top pr-cikk oldal - marketing cikkek elhelyezése - laptop - notebook - tablet - google weblap top10 - táblagép - mobil számítógép -

Weblap - Top cikkek

Digitális vagy interaktív tábla

2017. szeptember 06. - laptopszerviz

Mi a digitális vagy interaktív tábla? Funkciók - típusok

interaktiv-tabla-whiteboard.jpg

Interaktív tábla (angolul interactive whiteboard) egy hatalmas érintőképernyő, olyan rendszer részegysége, amelynek tartozéka a számítógép és a projektor. A projektor a számítógép munkaasztalán lévő képet a digitális táblára vetíti. Ilyenkor a tábla egy vetítővászon szerepét tölti be. A táblaképpen dolgozhatunk, átalakíthatjuk, megjegyzésekkel láthatjuk el. A táblán végrehajtott valamennyi változtatás egy digitális fájlba mentődik (amelyet később bármikor szerkeszthetünk, vagy átírhatunk egy másik adathordozóra.) Ha a táblán végzett módosítások eredménye a számítógépre kerül, abben az esetben a tábla adatbeviteli eszköz szerepét tölti be.

A számítógépet a tábláról mind digitális tollal, mind ujjunkkal irányíthatjuk. Ez a tábla típusától függ.    

A számítógép és a tábla között kétirányú, azaz oda-vissza kapcsolat van – az ujjunk, illetve a toll (digitális toll) az egér szerepét tölti be.

Az interaktív tábla az iskolákban a tanóra technikai, ezen belül számítógépes támogatottságát biztosítja. Felhasználása azonban nemcsak az iskolai oktatásban elterjedt, emellett fontos szerepet tölt be a továbbképző központokban, a tárgyalások, megbeszélések során.

A digitális tábla és egy dokumentumkamera egyidejű használata még színesebbé és hatékonyabbá teheti a tanulás és tanítás folyamatát. 

Az interaktív táblák osztályozása

Az interaktív táblákat feloszthatjuk a vetítés típusa szerint. Megkülönböztetünk elölről vagy hátulról vetített rendszerű táblákat. Az első típusnál a vetítő (projektor) a tábla előtt helyezkedik el, a második esetében értelemszerűen a tábla mögött.

A digitális táblák többsége az elölről vetített típushoz tartoznak. Ahhoz, hogy a vetített fény ne zavarja a tanárok és tanulók munkáját (az előadó ne takarja ki a vetített képet) egy szuperfókuszú (rövid vetítési távú) projektort tartalmaz, amelyet közvetlenül a tábla fölött rögzítenek.

Egy másik osztályozási szempont szerint a táblák lehetnek passzív és aktív rendszerűek.

Az aktív táblákat vezetékeken keresztül csatlakoztatni kell a hálózathoz és a számítógéphez.

A passzív tábla felülete semmiféle érzékelőt nem tartalmaz, és nem kell csatlakoztatni semmilyen eszközhöz, azért könnyen átvihető az egyik tanteremből a másikba.

A tábla használata  attól függ, hogy milyen technológia alapján működik. Attól függően, hogy milyen (technológiát használnak) technológia alapján határozzák meg az érintési pont helyét a következő technológiák léteznek:

  • Elektromágneses;
  • Ellenállás-változás elve (ellenállás alapú);
  • Ultrahangos;
  • Infravörös;
  • Lézeres;
  • Optikai.

Azokat a táblákat, amelyeknél az érintési pont helyét elektromágneses és ellenállás alapú technológiával határozzák meg, vezetékek segítségével számítógéphez és áramforráshoz  kötik.

Az elektromágneses és lézer technológia esetén az interaktív táblák csak speciális vezérlő tollal működnek. Az ellenállás alapú, ultrahangos és infravörös technológiájú táblák mind speciális tollak, mind más eszközök, akár az ujjal is vezérelhetők. Az infravörös és ultrahangos technológiákat a legtöbb esetben kombinálják. 

digitalis-interaktiv-iskolatabla.jpgFontos megjegyezni, hogy az interaktív digitális táblát az iskolai oktatás során nemcsak a tanár által kezelt gépről lehet vezérelni, hanem az oktató jogosultságokat adhat az osztályteremben ülő, saját laptoppal vagy tablettel rendelkező diákoknak is, akik például dolgozataik eredményeit jeleníthetik meg a táblán saját készülékükről, majd a táblánál magyarázhatják el munkájukat; a tanár eközben javításokat is vihet rá. Ehhez természetesen WiFi-hálózatra is szükség van, amelyhez az egymással kommunikáló egységek mindegyike csatlakozhat.

digitalis-tabla-oktatas.jpg

Az interaktív tábla voltaképp egy hatalmas érintőkijelző, működését és funkcióit tekintve olyan, mintha egy laptop érintőképernyője lenne: alkalmas mind a rá küldött tartalmak megjelenítésére, mind adatbevitelre. Kulcsszavak Google-kereséshez: érintőképernyő, laptop_használat, laptop-kijelző, interaktív-tábla, oktatás, iskola, wifi

A bejegyzés trackback címe:

https://weblaptop.blog.hu/api/trackback/id/tr7912807540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása