top pr-cikk oldal - marketing cikkek elhelyezése - laptop - notebook - tablet - google weblap top10 - táblagép - mobil számítógép -

Weblap - Top cikkek

Li-Polymer akkumulátor töltése

2019. december 29. - laptopszerviz

Li-Polymer akkumulátorok


laptop-akkumulator.jpgManapság a mobiltelefonok és laptopok között egyre többször találkozhatunk az úgynevezett lítium-polymer akkumulátor típussal. Ezek ugyan egyelőre még csak a felső kategóriás laptopokban és egy-egy közép-felső kategóriás modellben találhatóak meg, de emiatt mindenképp érdemel pár szót a Li-Polymer akkumulátorok töltése és használata a mindennapokban, hiszen legtöbbünk számára csak a lítium-ionos változat ismert.

Li-Polymer akkumulátorok előnye


A legnagyobb előny, mely a polymer típusú akkumulátorok oldalán áll, az nem más, mint hogy egységnyi tömegre vetítve jelenleg ez a típus képes a legtöbb energiát tárolni. Vagyis ha egy gyártó ugyanakkora üzemidőt szeretne elérni egyik termékében, akkor ahhoz használhat ionos akkumulátort, melynek súlya ugyan nagyobb, de előállítási költsége olcsóbb, vagy használhat polymer alapú akkumulátort, mely esetén a szükséges akkumulátor méret kisebb, így könnyebb is, viszont cserébe némileg drágább a gyártási költsége.

Ennek köszönhető az, hogy a jelenlegi piaci helyzetet vizsgálva a belépő szintű, valamint a középkategóriás laptopok szinte mindegyike az olcsóbb ionos technológiával készült akkumulátorokat használja, míg a drágább, de kompaktabb polymer akkumulátorok a felsőbb kategóriában terjed, ahol gyakran az üzleti gépekbe szerelik őket, ahol a minél kisebb súly elérése is cél a megfelelő teljesítmény mellett.

Li-Polymer akkumulátor használata


A polymer alapú akkumulátorokról elmondható, hogy rendkívül hosszú életűek lehetnek, ha kellő figyelmet szentelünk nekik.

Régebben elterjedt volt az az álláspont, hogy ezek az akkumulátorok balesetveszélyesebbek, mint az ionos változatok. Ennek oka, hogy a technológia korábbi szakaszában ezeket az akkumulátorokat sem túltölteni, sem túlmeríteni nem szabad őket. Ha ez mégis előfordul, akkor jó esetben csak egyszerűen elromlanak, rosszabb esetben pedig akár ki is gyulladhatnak.

Ennek kiküszöbölésére a gyártók már minden akkumulátorban olyan elektronikát alkalmaznak, mely nem engedi, hogy az akkumulátoron belül a feszültség bizonyos szint alá süllyedjen. Ez a Li-Po védelem bizonyos feszültség alatt automatikusan kikapcsol, ezzel megóvva az akkumulátort a „túlmerüléstől”.

Ezért nekünk használat során csupán arra, kell figyelnünk, hogy ne érje az akkumulátort semmilyen fizikai behatás, hiszen az bármilyen típusú akkumulátort érzékenyen érintene, valamint jobb ha kerüljük a teljes lemerülést, mint az ionos változatokban is. Optimális esetben a 20-80% közötti töltöttségi értéket hálálja meg legjobban az akkumulátorunk.

Li-Polymer akkumulátor töltés


A polymer akkumulátorok esetén pozitívumként szokták emlegetni, hogy viszonylag nagy töltőáramot is képes elviselni. Ez azt jelenti, hogy míg az ion alapú akkumulátorok csak az előre meghatározott töltőárammal képesek balesetmentesen üzemelni, addig a polymer akkuk esetében nagyobb töltésre képes töltőt is képes kezelni az akkumulátor.

Sőt mi több nagyobb töltés által a maximális töltöttségi szintjét is hamarabb képes elérni a polymer akkumulátor. Emellett a töltőről le- illetve fel csatlakoztatásra is kevésbé érzékenyek, de természetesen a hosszú élet titka, hogy mindig megfontoltan töltsük akkumulátorunkat.

Li-Polymer lemerítése és kisütése


Az akku lemerítése, illetve kisütése az ionos akkumulátorokhoz hasonlóan szükségtelen és felesleges. Mély kisütésük tulajdonképpen nem is lehetséges, hiszen az akkuba épített védelmi elektronika ezt nem teszi lehetővé.
Sajnos a gyanúsan olcsó utángyártott termékek esetében előfordulhat, hogy ezt a védelmet kispórolják, ezért ezeket messziről kerüljük minden esetben.

Összegezve:

A lítium polymer akkumulátorok bár még csak a drágább mobiltelefonokban és laptopokban van jelen, de kedvező tulajdonságainak köszönhetően egyre jobban terjedő félben van és már egy-egy olcsóbb termékben is helyet kapnak. Szerencsénkre töltésük nem sokban különbözik a már jól ismert lítium-ionos változattól, így ha annak töltési szabályit ismerjük, akkor gyakorlatilag a polymeres változatokkal sem lehet problémánk.

Laptop akkumulátorokról további hasznos információkat olvashatsz a Laptopakkumulatorok.hu blog oldalon.


 

 

* hirdetés *

dns-szamitogep.jpg

laptopok első helyen a google keresőben

 

A bejegyzés trackback címe:

https://weblaptop.blog.hu/api/trackback/id/tr3415370264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása