esetében idegen oldalak spontán módon linkelik be az adott szájtot, de erre a folyamatra nem árt rásegíteni egy kis célzott linképítéssel.

Linképítés PR-cikkekbe helyezett hivatkozásokkal

Egy weblap külső linkhálózata mesterséges úton is kiépülhet. SEO-szakemberek sokasága foglalkozik linképítéssel: szöveges hivatkozások százait-ezreit helyezik el külső lapokon. Nem mindegy azonban, hogy ezek milyen oldalak és mikor került rájuk a link.

A tapasztalat azt mutatja, hogy leghatásosabbak a webre újonnan felkerülő, megfelelő kontextust biztosító szövegekbe ágyazott linkek. Ilyenek a friss PR-cikkek.

Tovább

Okos laptop tisztítása

Elektronikai eszközök fertőtlenítése

billentyuzet-tisztitas-fertotlenites.jpgSok olyan munkahely van, ahol a laptop, okostelefon vagy bármilyen más számítástechnikai eszköz használata elengedhetetlen, ugyanakkor fertőzésforrás is lehet. Az élelmiszeriparban például, a húsfeldolgozásnál a minőségi hús kiválogatása során tabletet használnak a megjelöléshez és nyilvántartáshoz. A sajt és sörgyártás folyamatában a laptop vagy személyi számítógép billentyűzetének használata szükséges. A szerves anyagok felhalmozódása a billentyűzeten rendkívül fertőzésveszélyes, különösen akkor, ha a gyártási folyamat szobahőmérséklethez közel zajlik.

Okos eszközök tisztítása és fertőtlenítése

Korábban a billentyűzeteket próbálták meg olyan módon legyártani, hogy tökéletesen vízhatlanok legyenek, így fertőtlenítő szerrel könnyen lemoshatók voltak. A hagyományos billentyűzet fertőtlenítése szinte lehetetlen feladat, hiszen a fertőtlenítő szer nem kerülhet kapcsolatba az elektronikai részekkel. A gőzölés sem járható alternatíva, a füstöléses vagy UV sugárzással történő fertőtlenítés jelent némileg megoldást. A mosható billentyűzet tisztítása egyszerűbb ugyan, de egyáltalán nem praktikus.

Okostelefon és tablet

Az IP64-es védelemmel ellátott okos eszközök tisztítása megoldható, hiszen ezek vízhatlanok. A kijelző tisztítása azonban nem végezhető bármilyen szerrel. A klór-dioxid vizes oldatával lemosható az okoseszköz burkolata és kijelzője, azonban mindenképpen ki kell próbálni, hogy nem károsítja-e a szerkezet anyagát.

Az élelmiszergyártásban alkalmazott kütyük fertőtlenítése során a komplex megoldások alkalmazása ajánlott. Az UV fénnyel történő fertőtlenítés biztonságos, de nem teljes, ezért érdemes olyan kütyüt beszerezni, mely anyagába biocid szert kevert a gyártó. Mindezek mellé a fertőtlenítőszeres áttörlést is hozzá vehetjük, így szinte 100%-os biztonságot érhetünk el.

A laptopok és személyi számítógépek fertőtlenítése mellet azok tisztítását is rendszeres időközönként el kell végezni, hogy a beszívott port ne fújja vissza a gyártási légtérbe, ezzel fertőzésforrásként viselkedve.

Tovább

Okos laptop az ASUS-tól

Elkészült a billentyűzet nélküli notebook prototípusa

asus-ketkijelzo-laptop.jpgNem olyan régen jelent meg az ASUS ZenBook Pro-ja, mely touchpad helyett egy mini érintésérzékelő kijelzőt kapott. Az okos érintőpad hivatalos megnevezése ScreenPad, mely lényegében egy 5,5 hüvelykes érintőkijelző.

Az okos touchpad az F6 funkcióbillentyű segítségével három különböző üzemmódban használható. Az első természetesen a hagyományos üzemmód, mely bekapcsolásával egyszerű laptopként használható a gép.

Az F6 billentyű lenyomását követően használhatjuk a speciálisan fejlesztett ScreenPad alkalmazásokat, melyet egyelőre, kizárólag az ASUS cég készíthet. A jelenleg letölthető alkalmazások között naptárt, számológépet, zenelejátszót, Youtube és Spotify kiegészítőket találhatunk. Ha a notebookgyártó kiadja az alkalmazásokhoz szükséges SDK-t, akkor harmadik fél is készíthet KijelzőPad alkalmazásokat.

asus-screen-pad-touchpad.jpgA harmadik üzemmódban a laptop kijelző kiterjesztéseként alkalmazhatjuk a Touchpad-et, azonban nem hagyományos érintőkijelzőként működik, a kurzort görgetéssel vagy egérmozgatással kell a ScreenPad adott részére navigálni ahhoz, hogy az ott található parancsikont alkalmazhassuk.

Kijelzőbillentyűzet

Az ASUS és a Lenovo is kísérletezik azzal, hogy a billentyűzet helyett egy második kijelzőt építsenek a laptop alsó részébe. Az ASUS Project Precog fejlesztési programja olyan okos laptopok fejlesztésén dolgozik, melyek a mesterséges intelligencia segítségével optimalizálják működésüket: napszaktól függően töltik a laptop akkumulátorát, felismerik a felhasználó hangját és arcát.

ket-kijelzo-asus-laptop.jpegA beépített kamerával a laptop megállapítja a felhasználó kezének helyzetét és a billentyűzetet ettől függően az egyik vagy a másik kijelzőn jeleníti meg. A burkolat zsanérjának kialakítása lehetővé teszi, hogy a laptop fedelét 360°-ban körbe-hajlítsuk, így egy kétoldalas tabletet kapunk. Külső billentyűzet vagy billentyűzetek csatlakoztatásával egész sor plusz lehetőség nyílik meg.

Kétoldalas üzemmódban páros társasjátékokat játszhatunk, szétnyitva pedig a két kijelzőt egyetlen nagy megjelenítőként is használhatjuk, ha a laptopot a mellékelt alátéttel megtámasztjuk.

asus-precog-project.jpgBár a második kijelző, mint virtuális billentyűzet érdekes és hasznos lehet, hosszabb távon a gépelésre a hagyományos szerkezetű billentyűzet sokkal alkalmasabb. A szövegbevitel a legtöbbször vakon történik, a billentyű ütközésének érzékelése után vált a felhasználó másik betűre. A kijelzőn nem tapinthatók a billentyűk körvonalai, ezért nehezebb vakon gépírni.

A Google folyamatosan tökéletesíti a hangfelismerő rendszerét, ha a gépírást teljes egészében felváltja a hangbevitel, akkor a hagyományos billentyűzet hardver fölöslegessé válik és a dupla kijelző hasznosabb lehet, az opcionálisan megjelenő virtuális billentyűzettel.

Tovább

Fuchsia OS: érkezik az Android-Chrome hibrid

A Google gőzerővel dolgozik az új szoftveren

google fuchsia osAz utóbbi időben, az okostelefonok megjelenése óta, egyre inkább elmosódik a határ a mobiltelefon és a számítógép között. A legújabb iPhone-ok és Samsungok már tabletként vagy asztali számítógépként is használhatók, egy egyszerű dokkoló segítségével. Az új laptopok billentyűzete levehető, így az tabletként is funkcionálhat, a legtöbb eszköz kijelzője érintésérzékelőt kap.

A hardvereszközök határai elmosódnak, így az operációs rendszerek, szoftverek funkciói és feladatai is átalakulnak. Az operációs rendszereket készítő vállalatok megpróbálnak cross-platform programokat készíteni, mely működnek az összes eszközön. A legjobb példa arra, hogy milyen nehéz megfelelő, minden eszközön használható szoftvert készíteni, a Microsoft cég Windows 8.1-e. Ennek az operációs rendszernek az lett volna a célja, hogy személyi számítógépen, laptopon, tableten és később okostelefonon is alkalmazható legyen.

Google Chrome OS

A Google keresőóriás először okostelefonokra készített operációs rendszert, később készítették el a laptopon használható változatot. A cég azért vágott bele a fejlesztésbe, hogy az egyedülállóan széles kínálatú Google App Market programjai minden platformon használhatók legyenek. A Chrome OS operációs rendszerrel kapható laptopok népszerűek, viszont nem hoztak átütő sikert.

google fuschia oeracios rendszerFuchsia OS

A Google stratégiája szerint, a legtöbb felhasználót akkor tudná elszippantani a konkurenciától, ha a saját fejlesztésű operációs rendszer a felhasználó valamennyi okos eszközön futna, és azokat egyetlen felhasználói fiókból kezelhetnék, az állományok bármikor, bárhonnan elérhetőek lennének.

Az Android és Chrome OS keresztezésén mintegy két éve kezdett el dolgozni a keresőóriás, az új operációs rendszer pedig a Fuchsia OS nevet kapta. (Nem lennénk meglepődve, ha más néven jelenne meg a szoftver.)

A Fuchsia rendszerre állna át a cég összes hardverje, tehát egy valódi multiplatform megoldásban gondolkodik a cég. Ennek az előnye az, hogy az okosotthonok összes eszköze problémamentesen tudna kommunikálni egymással, értelemszerűen a hardvergyártók többsége a Google rendszerét választaná, hiszen a vásárlók többsége valószínűleg az ismert felhasználói felületeket keresné.

A kiszivárgott információk szerint a következő három évben várhatóak az első Fuchsia OS-el működő laptopok és okostelefonok, 2023-ra pedig leáll az Android további fejlesztése.

Tovább

Ingyen javítja a laptop billentyűzetét az Apple

A cég elismerte néhány MacBook modell tervezési hibáját

apple laptop billentyuzetAz Apple elindította ingyenes laptop szerviz programját azon MacBook és MacBook Pro használók számára, akik a problémás „pillangó” konstrukciójú billentyűzettel szerelt gépeiket vásárolták meg. A felhasználók már jó ideje panaszkodnak a konstrukció gyenge kivitelezésére, a cégnek most sikerült megoldást találnia erre a problémára.

A „lepke” konstrukciójú laptop billentyűzet

Az Apple még 2015-ben vezette be új típusú billentyűzetét, mely akkor teljesen megbízhatónak tűnt. A cég az új konstrukciónak köszönhetően csökkenteni tudta a laptop billentyűk méretét, ennek köszönhetően a notebook műanyag burkolatának vastagsága is csökkent.

A problémák szinte azonnal megjelentek. Nem önmagában a MacBook laptop billentyűzetével van a probléma, hanem a használat közben odakerülő szemért és piszok jelenti a gondot. A piszokdarabok miatt a vékony billentyűk könnyen beragadnak így használhatatlanná válik a gép. Az Apple hivatalos szervize nem tekintette garanciális problémának a meghibásodást, ezért a laptop billentyűzet tisztításáért fix tarifát számoltak fel.
Ingyenes szerviz néhány laptop modell számára

apple pillango billentyuzetAz Apple gyártó most néhány MacBook és MacBook Pro esetében elismerte a felelősségét és a meghibásodásokat felvette a garanciálisan javítandó listára. A műhelyekben ingyen cserélik a beragadt billentyűket, de szükség esetén a teljes klaviatúracsere is ingyenes lehet. A cég ennél többet is tett a felhasználók bizalmának visszaszerzése érdekében, a már kifizetett szervizdíjakat visszatérítik.

Az Apple az alábbi, 2015-2017-ben legyártott modellek billentyűzetét javítja ingyenesen:

 • MacBook (Retina, 12 hüvelykes kijelző 2015)
 • MacBook (Retina, 12 hüvelykes kijelző 2016)
 • MacBook (Retina, 12 hüvelykes kijelző 2017)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes kijelző 2016, Thunderbolt 3)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes kijelző 2017, Thunderbolt 3)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes kijelző 2016, Thunderbolt 3)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes kijelző 2017, Thunderbolt 3)
 • MacBook Pro (15 hüvelykes kijelző 2016)
 • MacBook Pro (15 hüvelykes kijelző 2017).

A budapesti laptop szervizben a nem garanciális hibákat is gyorsan és szakszerűen javítják ki, a MacBook és MacBook Pro modellek mellett bármilyen notebook tisztításával, billentyűzet cseréjével rövid idő alatt végeznek. Ajánlatunk:

Tovább

Mit tegyek, ha nem töltődik a laptop akkumulátora?

Tanácsok és tippek notebook használóknak

laptop akkumulator tolto csereA mobil számítógép hordozhatóságának egyik alapfeltétele, a megfelelően működő laptop akkumulátor. Ez a hardver látja el energiával a notebookot, amikor olyan helyen próbálják munkára fogni, ahol nincs vezetékes áramforrás. Az akkumulátor a laptop töltő segítségével tölthető fel újra.

Nem ritka eset, hogy a laptop akkumulátora nem töltődik. Ilyenkor a legtöbb tulajdonos a cserében látja a megoldást, ami természetesen gyakran helytálló is. Elsősorban azt kell tudni, hogy a budapesti laptopszervizben gyorsan és szakszerűen megállapíthatják, hogy a gép mely alkatrésze szorul javításra vagy cserére és azt a lehető legrövidebb időn belül elvégzik.

Ha szeretnénk önállóan megjavítani a kütyüt, tudnunk kell, hogy a laptop akkumulátor töltésének leállását több hiba is eredményezheti, melyet érdemes felderíteni, mielőtt a költséges akkumulátor vásárlás mellett döntenénk.

Váratlanul fellépő meghibásodás esetén

Előfordulhat olyan meghibásodás, hogy bár a laptop működik akkumulátorról, azonban a töltő csatlakoztatásakor semmilyen információ nem jelenik meg, az óra mellett található akkumulátor ikonra kattintva nem látható a telep állapota és töltöttsége.laptop szerviz javitasa

BIOS reset

Megoldás lehet ilyen esetekben a laptop BIOS rendszerének alaphelyzetbe állítása, melyet néhány egyszerű lépésben elvégezhetsz.

 • Kapcsold le a laptop töltőjét, húzd ki a csatlakozóit.
 • Vedd ki a laptop akkumulátorát (olyan modellek esetén, ahol kivehető az akku).
 • Nyomd meg a laptop bekapcsológombját és tartsd lenyomva egy percig.
 • Kapcsold be a gépet akkumulátor nélkül, a laptop töltő csatlakoztatása után.
 • Lépj be a BIOS-ba.
 • Állítsd alaphelyzetbe a notebook BIOS-át, ezt a beállítások között találod, angolul Restore Defaults.
 • Kapcsold be a gépet, majd kapcsold ki.
 • A töltőcsatlakozót húzd ki a konnektorból, csatlakoztasd az akkumulátort, ezután a töltőt és kapcsold b a számítógépet.

Nem működik a laptoptöltő

A laptop töltőjének meghibásodása is eredményezheti azt, hogy nem töltődik az akkumulátor. Ilyenkor csak a töltőt kell kicserélni, az akkumulátor cseréjére általában nincs szükség. A töltő működéséről úgy győződhetsz meg, hogy eltávolítod a telepet, majd csak a töltő segítségével próbálod meg bekapcsolni a notebookot. A laptoptöltő javítását csak szakemberre érdemes bízni, mert komolyabb meghibásodáshoz is vezethet a szakszerűtlen javítás.

Az akkumulátor csere szükségességét a szervizben néhány perc alatt megállapíthatják a szakemberek.

Tovább

A térbeli 3D kijelzőé a jövő?

A laptop kijelző hibák megelőzése - használt notebook budapest -

Te vásárolnál aeroszolos megjelenítőt?

displair laptop kijelzőA 3D kijelzők megjelenésekor hatalmas szenzációnak számítottak, azonban idővel megkopott a népszerűségük, nem is találkozunk manapság 3D kijelzős laptoppal sem. A térbeli 3D kijelző a Star Wars filmekből lehet ismerős, a technológia azonban már régen létezik, több-kevesebb sikerrel alkalmazzák is.

A térbeli megjelenítők egyik típusa az aeroszolos megjelenítő, angolul free-space display egy olyan eszköz, mely képes a megjelenítendő képet a térbe vetítve megjeleníteni, vagyis a levegőbe permetezett pára segítségével láthatóvá tenni azt. A legtöbb hardver több, forgótükrös lézer segítségével jeleníti meg a tárgy képét, a felhasználónak nincs szüksége 3D szemüvegre, a helyiség bármely pontjáról a tárgy megfelelő oldalát láthatja.

Sajnos az ilyen térbeli kijelzők komoly korlátokkal rendelkeznek. A permetfelhő irányítása és stabilan tartása bonyolult, jelenleg nem tökéletesen megoldott, a mozgó felületen pedig nem lehet megfelelő módon fókuszálni a képet. A pára vagy porszemek segítségével kialakított kép kontrasztja és fényessége is hagy kívánnivalót maga után, a megjelenített tárgyak félig vagy teljesen átlátszók.

kod kijelzoAz aeroszolos kijelző egyik használható típusa, amikor egy vékony párafalra vetítik a képet lézer projektorokkal, a megfelelő érzékelők segítségével pedig interaktívvá is tehető az eszköz. Az ultrahang segítségével létrehozott vízpárárát ventilátorok és fúvókák segítségével vékony ködfallá alakítják, és ezt használják vetítővászon helyett. Ennek a párafalnak a gyakorlatban inkább csak marketing értéke van, különlegessé tehető a reklám vagy az információszolgáltatás.

A Displair kijelző csak átverés?

A Displair egy rendkívül népszerű, a Displair cég által fejlesztett, szilárd felület nélküli interaktív kijelző, mely segítségével bármilyen képet megjeleníthetünk a levegőben, illetve a térben. A multitouch érzékelőknek köszönhetően az eszköz teljesen interaktív.

displair laptopAz angol kijelző és levegő szavak összetételére utaló nevet 2010-ben hallhattunk először, majd fokozatosan egyre népszerűbbé vált világszerte. A kijelző lényege, hogy a szerkezet kavitációs technológiával létrehozott vékony vízpárafüggönyt hoz létre, melyen bármilyen kép megjeleníthető. A technológia egyedisége abban rejlett, hogy a párafüggönybe helyezett tárgyak, az emberi kéz nem hagyott nyomot, a permet körülölelte, ezért az érintésérzékelők segítségével a kivetített tárgyak megfogása, forgatása és manipulálása is lehetővé vált.

A céget 2014-ben felszámolták, tehát a terv valószínűleg megvalósíthatatlan. Hasonló találmány a Heliodisplay, mely már a tizedik továbbfejlesztett változatban készült el, a megjelenítés minősége azonban csak arra alkalmas, hogy bűvészek használják show műsoraikhoz.

heliodisplay kijelzoÖsszességében elmondható, hogy a térbeli 3D kijelzőre áhítozók egyelőre kénytelenek várni a megfelelő hardver fejlesztésére.

Tovább