top pr-cikk oldal - marketing cikkek elhelyezése - laptop - notebook - tablet - google weblap top10 - táblagép - mobil számítógép -

Weblap - Top cikkek

A laptop rövid története

2017. július 04. - laptopszerviz

Hogyan lett hordozható a számítógép

osborne 1 laptopA számítógépek történetének alakulása a laptopokig meglehetősen furcsán alakult. Az első számítógépek megépítésénél a minél nagyobb, annál jobb elve érvényesült. A szakemberek a nagyobb számítási kapacitás elérése érdekében a lehető legtöbb hardvert kapcsolták össze. A számítógépek teljesítménynövekedésével párhuzamosan megjelent az igény a gépek kicsinyítésére, hogy a hétköznapokban is használható eszközöket kapjunk. Az asztali gépek megjelenése után az igények tovább nőttek, és a kezdetben háznyi, szobányi méretű gépek hordozható változatát akarták elkészíteni a mérnökök.

Az 1970-es, 80-as években olyan hordozható, kisméretű számítógépeket kezdtek tervezni, melyek egyetlen tömbben tartalmazzák az asztali gépek legfontosabb perifériáit: számítógép ház, billentyűzet, kijelző és mutató eszköz. Eleinte a kijelző még nem volt grafikus és az egeret mint mutatóeszközt is menet közben fejlesztette ki a számítástechnika úttörőjének tekintett Apple Inc..

Az első laptop

grid compas laptopAz első laptop prototípus, melyet Alan Kay készített el, tervezett meg, leginkább a mai tabletekre hasonlított, de használhatóságuk hagyott maga után kívánnivalót. Az első Dynabook koncepció után a Xerox Note Taker-ből készült 10 darab 1976-ban.

Osborne 1

Az Osborne 1 az első valóban hordozható mikroszámítógép, melyet Adam Osborne készített 1981-ben. A korabeli laptopnak 5 hüvelykes kijelzője volt, felszerelték egy modem porttal, két darab 5 ¼-es floppy meghajtóval ás nagy teljesítményű akkumulátorral.

Az Osborne 1 nagyon távol volt a mai laptopoktól, a maga 11 kilogrammos súlyával és apró kijelzőjével korlátozottan volt alkalmazható, leginkább a repülés területén sikerült felhasználni.

Grid Compass

A mai laptopokra emlékeztető első számítógépek egyike a Grid Compass, melynek kijelzője már lehajtható rendszerű volt. Az 1983-ban készült hordozható számítógép magnézium házban rejtőzött és 384 kilobyte-os memóriájával a kor csúcsteljesítménye volt, nem meglepő, hogy az amerikai hadsereg és a NASA előszeretettel használta őket.

del latitude laptop

Windows 95 és Intel Pentium processzor

A laptop fejlődésében, mint ahogyan az asztali számítógépeknél is a Windows 95 megjelenése és az Intel Pentium processzorok kifejlesztése hozott fordulópontot. A Microsoft energiafelhasználási szolgáltatásai lehetővé tették, hogy a laptop takarékosabban működjön, a nagy teljesítményű processzor pedig alkalmassá tette a gépeket a munkavégzésre. A Dell Latitude, Toshiba Satelite és az IBM ThinkPad, már a mai laptopok közvetlen elődének tekinthető.

Hogy azóta milyen fejlődésen mentek át a hordozható számítógépek, azt mindenki tapasztalhatja, ha belép egy szakboltba és megnézi az Apple, a Dell, a Lenovo vagy az Asul legújabb modelljeit. Ha pedig meg is vásárolja... akkor előbb-utóbb szervizre is szüksége lesz, ha más nem, egy akkumulátorcsere erejéig. Laptoptöltők ugyanitt :)

További ismeretek a laptoptörténelemből.

Sorozatban a laptop rövid története

A blogunk által támogatott a szervizi honlapon nagy olvasottságú szakmai blog is működik, ebben a szerző kétrészes sorozatban dolgozta fel a laptoptörténet hőskorát, a csak tervezési ciklusban maradt ötlettől a megvalósult modellekig. Most ezeket is ajánljuk:

A laptop rövid története az első hordozható számítógépektől a használható gépekig. Ha további érdekes témákat szeretnél, ezeket ajánljuk olvasására: számítógépes hardver, laptop kijelző fajták, notebook szerelés, első laptop története.

A bejegyzés trackback címe:

https://weblaptop.blog.hu/api/trackback/id/tr5312641687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása